Sănătate

Numărul farmaciștilor scade dramatic! În Buzău, unul la peste 1.500 de persoane

Colegiul Farmaciștilor trage un semnal de alarmă cu privire la scăderea numărului de farmaciști din România. Numărul farmaciștilor avizați a scăzut deja cu 7 la sută, iar în mediul rural, unde farmaciile lipsesc, localnicii merg până în oraș pentru a cumpăra medicamente.

Lipsa de personal specializat în farmacii devine o problemă din ce în ce mai mare, pe măsură ce numărul de farmacişti scade, iar generaţiile actuale de elevi nu sunt atrase către acest domeniu. Colegiul Farmaciştilor atrage atenţia că în sectorul farmaceutic au aviz de practică în acest moment 18.200 de farmacişti, cu aproape 7 la sută mai puţini faţă de aceeaşi perioadă din anul 2022.

„Într-un sat de 2.000 de locuitori, o farmacie nu rezistă mult sau rezistă cu un singur farmacist, cel care deţine farmacia. Îngrijorător este faptul că nu se mai completează locurile la Facultatea de farmacie, rămân locuri bugetate de stat neacoperite. Problema este cum promovează facultăţile oferta de şcolarizare. Profesia nu a mai fost atât de cunoscută şi a intervenit şi o plafonare a elevului. Să faci o Facultate de farmacie şi medicină implică un efort susţinut, trebuie să înveţi”, a spus pentru ZF farmacistul Mihai Băjan, care deţine lanţul de farmacii Băjan din Vâlcea, una dintre cele mai puternice reţele de la
nivel regional.

În Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Cluj, Constanţa, Mureş, Timiş datele arată că este un farmacist la mai puţin de 700 de locuitori. La polul opus, în Botoşani, Călăraşi, Vaslui sau Teleorman sunt peste 2.000 de locuitori per farmacist, peste media naţională şi chiar cea europeană.

Buzăul se numără printre județele care nu stau deloc bine la acest capitol. La fel ca la Bacău, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Prahova și Vrancea, la Buzău un farmacist se ocupă de peste 1.500 de locuitori, chiar 2.000. De exemplu, rețeaua de farmacii Iris Pharm, care a ajuns la 63 de unități în județul Buzău, a început să închidă punctele de lucru din satele unde populația a scăzut pe fondul creșterii cheltuielilor și a lipsei pacienților.

Potrivit legii farmaciei, o unitate farmaceutică funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist. Personalul unei farmacii este compus din farmacistul şef, alţi farmacişti şi asistenţi medicali de farmacie. Media salariului net pentru un farmacist este între 3.000 şi 4.000 lei.

Colegiul Farmaciştilor a mai publicat nişte date privind grupele de vârstă din care fac parte farmaciştii cu aviz din acest moment, iar o pondere de 12 la sută o reprezintă persoanele de peste 55 de ani. Cei mai mulţi specialişti au însă între 25 şi 34 de ani – aproape 35 la sută, iar o treime sunt în segmentul 35-44 de ani. În România, sunt aproape 8.200 de farmacii, potrivit datelor de la Institutul de Statistică. Dintre acestea, 400 sunt în proprietate publică, iar restul sunt unităţi private. Farmaciile din proprietate publică sunt amplasate în general în spitale, având circuit închis, doar pentru pacienţii internaţi în spitale sau cei din ambulatoriu. În municipiul Buzău, numărul farmaciilor ajunge la 60.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker