Cultură

O nouă expoziție a Asociației „Zestrea Bisoceană”

„Cămașa în broci - povestea unei comunități”, la Hub-ul Țărănesc al asociației

Asociația „Zestrea Bisoceană” inaugurează joi, 5 octombrie, începând cu ora 12.00, expoziția „Cămașa în broci – povestea unei comunități” la Hub-ul Țărănesc „Zestrea Bisoceană”, în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Asociația „Zestrea Bisoceană” a aflat povestea cămășii în broci, după o muncă de cercetare pe teren care a durat o lună de zile. În tot acest timp, reprezentanții acesteia au aflat că în județul Buzău, într-o zonă de munte aflată la granița de influență a celor trei regiuni istorice – Moldova, Muntenia și Transilvania -, la Bisoca, în acest loc așezat la poalele munților Vrancei, femeile  și-au țesut și cusut propriile hainele. Au folosit plante pe care le cultivau în curte, în grădină sau pe care le culegeau de pe poieni. Așa a aparut ia în broci. O ie cusută cu fir de lână vopsit într-o culoare naturală.

Cămașa în broci este specifică văii superioare a râului Râmnic; ea este cusută cu fir de lână vopsit în rădăcina unei plante denumite local broci (Rubia tinctorum). Plecând pe urma acestui element de patrimoniu, reprezentanții asociației au cules și poveștile ultimelor ii, au fotografiat aceste comori găsite în lăzile de zestre ale bunicilor și au creat un film documentar în care actorii sunt chiar sătenii. Au aranjat apoi totul într-o expoziție ce așteaptă  să fie vizitată.

„Când vorbim despre broci, vorbim, de fapt, despre  planta „Rubia tinctorum”, spun reprezentanții asociației. Rădăcina acesteia era preparată cum numai femeile de aici știu și se folosea pentru vopsirea firelor de lână cu care va fi cusută cămașa.

,,Dacă ne uităm în lăzile de zestre bisocene, vom constata că nicio cămașă nu seamănă cu cealaltă. Acestea erau cusute <pe furiș> de fiecare femeie, astfel încât nimeni să nu știe modelul ce va fi realizat. Fiecare țărancă dorea ca ia sa să fie cea mai frumoasă de Paște. Cu ocazia sărbătorii pascale, femeile mergeau la biserică în noaptea de Înviere cu haine noi țesute în casă. Această tradiție s-a păstrat până în anii ’60. Obiceiul spunea că trebuie să fii înnoită din cap până în picioare.  Doar așa se putea primi în casă și în inimă Sfânta Sărbătoare a Învierii”, povestesc reprezentanții Asociației Zestrea Bisoceană.

Curatorii expoziției sunt:  Aurelia Cășaru – membru fondator Zestrea Bisoceană, cu studii în etnologie, etnografie și folclor, Silvia Valentina Zamfir – cu studii în etnologie, etnografie și folclor, lucrează la Muzeul Municipiului București din 2016 și Ana Ursescu – fondatoare a grupului de Facebook „Meșteșugul vopsitului cu plante”, cu studii în etnologie, etnografie și folclor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker