Actualitate

O firmă de dezinsecţie din Buzău închisă după tragedia de la Timişoara, alte două cu activitatea suspendată

La nivelul judeţului Buzău sunt 40 de agenţi economici care prestează servicii de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie. Până la finele acestui an, toţi vor primi vizita unei echipe mixte de control care va ve­ri­fica de la avize şi autorizaţii de funcţionare, până la conformitatea substanţelor chimice folosite. În două săptămâni, 23 dintre prestatorii de servicii DDD au fost verificaţi de echipe mixte din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP), Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Inpectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Buzău, iar neregulile nu au întârziat să apară. O societate din Buzău a fost deja închisă prin retragerea autorizaţiei de funcţionare de către DSVSA, instituţie care autorizează astfel de activităţi, pentru că nu mai îndeplinea condiţiile de la momentul autorizării, iar alte două – una din municipiul Buzău şi una din Rm. Sărat, s-au ales cu activitatea suspendată. În toate cele trei cazuri s-au deschis dosare penale.

În urma verificărilor efectuate, aproximativ 40 de kilograme şi peste 20 de litri de produse de protecţie a plantelor şi substanţe utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, au fost ridicate de poliţiştii buzoieni.

“În perioada 21 noiembrie – 6 decembrie, poliţiştii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase împreună cu reprezentanţi din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei de Sănătate Publică Buzău au efectuat verificări şi controale la 23 agenţi economici înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu substanţe utilizate pentru igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate două fapte de natură penală, fiind vorba despre infracţiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

În urma controalelor efectuate au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 36 de kilograme şi 21 de litri de produse de protecţie a plantelor.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate de către instituţiile participante la acţiune 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5800 de lei. În două situaţii s-a dispus măsura complementară de suspendare a activităţii, respectiv retragerea autorizaţiei de funcţionare.

O activitate similară a fost desfăşurată ieri (n.r. luni), 9 decembrie, un agent economic fiind sancţionat contravenţional conform H.G. nr. 984/2005 cu amendă în valoare de 1.200 de lei, întrucât unitatea nu respecta normele sanitar-veterinare referitoare la depo­zitarea produselor biocide, fiind dispusă şi măsura complementară de suspendare a activităţii pentru o perioadă de minim 30 de zile. De asemenea se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, faptă prevăzută şi pedepsită de O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului.

Astfel de activităţi au mai fost desfăşurate şi în primul trimestru al anului în curs şi vor continua şi în perioada următoare pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilicite rezultate din operaţiunile cu substanţele periculoase sau toxice uitilizate la activităţile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie”, precizează reprezentanţii IPJ Buzău.

Astfel de acţiuni se derulează, în paralel, în mai toate judeţele, totul după ce autorităţile s-au sesizat în urma tragediei petrecute recent în Timişoara. Aici, unde trei persoane au murit după ce o firmă a făcut dezinsecţia şi deratizarea într-un bloc de garsoniere din oraş. Patronul firmei care a efectuat dezinsecţia a cumpărat şi folosit un insecticid denumit “Delicia-GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică cu efecte letale în caz de inhalare, care nu se foloseşte în spaţii închise. În acest sens, la finele lunii trecute, Ministerul Sănătăţii,

Ministerul Administraţiei şi Internelor, Autoritatea Naţio­nală Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor au semnat un protocol de colaborare pentru desfăşurarea unei acţiuni de control la prestatorii de servicii DDD, dar şi la distribuitorii de produse utilizate în acest scop. Astfel, în atenţia echipelor de control sunt atât documentele privind înfiinţarea şi funcţionarea prestatorilor de servicii, documentele privind instituirea şi atestarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în aceste societăţi comerciale, cât şi conformitatea produselor chimice folosite.

Poliţiştii desfăşoară, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, la ni­vel naţional, o acţiune pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi al substanţelor utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi de­ra­tizare.

Acţiunea se desfăşoară în scopul creşterii siguranţei cetăţeanului, protejării vieţii şi integrităţii coporale ale oamenilor, prin verificarea acti­vităţilor societăţilor comerciale şi persoanelor fizice care efectuează operaţiuni în aceste domenii, a modului de autorizare la organele competente şi a respectării legislaţiei aferente.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă acestor domenii se acţionează  împreună cu specialişti din componenţa instituţiilor care, potrivit legii au competenţă, atribuţii legale şi expertiză în domeniu (oficii fitosanitare judeţene, direcţiile judeţene sanitare – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, direcţiile judeţene pentru sănătate publică, inspectorate teritoriale de muncă etc).

Un comentariu

  1. Deci ca sa se faca ce trebuie sa se faca, ca statul sa se miste, intai trebuie sa moara oameni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker