vineri, 14 august 2020

Opt ani de prietenie – de pe băncile Hasdeului, șefe de promoție la Politehnică: ,,Am simțit că prin noi Buzăul a fost fruntaș și anul acesta”

Iulia Ciocan și Ana Maria Radu sunt două tinere din Buzău care s-au cunoscut în 2012, atunci când au devenit colege de clasă la Colegiul Hasdeu. Anii au trecut, iar cele două au ales să meargă amândouă la aceeași facultate, la București, dar la specializări diferite. Astăzi, după opt ani de prie­tenie, Iulia și Ana Maria au obținut fiecare titlul de „șef de promoție” la specializările absolvite la Universitatea Politehnica din București. „Am simțit că prin noi Buzăul a fost fruntaș și anul acesta”, spun cele două buzoience care sâmbătă au repetat poza de acum patru ani din curtea Hasdeului, de data aceasta din postura de „șefe de promoție” în cadrul Politehnicii.

Atât Iulia Ciocan cât și Ana Maria Radu au absolvit Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Ma­nagementul Afacerilor din cadrul Universității Politehnica din București. Iulia este șef de promoție la specializarea „Inginerie economică în industria chimică și de materiale”, iar Ana Maria la specializarea „Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic”.

„Noi am ținut tot timpul legătura în facultate și ne-am motivat una pe alta”   

„Povestea noastră este una frumoasă. Am fost colege de clasă în Hasdeu, prietene foarte bune și am plecat împreună la București. Chiar dacă am fost la specializări diferite, cumva drumurile noastre s-au intersectat și am ajuns fiecare șef de promoție pe specializarea ei. Momentul de la absolvirea facultății a fost unul plăcut, pentru că am simțit că prin noi Buzăul a fost fruntaș și de data asta. Noi am ținut tot timpul legătura în facultate, am avut chiar cursuri comune în primul an… Apoi cursurile au luat-o pe făgașul specializării, dar noi am ținut legătura în continuare. Cumva ne-am motivat una pe alta pentru că și Iulia și eu am avut burse de merit începând din anul II de facultate”, a declarat pentru OPINIA  Ana Maria Radu.

„Dragostea pentru chimie i-o datorez doamnei profesoare Cristiana Sichim”

Iulia Ciocan mărturiseș­te că a ales „Inginerie economică în industria chimică și de materiale” fiind încântată că se va specializa într-un domeniu care îmbină teoria cu practica. Spune că nu i-a fost greu să ajungă șef de promoție pentru că „bazele” educației erau ­une­le solide, puse în perioada liceului.

„Este o facultate care combină lucrurile teore­tice cu partea tehnică. Pe mine chiar asta m-a atras; am vrut să studiez partea de științe economice, dar în același timp am îndrăgit foarte mult chimia încă din liceu. Mărturisesc că dragostea pentru chimie i-o datorez doamnei profesoare Cristiana Sichim din Hasdeu. Nu mi-a fost greu să ajung șef de promoție la facultate. Atât timp cât ai o bază bine pusă la punct, lucrurile par ușoare. Eu încă din liceu am învățat să îmi doresc să evoluez și să fiu tot mai bună în tot ceea ce fac. Având o bază bine pusă la punct și terminând un profil matematică-informatică în liceu, nu pot să spun că mi-a fost foarte greu în facultate. Chiar dacă inițial poate că nu am realizat, a contat foarte mult că am absolvit Hasdeul. Colegiul Hasdeu m-a învățat să îmi doresc să fiu cea mai bună, să fiu competitivă. Datorită liceului nu mi-a fost de loc greu să trec peste materiile cu profil tehnic”, a declarat pentru OPINIA Iulia Ciocan.

În viitor, Iulia și-ar dori să lucreze în audit sau în departamentul financiar al unei fabrici.

„Momentan nu lucrez și nu știu ce o să fac. Din păcate, contextul pandemic nu îmi oferă prea multe opțiuni de angajare, însă orice aș face, îmi doresc să evoluez și să fiu mândră de mine. Potrivit specializării mele pot lucra în orice departament financiar al oricărei fabrici. Mie mi-a plăcut mult contabilitatea și aș vrea să lucrez pe audit”, a mai declarat Iulia Ciocan.

„Hasdeul mereu formează caractere puternice și neschimbătoare”

Cea de-a doua buzoiancă „șef de promoție” anul acesta la Politehnică, Ana Maria Radu, spune că a ales specializarea „Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic”, o specializare „ruptă” din Telecomunicații, pentru că i-a oferit  posibilitatea de a strânge un bagaj mai mare de cunoștințe atât în domeniul tehnic, cât și managerial și antreprenorial.

„Nu am sperat, la începutul facultății, să ajung șef de promoție. Din anul II de facultate am început să mă ocup mai serios de asta, am obținut și bursa de me­rit până în anul IV. Cu cât lucrurile au început să îmi placă mai mult, ele mi-au părut mai ușoare. Concurența a fost destul de mare în grupă, dar am reușit să termin și licența cu nota 10”, a declarat Ana Maria Radu.

Întrebată cât a contat în evoluția ei că a absolvit Hasdeul, buzoianca a mărturisit că din primul an, profesorii de la Politehnică i-au spus că Hasdeul este un liceu special.

„Mie îmi place să spun că <Hasdeul mereu formează caractere puternice și neschimbătoare>; acesta era chiar un motto al nostru. În plus, am avut șansa să termin un profil tehnic la Hasdeu, mate­ma­tică-informatică, și am plecat la facultate cu un bagaj de cunoștințe suficient cât să mă ajute. În comparație cu colegii mei de facultate, profesorii îmi spuneau când aflau că vin de la Buzău că de la Hasdeu  vin copii cu rezultate faine. A fost deci un atu că am venit de la Hasdeu”, a mai spus Ana Maria.

„Ținând cont că facultatea pe care am ­absolvi­t-o este cumva de business, în viitorul apropiat mi-am propus să îmi conturez o carieră în domeniul aface­rilor. Voi urma și un master pentru  a contura și mai bine latura asta. Propria mea afacere ar fi una de electronică, de componente electronice… Dacă lucrurile vor merge în continuare la fel de bine în Buzău, așa cum văd că se întâmplă acum, m-am gândit să îmi deschid o afacere și la Buzău. În felul acesta cred că putem capta noi locuri de muncă”, a declarat Ana Maria Radu.

3 COMENTARII

  1. Ceea ce spun cele două fete, absolvente de HASDEU și de POLITEHNICĂ BUCUREȘTI este memorabil. Acestea sunt caracterele pe care le formează cea mai bună școală a Buzăului. Nu doar ele au devenit fruntașe, ci- prin ele- ”Buzăul a fost fruntaș și anul acesta”. Bravo lor!
    Opinia își dovedește, încă o dată, valoarea: promovează Buzăul și valorile urbei.

  2. Un lucru important pe care fetele nu l-au precizat este faptul că cele două provin din mediul rural, respectiv Iulia Ciocan de la Pogoanele iar Ana-Maria Radu de la Rusetu. Astfel se poate demonsta că se poate face performanță atâta timp cât ești serios și studiul temeinic face parte efectiv din viața ta încă din copilărie. Au intrat la liceul Hasdeu cu o medie mare Ana Maria Radu a avut 9.95 , Iulia Ciocan probabil tot pe acolo, rezultate frumoase obtinute de pe bancile scolilor de la țară. Oricum cele două studente sunt mândria acestor scoli si a urbei din care fac parte. Felicitări sincere și o carieră de succes pe viitor le doresc.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!