Actualitate

Niște birocrați au decis că Nicu Covaci nu este compozitor. Ce spune Romașcanu

A înființat trupa Phoenix, printre primele formații rock din țara noastră, este emblematic pentru muzica românească, iar piesele sale sunt fredonate la greu și în zilele noastre, însă Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) nu-l acceptă în rândurile sale. Este vorba despre Nicu Covaci, a cărui întreagă activitate muzicală a fost ignorată de către UCMR din cauza unui examen la care nu a obținut nota minimă de promovare. Examenul îi era necesar pentru a obține un atestat și a putea încasa pensie din partea UCMR, de pe urma muncii sale de câteva decenii.

Pe site-ul organizației se menționează că membrii UCMR sunt definitivi, stagiari sau onorifici; neavând studii muzicale specifice, Nicu Covaci a fost încadrat la categoria stagiar, pentru care a fost nevoit să susțină un examen scris. Din cadrul Secției de muzică jazz/pop – cea care i-a evaluat lucrarea artistului -, fac parte muzicieni și compozitori de renume, precum Mircea Drăgan, Viorel Gavrilă, Ionel Tudor, Nicolae Caragia, Andrei Tudor și Horia Moculescu, iar coordonator este George Natsis.

„Stimate domnule Nicolae Covaci, vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR. În conformitate cu Statutul și Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR”, se arată în răspunsul primit de artist.

Ministrul Culturii: „Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR”

La aflarea veștii, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a luat atitudine și s-a declarat profund mâhnit de decizia organizației și de metodele de evaluare ale acesteia. În loc să fie cea care invită numele mari ale muzicii românești să i se alăture, spune ministrul Culturii, instituția triază artiștii indiferent de merite, pe baza unui examen obscur. Aceasta deși în statutul UCMR se precizează că „membri de onoare pot fi acele personalități de prestigiu, din țară sau de peste hotare, care au o contribuție deosebită la promovarea creației muzicale și muzicologice românești”. Pentru Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, se pare că solistul trupei Phoenix nu îndeplinește această calitate.

„Nicu Covaci și nu numai el… Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat <examenul> pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR… Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă. O asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective”, a scris Romașcanu, pe pagina sa de Facebook.

Nume mari ale muzicii românești, refuzate de UCMR

Situația creată a scos la iveală faptul că și alte nume mari ale muzicii românești au avut bătăi de cap cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum Nicu Alifantis sau Gheorghe Zamfir, nume consacrate la nivel național și internațional. Lucian Romașcanu a adăugat că acest lucru demonstrează că metodele practicate de UCMR sunt viciate, „ceva putred” care face ca Ministerul Culturii să înceapă un demers de actualizare a normelor după care se ghidează asociațiile și fundațiile muzicale.

„Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos să <facă cerere> ca să intre în UCMR (tot cu examen…) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred… Acum vorbim de UCMR, dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor (OG 26/2000) și alte norme incidente domeniului să fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual”, a mai spus Romașcanu.

Nicu Covaci a anunțat că va acționa în instanță Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, pentru că „de 50 de ani îmi încasează drepturile de autor. Eu am peste 100 de compoziții, nimeni nu are peste 100 de compoziții. Dacă nu ești recunoscut drept compozitor, ei încasează sume enorme, iar ție îți dau doar niște mărunțiș”.

În 2021, trupa Phoenix încheia prima ediție a Buzău International Arts Festival, iar Nicu Covaci își expunea lucrările la Galeriile de Artă, alături de pictorul Valeriu Sepi, sub denumirea „Cei ce ne-au dat nume”. Evenimentul a constituit o premieră națională, pentru că Nicu Covaci nu mai expusese pictură în România și mărturisea că nici nu o va mai face curând pentru că nu a păstrat nicio lucrare acasă: „Am zeci de lucrări date. Mi-am plătit datorii cu lucrări de pictură. Acasă la mine nu am lucrări. Toate sunt date”. Organizatorii explicau atunci că tablourile expuse la Buzău proveneau de la colecționari, adică de la cei care au cumpărat tablourile lui Covaci.

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România este o asociație profesională a compozitorilor și muzicologilor români. A fost înființată în 1920 sub numele de Societatea Compozitorilor Români (SRC) și are ca scop principal susținerea muzicii românești. Obiectivele pe care le-a urmărit de atunci au fost încurajarea compoziției autohtone, promovarea acesteia prin concerte și publicarea de partituri și apărarea intereselor muzicienilor români atât în țară, cât și în străinătate. Primul său președinte ales, George Enescu, a îndeplinit această funcție timp de 28 de ani.

Cu peste 400 de membri din toată țara, UCMR este organizată în prezent în patru secții și două subsecții (secția de muzică instrumentală și multimedia, secția de muzică vocală, secția de muzicologie și secția de jazz/muzică pop, subsecția de fanfară și subsecția didactică) și are, pe lângă organizația de bază din București, alte cinci organizații teritoriale, în Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Brașov.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker