Administrație

O modificare legislativă pune bețe în roate împăduririi a 90 de hectare de teren de pe prundul Buzăului

Proiectul de împădurire a 90 de hectare de teren viran situat pe prundul Buzăului este în pericol de a pierde finanțarea europeană după ce legea privind aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost modificat prin ordonanță de urgență, scrie „Agerpres”. Modificarea în cauză a restrâns finanţarea exclusiv la suprafeţe arabile şi la culturi permanente, iar terenul ales de administraţia locală este unul neproductiv, informează, pentru sursa citată, Garda Forestieră Focşani.

Proiectul Primăriei Buzău de împădurire a celor 90 de hectare cu fonduri europene prin PNRR a fost respins de Garda Forestieră în baza Legii nr. 236/2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în PNRR care restrânge suprafeţele eligibile pentru înfiinţarea pădurilor la terenuri arabile şi culturi permanente. „Recent, în urmă cu o lună, a fost modificată şi aprobată ordonanţa 35 prin care a fost aprobat PNRR cu componenta de împăduriri şi reîmpăduriri, şi a fost adus un amendament prin care au fost scoase din categoria terenurilor eligibile pajiştile permanente şi alte terenuri. Au rămas numai terenurile din categoria arabil şi culturi permanente. Terenurile eligibile au fost restrânse. Am solicitat primăriei să îmi transmită documentele de proprietate din care să reiasă categoria de folosinţă, mi-au transmis cărţile funciare, toate sunt trecute la neproductive. Categoria de terenuri neproductive nu este eligibilă la momentul actual”, a declarat pentru „Agerpres” reprezentantul Gărzii Forestiere Focşani, Marius Mocanu.

Pe de altă parte, conducerea administraţiei locale a anunţat că acest proiect este foarte important pentru municipiul Buzău şi că a fost sesizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a se găsi o soluţie. „Am sesizat domnului ministru faptul că ne-a fost respinsă la finanţarea prin PNRR împădurirea a peste 90 de hectare pe malul râului Buzău, pentru că împădurirea s-ar face pe teren neproductiv. Din păcate, legea modificată în acest an susţine că nu poţi face împăduriri decât pe teren arabil”, a transmis primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Potrivit proiectului iniţiat de Primăria Municipiului Buzău, zona aleasă pentru înfiinţarea corpului de pădure ar avea multiple funcţiuni. Este vorba despre „consolidarea malului drept al râului, evitându-se riscul eroziunii naturale, transformarea unei zone aflată în degradare grav afectată de fenomene meteorologice cu floră spontană de slabă calitate într-o zonă curată, plină de vegetaţie care să cuprindă speciile din compoziţia tipului natural fundamental de pădure. Îmbunătăţirea performanţei de mediu generale, în special în ceea ce priveşte biodiversitatea, îmbunătăţirea calităţii solului şi a apei, conservarea peisajului, creşterea capacităţii de stocare a carbonului în zonă, existând artere rutiere intens circulate – DN 10, DN 2 (E85) în partea de Nord a municipiului, iar în viitor sunt programate obiectivele rutiere importante intens circulate cum ar fi centura municipiului Buzău, orbitalul municipiului Buzău, Autostrada A7”, după cum se argumentează în proiectul administraţiei locale.

Totodată, pădurea ar avea rol pe protecţie pe timpul iernii, împiedicând acumularea zăpezii pe străzile din municipiu. „Facem o pădure adevărată. Atenţie, ideal pentru zona aceasta, pentru că nu se pretează la altceva, să realizăm o perdea forestieră groasă, respectiv o pădure. Asupra Buzăului, vântul preponderent este crivăţul care aduce foarte mult praf şi arşiţă în timpul verii, iar iarna atunci când ninge zăpada de pe câmp este adusă în oraş. Rămân câmpurile negre şi toată zăpada este adusă în municipiu şi de aici trebuie să o scoatem cu maşinile şi să o ducem în afara oraşului. Această pădure ar avea foarte multe roluri. Trebuie modificată legea”, a mai declarat pentru „Agerpres” primarul Constantin Toma.

Împădurirea celor 90 de hectare de teren vine în completarea unui alt proiect lansat la începutul lunii iunie 2020, care se referă la plantarea unei păduri pe terenul degradat situat pe partea dreaptă a Șoselei Digului, care se întinde pe o suprafață de 20,24 hectare, pe întreaga distanță, de peste 5 kilometri, dintre podurile peste râul Buzău de la Mărăcineni și Vadu Pașii. La evenimentul de lansare, care a avut loc de Ziua Mondială a Mediului, a participat și ministrul Mediului de la acea vreme, Costel Alexe, care a precizat că ministerul pe care îl conduce va asigura finanțarea împăduririi. „Întreținerea pădurii nou-plantate va cădea în sarcina administrației locale (care este și proprietarul terenului, n.r.), iar după cinci ani, pădurea va fi cu totul a Buzăului”, a precizat acesta.

Conform primarului Constantin Toma, proiectul lansat în iunie 2020 face parte dintr-un plan al Primăriei, de regenerare și extindere a spațiilor verzi din municipiu, ca o măsură de combatere a schimbărilor climatice. „Acum doi ani (2018, n.r.), am citit un studiu în care Buzăul era pe primul loc. M-am liniștit repede, nu m-am mai bucurat, pentru că era pe primul loc la creșterea temperaturii în ultimii zece ani, cu 1,5 grade Celsius. Eram pe locul întâi în România și pe locul 11 în Europa la încălzire globală în ultimii zece ani. Din analizele pe care le-am făcut a reieșit că putem rezolva această problemă dacă vom planta cât mai mulți copaci și vom crea cât mai multe luciuri de apă. Am luat decizia ca în acest spațiu să plantăm pădure. Am realizat un proiect, l-am depus la Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor, iar domnul ministru Costel Alexe ni l-a aprobat (…) Ne-am propus să avem și o barieră împotriva vântului dominant, Crivățul, care reprezintă 50 la sută din toate vânturile care bat în decursul unui an peste muncipiul Buzău. Acest vânt este cel mai fioros, în sensul în care vara ne bagă foarte mult praf și arșiță în oraș, iar iarna, dacă ninge puțin, pe câmp totul este negru dar Buzăul deja este plin, iar primul drum care se înzăpezește este E85”, declara primarul Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker