Economic

O companie cu afaceri la Buzău nu se retrage din Rusia

Un număr mare de multinaționale continuă să activeze pe piața din Rusia, în ciuda restricțiilor instituite pe plan internațional din cauza agresiunii Moscovei asupra Ucrainei. Potrivit unor anlize realizate de ,,Libertatea”, o parte dintre aceste companii activează și pe piața din România. Este vorba despre firme care nu lucrează în zone de strictă necesitate, umanitare, cum ar fi farmaciile sau companiile care livrează materialele pentru spitale.

Sunt peste 300 de companii care au părăsit până acum Rusia, unele din cauza sancțiunilor, iar altele din cauza unor boicoturi proprii. Dar sunt și companii care au ales să își continue activitatea în Rusia, iar unele dintre ele se află și pe piața din România și chiar în Buzău.

Grupul francez Renault se află în topul companiilor care au ales să rămână în Rusia, având venituri de 4,5 miliarde de euro în acest stat în 2021, după ce a vândut 500.000 de mașini. Mențio­năm că Renault deține în România producătorul auto Dacia, cel mai mare exportator al țării. Grupul francez este urmat de Danone, cel mai mare producător de iaurturi din lume, care controlează brandul rusesc de lactate Prostokvashino. În Rusia are 8.000 de angajați și mai multe fabrici. Danone a anunțat că va produce și va vinde în continuare produse în această țară. În România, Danone deține fosta fabrică de lactate Miorița din București, brandurile Aptamil și Milupa și are peste 400 de salariați, potrivit propriului site.

La capitolul cereale, sunt două companii care au anunțat că nu se retrag din Rusia, printre care și una cu active în Buzău. Este vorba despre Bunge, unul dintre cei mai mari traderi de cereale din lume, care, potrivit unei liste făcute de Universitatea Yale, obține din Rusia 2,6 la sută din veniturile sale globale, echivalentul a 1,5 miliarde de dolari anual. Cealaltă companie este Car­gill și realizează venituri de 1,1 miliarde de dolari din Rusia. Ambele sunt prezente și în România.

Bunge deține o fabrică de biodiesel la Lehliu, una de ulei la Buzău și alte facilități la Iași și Traian. Fabrica de ulei din Buzău și-a început activitatea în anul 1976. În anul 2007, Bunge a cumpărat de la Agricover fabrica de ulei din Buzău, amplasată în sudul României, în inima regiunii producătoare de semințe de floarea soarelui. În fabrica din Buzău, Bunge realizează activitățile de procesare, rafinare și îmbuteliere pentru semințele de floarea-soarelui.

Sunt și companii care și-au anunțat retragerea parțială de pe piața din Rusia: Nestle, Mondelez, Mars, Pepsi, PhilipMorris.

La rândul său, Rusia a anunțat că ar putea naționaliza activele companiilor care părăsesc țara, pentru a nu afecta furnizorii lor locali, potrivit Business Insider.

În 2021, Bunge a fost pe locul 4 la nivel național în privința importurilor alimentare

Topul importatorilor de produse alimentare este do­minat în continuare de că­tre cei mai mari retaileri alimentari, după cifra de afa­ceri din 2020, Lidl și Kaufland. Alături de traderul de cere­ale Cofco, parte a grupului chinez cu același nume, cei doi comercianți au adus din străinătate hrană în valoare de 1,4 miliarde de euro, peste 14 la sută din valoarea totală a importurilor de produse agroalimentare.

Prin urmare, balanța comercială cu produse agro­alimentare a României arată astfel: retailul alimentar cumpără cele mai mari cantități de alimente de peste granițe, iar traderii de cereale vând cele mai mari cantități în afara țării.

Potrivit unor date furnizate de către Institutul Național de Statistică pentru economica.net, cei mai mari importatori de produse agroalimentare au fost retailerul german Lidl, urmat de Kaufland și traderul de cereale Cofco Internațional România (fosta Nidera). Cele trei au generat 14,3 la sută din valoarea totală a importurilor de produse agroalimentare ale României, adică aproximativ 1,4 miliarde de euro. România a înregistrat anul trecut un deficit co­mercial cu produse agroalimentare în valoare de 543 de milioane de euro, în contextul unor importuri ce au sărit  pragul de 10 miliarde de euro și al unor exporturi de 9,59 miliarde de euro.

Pe poziția a patra în clasamentul importatorilor de mâncare se află filiala locală a producătorului american de ulei Bunge, cel mai mare jucător de pe piața uleiului vegetal, din România. Compania are filială la Buzău și la Lehliu, unde două fabrici produc ulei rafinat pentru consumul uman și, respectiv, șroturi, biodiesel și uleiuri vegetale brute.

Pe locul 5 în acest clasament se află Ferreo România, compania locală a grupului italian cu același nume, prin care se distribuie pe plan local brandurile Ferrero și Cargill Agricultura SRL, unul dintre cei mai mari traderi de cereale din România. Un alt trader important, ADMRomânia Tra­ding, se situează pe poziția a 11-a.

 

Articole similare