Actualitate

Omul de știință cu rădăcini buzoiene Adrian Alexandru Badea, omagiat de Primărie

Primăria îl omagiază în luna februarie, în cadrul proiectului cultural „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”, pe președintele Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), prof. univ. dr. ing. Adrian Alexandru Badea, născut la 7 februarie 1946, părinții lui fiind buzoieni.

Acesta este motivul pentru care copilăria și vacanțele le-a petrecut în casa bunicilor din Buzău. Parcursul său școlar este legat de Liceul „Mihai Viteazul” din București, pe care l-a absolvit în anul 1963, și de Universitatea Politehnica București, Facultatea de Energetică, absolvită în anul 1968. El a obținut în anul 1973, la Institutul Energetic din Moscova, titlul de doctor inginer în domeniul transferului de căldură.

Activitatea didactică a desfășurat-o în întregime în Universitatea Politehnica București, unde a îndeplinit funcțiile de director de departament, decan, prorector și, o scurtă perioadă, rector.

Este conducător de doctorat, calitate în care a îndrumat și coordonat 51 de doctori în științe, dintre care 11 în cotutelă cu universități importante din Franța și Italia. A fost director al Școlii Doctorale de Energetică a Universității Politehnice din București, de la înființare până în anul 2018. Din anul 2003, timp de 11 ediții, a fost Președintele Conferinței Internaționale de Energie – Mediu.

A fost vicepreședinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare și al Consiliului Național al Cercetării Științifice. În anul 2007 a fost ales președinte al secției de Științe inginerești, iar în anul 2012 vicepreședinte al AOSR, devenind, în 2016, președinte. Este comandor al Ordinului Militar de România, al Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio și al Ordinului „Pro Scientia et Innovatio”. A fost decorat cu Ordinul Meritul pentru învățământ și a primit titlul de   „Doctor Honoris Causa” din partea Universităților Valahia și Andrei Șaguna.

Principalele domenii de cercetare abordate de cercetătorul Adrian Alexandru Badea au fost transferul de căldură, instalațiile termice, casele cu consum redus de energie, valorificarea deșeurilor urbane și a biomasei, captarea bioxidului de carbon, decontaminarea solurilor s.a.

Omul de știință cu rădăcini buzoiene Adrian Alexandru Badea prezintă, în romanialibera.ro, modul în care s-a constituit Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR): „Președintele Adrian Badea susține că sunt continuatorii Academiei de Ştiinţe din România. La 11 martie 1935, la iniţiativa a 26 de oameni de ştiinţă, s-a constituit, <de facto>, asociaţia ştiinţifică Academia de Ştiinţe din România. ASR se desființa în 1948. Preşedintele Academiei Române, academicianul Traian Săvulescu, a organizat la 23 martie 1956 şedinţa de constituire a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOS), ca un gest reparator faţă de desfiinţarea ASR în 1948. Adoptarea denumirii de <Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR)> a fost aprobată de Adunarea Generală a AOSR din 22-24 mai 1996, care s-a desfăşurat sub denumirea de <Congresul I AOSR>. Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a funcţionat ca ONG până la apariţia Legii 31/2007, când a devenit instituţie de interes public”.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a funcţionat ca ONG până la apariţia Legii 31/2007, când a devenit instituţie de interes public.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker