Economic

O nouă legumă a apărut la Buzău, în premieră în România

Are gust de nucă și este cultivată la Balta Albă

Este vorba despre Kalettes, o încrucişare între varza de Bruxelles şi varza kale. Această legumă se cultivă deja în
țări din vestul Europei, și este foarte apreciată pentru calitățile ei.

Fermierul buzoian Daniel Toma o cultiva deja la Balta Albă, din anul 2022. Frunzele de Kalettes au un gust care aduce cu cel de nucă, ceea ce le face o opțiune interesantă pentru cei care își doresc să aducă diversitate în dieta lor. Kalettes are frunze cu dimensiuni
mici, asemănătoare cu cele ale verzei de Bruxelles, dar sunt ondulate, ca ale verzei kale. Gustul este şi el inedit, asemănător cu cel de nucă.

Daniel Toma şi-a spus că este o opţiune cel puţin interesantă, aşa că a cultivat hibridul în grădina sa din Balta Albă. „Anul trecut a fost experimental, am pus un pic mai mult, dar cererea deocamdată e scăzută, am pus mai mult pentru noi şi pentru promovare (…) Oamenii deocamdată nu ştiu. Avem răbdare, aşteptăm ca chefii bucătari să pună în valoare şi această legumă”, mai spune producătorul român. Cum în România nu se ştia mai nimic despre această legumă, Daniel Toma s-a documentat în străinătate legat de cultivarea Kalettes. Aşa a aflat că există trei varietăţi cu perioade diferite de plantare – pentru recoltarea timpurie, în sezon şi recoltare târzie. „E un pic tare dacă o mânânci crudă, dar opărită e bună. E mai bună ca varza de Bruxelles, mie unul nu-mi place varza de Bruxelles, dar asta e chiar bună”, precizează Daniel Toma. Kalettes e o opţiune numai bună pentru cei interesaţi să îşi diversifice meniul. Hibrizii Kalettes au fost lansați în Anglia şi introduși inițial în Statele Unite sub numele de „Lollipops”, care este în continuare în uz.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker