Actualitate

O nouă provocare pentru nehoianul Gabriel Băicuș: „Muntele Sălbatic”

Sâmbătă, 11 martie, a avut loc, la Bușteni, a șaptea ediție a evenimentului „GALA MUNTELUI 2023”, unde alpinistul nehoian Gabriel Băicuș a primit Trofeul Gala Muntelui la categoria Alpinism. El a fost răsplătit pentru reușita sa de anul trecut, în premieră națională, de a urca două vârfuri din Himalaya în 24 de ore, respectiv de a fi reușit dubla Everest – Lhotse, într-o singură zi, fără întoarcere în tabărără.

„Fără ajutorul și implicarea activă a prietenilor de nădejde de la Northfinder.ro nu aș fi reușit să duc la bun sfârșit proiectele din Himalaya, proiecte pentru care am fost nominalizat la Gala Muntelui”, mărturisește Gabriel Băicuș. Alpinistul Gabriel Băicuș va pleca anul acesta într-o nouă expediție în Asia Centrală, pentru a escalada vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume și unul dintre cele mai greu de urcat. Expediția vine, așa cum aminteam, la doar un an după ce sportivul a reușit să marcheze premiera care l-a așezat în istoria alpinismului drept primul român care a atins vârfurile Everest și Lhotse în 24 de ore, fără întoarcere în tabăra de bază.

Expediția din acest an va începe în luna iunie și va dura aproximativ 50 de zile. Ascensiunea se preconizează a fi una extrem de dificilă, mai ales că alpinistul român își propune să urce fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Romaniapozitiva.ro spune că escaladarea „vârfului K2 face parte din proiectul <Himalaya 148>, prin care Gabriel Băicuș și-a propus să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lanțul muntos Himalaya – Karakorum”.

Proiectul pe care Gabriel Băicuș și l-a propus în acest an este unul dificil de realizat, având în vedere că vârful K2 mai este cunoscut și drept „Muntele sălbatic”. El are o altitudine de 8.611 metri. Gigantul este considerat de mulți alpiniști ca fiind mai dificil de escaladat decât Everest, din punct de vedere tehnic, terenul fiind mai accidentat, cu risc crescut de avalanșă și vreme imprevizibilă. Sunt condiții care au făcut ca pe acest vârf să ajungă de 10 ori mai puțini alpiniști decât pe Everest.

„K2 este cel de-al patrulea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl voi escalada în cadrul proiectului Himalaya 148. Ascensiunea va fi cu siguranță cea mai mare provocare de până acum, nu doar din prisma faptului că vremea este imprevizibilă, iar traseul are numeroase secțiuni expuse, așa cum este zona Bottleneck de la 8.200 de metri altitudine – un culoar îngust cu pereți de gheață care stau să se desprindă, ci și pentru că îmi doresc să ajung în vârf fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor”, a declarat pentru romaniapozitiva.ro, Gabriel Băicuș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker