Economic

Numărul insolvențelor se menține în scădere

Buzăul reușește să își mențină numărul scăzut al insolvențelor și în a patra lună a acestui an, fiind printre județele cu cele mai puține cazuri înregistrate în aprilie.

Conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) privind firmele care au intrat în insolvență de la începutul anului, județul Buzău a înregistrat, în perioada ianuarie-aprilie,19 astfel de cazuri. Comparând situația cu cea din anul trecut, când au fost înregistrate 25 de cazuri de insolvență, județul Buzău se află în scădere cu 24 la sută. Mai mult, în luna aprilie a acestui an au fost înregistrate doar cinci insolvențe.

Capitala se află din nou în fruntea clasamentului privind insolvențele din luna aprilie, aici fiind 117 de firme și PFA care au intrat în insolvență. De la începutul anului și până în aprilie au fost înregistrate 414 insolvențe în București, numărul acestora fiind în creștere cu 189,51 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când doar 143 de firme intrau în insolvență.

Un număr mare de cazuri a fost înregistrat și în județele Cluj și Timiș, unde 36, respectiv 24 de firme au fost declarate insolvente. La polul opus, pe lângă județul Buzău, cu cele mai puține cazuri se regăsesc județele Tulcea (două cazuri), Bacău, Bistrița-Năsăud  și Caraș-Severin, fiecare cu câte trei cazuri.

La nivel național, au fost înregistrate în luna aprilie, 598 de firme și PFA care au intrat în insolvență. În primele patru luni ale anului în curs au fost înregistrate în România 2.008 insolvențe, în creștere cu 44,25 la sută comparativ cu primele patru luni ale anului trecut când 1.392 de firme intrau în insolvență.

Comerțul și repararea autovehiculelor, cele mai afectate

Pe domenii de activitate, cele mai multe insolvențe vin tot din comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, unde au fost înregistrate 602 cazuri de la începutul anului, în creștere cu 58 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 385 de insolvențe. Doar în luna aprilie au fost 178 de insolvențe în acest domeniu.

Chiar dacă numărul șantierelor la nivel național este unul destul de mare, construcțiile sunt pe locul doi în clasamentul insolvențelor pe domenii de activitate. Astfel, în luna aprilie a anului 2021 au intrat în insolvență 90 de firme și PFA din acest domeniu de activitate. Numărul insolvențelor din construcții, din primele patru luni ale anului,  este în creștere cu 42,6 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când au fost înregistrate cu 96 mai puține cazuri de insolvență.

Domeniul industriei prelucrătoare numără, în luna aprilie, 82 de firme care au intrat în insolvență. De la începutul anului și până în luna aprilie, în acest domeniu de activitate au fost înregistrate 251 de insolvențe, în creștere cu 35,68 la sută comparativ cu începutul anului 2020.

Articole similare

error: Continut protejat!!