Politic

O nouă dispută: reglementarea prețurilor la energie. Argumente pro și contra

Liberalii și social-democrații se află într-un conflict tacit zilele acestea pe subiectul reglementării pieței de energie, scrie PS News. Reprezentații PSD au fost cei care ar fi relansat discuțiile, cerând „reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată”, potrivit unui comuncat transmis de social-democrați.

Argumentele PSD

Pe scurt, social-democrații consideră că în actualul context internațional marcat de războiul din Ucraina, care a generat, la rândul său, scumpiri în lanț la produsele energetice, se impune reglementarea pieței de energie pentru a ține sub control prețurile.

Tot cei de la PSD consideră că acest lucru ar trebui făcut pentru o perioadă scurtă de timp. Social-democrații apreciază că scumpirile din sectorul energetic se traduc printr-o scumpire la produsele alimentare și nealimentare și deci, contribuie la fenomenul inflației. În viziunea liderilor PSD, liberalizarea pieței gazului, făcută în vara anului 2020 și apoi liberalizarea pieței energiei electrice făcută la 1 ianuarie 2021, în timpul guvernării PNL – USR/PLUS – UDMR a reprezentat o greșeală majoră din partea liberalilor. De altfel încă din ianuarie, PSD cerea revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie. Liberalii au insistat ca piața să rămână dereglementată, iar în final lucrul acesta a dus la un conflict tacit în coaliția de guvernare pe măsură de scumpirile au cuprins țara.

Argumentele PNL

Pe de altă parte, liberalii consideră că nu liberalizarea pieței reprezintă adevărata problemă, ci capacitatea de producţie, România consumând mai mult decât produce. România a fost printre ultimele state din Uniunea Europeană care a pus în practică liberalizarea pieței de energie, iar o prelungire a termenului ar fi atras critici din partea instituțiilor europene. În ianuarie, pe când social-democrații cereau reglementarea pieței de energie, Florin Cîțu declara că „nu putem să fim ipocriţi. Am intrat într-un club în care preţurile sunt liberalizate. Am ales să mergem într-o direcţie după 1990, în care economia de piaţă determină preţurile”.

Pro sau contra reglementării

Ambele tabere au argumente solide în contextul actualei dispute.

Liberalii citează faptul că România trebuia să facă pasul către liberalizarea pieței pentru că rămăsese ultimul stat din UE care nu aplicase această măsură. Liberalizarea pieței a însemnat, în acest context, un pas firesc făcut de țara noastră.

Pe de altă parte, social-democrații invocă actualul context internațional atunci când cere reglementarea pieței. În contextul războiului din Ucraina, prețurile la energie au explodat peste tot în Europa, iar piața pare a nu face față acestei presiuni. În egală măsură există voci importante la nivelul Uniunii Europene care spun că în actualul context internațional, securitatea energetică nu poate fi lăsată exclusiv pe mâna piețelor. Din acest punct de vedere laissez-faire-ul invocat de liberali ar reprezenta mai degrabă un obstacol în calea revenirii prețurilor.

Atât PSD, cât și PNL încearcă să combată fenomenul inflației, generat în primul rând de prețurile la energie. Însă, cele două partide au strategii diferite și chiar radical opuse, lucru care ar putea genera tensiuni în interiorul coaliției de guvernare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker