Administrație

Obeliscul din Parcul Crâng va fi reabilitat

Obeliscul Buzău 1600, proiectat și realizat sub îndrumarea sculptorului Gheorghe Coman, a fost inaugurat în 1976, pentru a sărbători 1.600 de ani de la prima atestare documentară a orașului Buzău și a devenit un monument emblematic pentru Parcul Crâng. Cu toate acestea, cele aproape cinci decenii de expunere la factorii de mediu și-au pus amprenta și pe acest monument, iar autoritățile iau în calcul reabilitarea sa.

Din fericire, structura de rezistență nu este afectată, Obeliscul având o fundație de 14 metri și o înălțime de 26,8 metri, însă roca folosită la realizarea ornamentelor, travertinul, dă semne de deteriorare, iar autoritățile locale vor să intervină din timp, așa încât problema să nu se extindă și nici trecătorii să nu fie puși în pericol.

Viceprimarul Ionuț Apostu a spus la Campus TV că Primăria va încerca să obțină toate avizele din partea Ministerului Culturii și a celorlalte instituții responsabile, așa încât experții care deja reabilitează statuile amplasate în Parcul Crâng să poată începe lucrările și la monumentul emblematic al Buzăului.

Viceprimarul Ionuț Apostu

„După finalizarea expertizei, vom demara procedurile legale pentru reabilitarea acestui monument, a Obeliscului din Parcul Crâng. Iată că au trecut mai bine de 40 ani de la amplasarea acestuia în Crâng, motiv pentru care se impune o reabilitare. Bineînțeles, vom relua toți pașii – așa cum s-a procedat și în cazul celor trei statui -, cu aviz de la Ministerul Culturii și a tuturor instituțiilor abilitate privind soluțiile alese pentru reabilitarea acestuia (…) Este vorba de un monument de for public, ce trebuie reabilitat doar cu aviz de la Ministerul Culturii, în condițiile stabilite de Ministerul Culturii. Mai mult decât atât, profităm că îl avem la Buzău și pe specialistul care se ocupă de reabilitarea statuilor și noi credem că vom reuși să obținem avizele în timp util, astfel încât să-i încredințăm și această lucrare pentru a fi reabilitată”, a declarat Ionuț Apostu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker