Politic

Omul care a căpușat Cord SA, latifundiarul din Cozieni Marin Anton, demis de la șefia PNL Giurgiu după ce a spus că familia sa votează PSD

Biroul Permanent Național al Partidului Național Liberal va decide, în această săptămână, dacă va valida decizia Biroului Executiv Național al PNL de demitere a lui Marin Anton din funcția de președinte al filialei Giurgiu. Decizia de demiterea a lui Marin Anton vine după ce liberalul a afirmat că familia lui va vota cu Partidul Social Democrat dacă formațiunea condusă de Liviu Dragnea va da ordonanța de guvern privind amnistia și grațierea. „Dacă un președinte de filială își permite să facă astfel de declarații care încalcă grosolan linia partidului, eu consider că astfel de președinți trebuie să meargă acasă. Nu tolerez o asemenea bătaie de joc. Vă cer susținerea pentru demiterea din funcția de președinte a lui Marin Anton. Dacă nu îl demitem acum trebuie să ne ducem acasă”, a declarat Ludovic Orban în ședința Biroului Executiv Național, potri­vit unor surse citate de “Mediafax”. Decizia BEx urmează să fie validată în ședința BPN al PNL de săptămâna aceasta.

Președintele organizației județene PNL Giurgiu, Marin Anton, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că va avea o „problemă” acasă dacă PSD dă amnistia, pentru că familia lui va vota cu social-democrații la alegeri; acesta a mai susținut și că are o părere bună despre Florin Iordache.

Trimis în judecată pentru mită

Marin Anton, fost ­de­putat al Partidului Național Liberal și secretar de stat în Ministerul Transporturilor, și Adrian Ionescu, ex-director în fosta Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pe 8 ianuarie 2018, pentru luare de mită, respectiv complicitate la această infracțiune. Marin Anton este acuzat că a primit mită aproximativ 5,3 milioane de euro de la compania care a realizat noul terminal al Aeroportului Otopeni.

Marin Anton, la data faptei secretar de stat și de vicepreședinte al Consiliului Tehnico-Economic în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, care avea în coordonare activitatea Companiei Naționale “Aeroportul Internațional Henri Coandă-București” S.A. Otopeni, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, iar Adrian Ionescu, la data faptei director general adjunct al Direcției de Coordonare și Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA și fost consilier al ministrului Transporturilor, a fost trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită.

Conform procurorilor, în anul 2009 se afla în derulare un contract modernizare a Aeroportului Internațional Henri Coandă, în cadrul căruia începuse proiectarea unui nou terminal. Statutul țării noastre de membru al Uniunii Europene, precum și perspectiva aderării la spațiul Schengen, impunea o reactualizare a obiectivului de investiții, concomitent cu aprobarea, la nivelul Ministerului Transporturilor, a unor indicatori tehnico-economici actualizați. Compania internațională care avea de executat lucrările la noul terminal predase proiectul și întreaga documentație către beneficiar, Compania Națională Aeroporturi București (CNAIB), la finalul anului 2008 și urma ca aceasta din urmă să se ocupe de obținerea avizelor și aprobărilor necesare demarării lucrărilor. Cu toate că CNAIB a înaintat solicitarea de aprobare a noilor indicatori tehnico-economici încă de la începutul lunii februarie 2009, până în luna iunie 2009 la Ministerul   Transporturilor nu se luase încă vreo decizie, iar din cauza lipsei de finanțare, lucrările pe șantierul Otopeni stagnau.

În acest context, în perioada iunie–noiembrie 2009, Marin Anton a acceptat promisiunea și ulterior, a primit, de la reprezentantul filialei din România a companiei internaționale care avea în executare contractul de modernizare la aeroportul Otopeni (martor în cauză), suma totală de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro la cursul de schimb din acea perioadă), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuție a lucrărilor. Banii respectivi au fost primiți de fostul secretar de stat pentru a aviza, în perioada 15 iunie-17 iulie 2009, documentația privind obiectivul de investiții “Dezvoltare și Modernizare Aeroport Internațional București–Otopeni”, nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualizați ai obiectivului de investiții menționat mai sus, precum și aprobarea continuării lucrărilor și a finanțării obiectivului respectiv.

Ca urmare a acestor demersuri, proiectul de hotărâre de guvern a fost adoptat, fiind emisă Hotărârea de Guvern nr. 852/2009, act administrativ necesar pentru încheierea actului adițional nr. 10 din data de 21.08.2009 la contractul din data de 30.04.1992 pentru Dezvoltarea și Modernizarea Aeroportului Internațional București – Otopeni, având ca părți Compania Națională Aeroportul Internațional Henri Coandă – București și societatea omului de afaceri. Banii au fost primiți de Marin Anton prin intermediul unei societăți comerciale unde acesta avea calitatea de asociat.

,,Marin Anton a fost ajutat de Adrian Mihai Ionescu, care, în luna iunie 2009, cu ocazia unei întâlniri pe care acesta din urmă a avut-o cu reprezentantul companiei internaționale, i-a specificat acestuia <pretențiile> primului inculpat, precum și modalitatea de remitere a banilor. Astfel, între compania internațională și societatea controlată de inculpatul Anton Marin a fost încheiat un contract de subantrepriză, suma de 22.760.654 lei fiind achitată prin transfer bancar, în perioada 23 iulie–20 noiembrie 2009, și reprezenta contravaloarea unor lucrări de organizare șantier care nu au fost executate în realitate. Suma de bani obținută în modalitatea de mai sus a fost folosită în interesul firmei unde inculpatul Anton Marin era asociat”, notează procurorii. DNA a dispus și instituirea sechestrului asupra mai multor imobile ale fostului secretar de stat, iar  dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Lovit și „înjurat de măicuță”

Marin Anton, care este cunoscut printre buzoieni drept „latifundiarul din Cozieni”, a fost, anul trecut, eroul unui episod controversat, când l-a acuzat pe social-democratul Niculae Bădălău, președintele exe­cutiv al PSD, că l-ar fi lovit când cei doi ar fi participat la o nuntă. Anton a declarat că Bădălău l-ar fi înjurat, amenințat și l-a lovit „cu un pod de palmă peste gură”: „Nu știu de la ce a pornit, nu știu ce a avut cu mine. Eu nu am zis ­ni­mic. Totul a durat trei minute. Eram la nuntă, s-a repezit la mine, m-a înjurat de măicuța mea, m-a amenințat și a culminat venind la noi și mi-a dat un pumn, așa, un pod de palmă în gură”, a declarat pentru „Mediafax” Marin Anton.

De cealalată parte, Ni­culae Bădălău, președintele executiv al PSD, neagă că l-ar fi lovit pe liberalul Anton Marin și spune că a existat doar un schimb de replici între ei, motiv pentru care nu înțelege cum s-a ajuns la lovituri: „Aseară am participat la un eveniment fericit, la care băia­tul meu a fost naș. Pur și simplu, nu am avut decât un schimb de replici cu domnul Marin Anton. Nu înțeleg de unde Dumnezeu a ieșit toată povestea asta. Nu sunt de acord cu violența, detest violența, consider că dialogul e calea prin care se pot rezolva lucrurile și sunt stupefiat de ce se spune. Erau 500 de martori, Dumnezeule, era o petrecere. Nu l-am lovit pe Marin Anton, nu sunt un om violent. Detest violența”, a spus Niculae Bădălău la Antena 3.

Dosare intrumentate de procurorii anti-corupție și antimafia

Fostul deputat Marin Anton este un personaj politic controversat, el fiind cercetat în două dosare penale, instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, respectiv direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Astfel, în iunie 2015, procurorii Direcției Națio­nale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de senatorul Lucian Iliescu, primar al municipiului Giurgiu la data faptelor, și față de deputatul Marin Anton într-un dosar privind fapte de corupție. Potrivit unui comunicat al DNA, Lucian Iliescu este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, conflict de interese, în formă continuată, și instigare la folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar Marin Anton, președinte al organizației județene a unei formațiuni politice la data faptei, de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

De asemenea, la jumătatea lunii octombrie 2016, Marin Anton, la acea dată deputat liberal, a fost chemat la DIICOT și fost interogat mai bine de trei ore într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și luare de mită, după cum preciza Digi24.ro.

Traseist incompatibil

Mai mult, Agenția Națională de Integritate a constatat, în august 2014, că deputatul Marin Anton a fost în incompatibilitate timp de șapte luni, pentru că, de la preluarea mandatului și până în iulie 2013, a deținut și calitatea de titular al unei întreprinderi individuale. Potrivit ANI, Marin Anton nu a respectat dispozițiile articolului 82, alineatul 1, litera e) din Legea 161/2003, potrivit cărora „calitatea de deputat este incompatibilă cu (…) calitatea de comerciant persoană fizică”, el deținând, simultan, atât funcția de deputat, cât și calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul „Anton D. Marin Întreprindere Individuală”.

Marin Anton a fost membru al Partidului Național Liberal până în 2007, când a plecat la Partidul Democrat Liberal, via Partidul Liberal Demo­crat, care a fuzionat prin absorbție cu PDL. În aprilie 2012, el s-a întors în PNL, al cărui membru a fost până în luna martie 2014, când a trecut în Partidul Mișcarea Populară, de unde s-a întors, pentru a treia oară, în formațiunea național-liberală. Potrivit Forbes, deputatul Marin Anton are o avere estimată la aproape zece milioane de euro.

Marin Anton este cunoscut printre buzoieni drept „latifundiarul din Cozieni”, comuna natală a soției sale, unde acesta deține o casă și importante suprafețe de teren agricol. De asemenea, el a fost implicat, în campania electorală pentru europarlamentarele din 25 mai, în scandalul de la Nana, dintre susținătorii Elenei Udrea și un grup de localnici.

Căpușă pentru CORD Buzău 

Numele lui Marin Anton este legat de privatizarea și de căpușarea unei importante societăți co­me­rciale buzoiene, CORD SA. În anul 2002, acesta, împreună cu echipa sa, înființează firma Cord Commerce 2002 SRL, cu sediul într-un apartament din București. Firma a fost gândită ca o căpușă pentru societatea buzoiană CORD, profilată pe producția de sârmă, cabluri, corduri metalice și articole din fire metalice folosite în industria de anvelope. Deputatul Marin Anton, ca manager la Danubiana, era în strânse relații de afaceri cu ­ma­nagerul general de la CORD Buzău, Gheorghe David. Relația celor doi, scria presa vremii, a fost atât de apropiată încât, conform unor surse, el ar fi intervenit chiar pentru mușamalizarea rezultatelor unui control făcut de Curtea de Conturi în 2001, în urma căruia s-a descoperit o pagubă de apro­ximativ 10 miliarde de lei vechi, pusă în sarcina ­ma­nagerului David.

Ulterior, Marin Anton s-a implicat în privatizarea societății buzoiene și a reprezentat societatea bulgară EP Commerce, condusă de româno-bulgarul Cristian Popescu, în negocierile cu statul. După ce firma bulgară a preluat societatea, activitatea depusă de Marin Anton a fost generos răsplătită: a fost numit președintele Consi­liului de administrație de la CORD Buzău, iar ­Ghe­orghe David, director ­exe­cutiv. În plan financiar, această răsplată s-ar fi concretizat, conform unor informații de presă, în 11.000 de dolari lunar, incluzând aici și consultanța oferită printr-o altă firmă a lui Marin Anton, V&V Trading  Company.

Profiturile căpușei Cord Commerce 2002, profilată pe comerțul cu ridicata al altor produse, au fost de 196 milioane lei vechi în 2002, 9,5 miliarde lei vechi în 2003 și 602 milioane de lei vechi în 2004. Vârful ­afa­cerilor a fost, evident, în perioada în care Marin Anton a condus societatea din Buzău. De altfel, conform unor informații ce provin din preajma lui Ioan Amărie, fostul șef al Parchetului Național Anticorupție (actualmente DNA), Marin Anton s-a aflat, pentru o vreme, și în atenția procurorilor, fiind bănuit de administrarea cu rea-credință a activelor firmei. Ulterior însă, n-a existat vreo acuzație oficială, cazul fiind îngropat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker