OpiniiSoroca

Numai mâine nu-i poimâine sau Va cădea Parlamentul după 23 martie?

Toate termenele cu privire la nominalizarea unui nou premier și instaurarea unui nou cabinet de miniștri sunt pe cale să expire, or până la data-limită, 23 martie, au rămas zile numărate, iar președintele Maia Sandu rămâne pe poziții și nu există semne că aceasta s-ar fi răzgândit și nu s-ar ține de cuvânt – de a nu veni cu o altă nominalizare. Ba mai mult, a expirat deja și „ultimatumul” dat doamnei președinte de Igor Dodon, care deja a promis că ieri, la „politbiroul” (pentru buzoieni – Biroul Politic) PSRM urma (Tableta a fost scrisă miercuri) să-i pună… „sare pe coadă”, fiindcă analiștii și constituționaliștii recunosc, aproape in-corpore, că socialiștii și acoliții lor nu au ce să-i facă doamnei Sandu, cu excepția impeachment-ului care, dacă e să credem ”giruetei socialiste”, nu intră în calculele celor care sunt gata să-și rupă cămașa pentru a „nu cheltui în vânt banii poporului”.

De altfel, îmi asum dreptul și responsabilitatea de a nu fi de acord și cu (in)activitatea doamnei președintă în ceea ce privește aplecarea urechii la prevederile stipulate în decizia înaltei Curți, deși verdictul Curții Constituționale mi s-a părut foarte clar și explicit. Înțeleg perfect dorința doamnei Maia Sandu de a nu permite coaliției create ad-hoc de a ne ține în continuare pe toți ostatici ai intereselor lor meschine, dar buchea legii nu ține cont de sentimente și de bunul-simț, ba dimpotrivă – câteodată aceasta este de partea celor care au mâncat usturoi și le miroase urât gura (pentru aceasta – aplauze celor care au putut să scrie și să adopte niște legi întortocheate și ambigue). Pe de altă parte, înțeleg dorința președintei de a se sfătui cu toată lumea, inclusiv și cu societatea civilă, așa pestriță și cu o pregătire multilaterală diferită, dar nu cred că aceasta este oportună, mai cu seamă când vine vorba de niște decizii care nu sunt la discreția oricui și care necesită luarea deciziei mai mult cu capul decât cu inima. Or, nu poți discuta probleme de constituționalitate cu cetățenii bine intenționați, dar rău versați în temă, fiindcă riști să mai torni încă o dată apă la moara răuvoitorilor. Nu de alta, dar mi se pare că sunt de-ajuns eșecurile și cucuiele deja primite din cauza serviciului juridic al președinției, care a pus la grea bătaie instituția și a creat impresia că echipa de juriști a doamnei Maia Sandu este deficitară la capitolul „profesionalism”.
În astfel de cazuri, când cineva are o altă părere decât cea agreată de mulțime, se spune cam în felul următor: „Of, că deștept mai ești, dar tu ce ai fi făcut în locul doamnei Sandu?”. Răspund la această întrebare în felul următor: „Este bine să te adresezi alegătorilor, mai cu seamă în vremuri de restriște, dar eu mai bine aș fi consultat (și) niște experți-constituționaliști notorii, care mi-ar fi dat un sfat util în situația creată, pentru a proceda corect și pentru a nu aprofunda și mai mult criza”. De altfel, la fel aș fi procedat și în alte cazuri, indiferent de tema pusă în discuție, deoarece este obiectiv și logic ca o persoană să nu fie competentă pe toate temele. În această ordine de idei, mi se pare relevantă opinia exprimată de distinsul profesor Alexandru Arseni la un post TV, care a expus simplu, la unu-doi-trei, ce ar trebui să facă doamna președintă pentru a pune la respect contestatarii. Ba mai mult, domnul profesor a mai declarat că există o căruță de probe pentru a elimina de pe terenul politic o formațiune care „strică aerul” (și care are șanse mari să acceadă în viitorul parlament, în caz de alegeri anticipate), dar pentru aceasta este nevoie de curajul și insistența deputaților. De ce aceștia au luat apă în gură și se fac morți în păpușoi? – sunt convins că răspunsul la această întrebare deloc retorică interesează pe multă lume. Sau, a te lamenta și a te victimiza la nesfârșit, cum o fac unii dintre deputații care doar se perindă prin studiourile televiziunilor și bat apa în piuă – este una, iar de a proceda curajos și a rupe poala, atunci când este nevoie – este alta.

Și încă ceva. Nu pot să nu spun câteva cuvinte și despre starea pandemică care s-a agravat în ultimul timp și despre campania de vaccinare care a început cu mare tam-tam, dar care a mai scăzut din turații. Referitor la situația pandemică, care se înrăutățește văzând cu ochii, se creează impresia că autoritățile se gândesc mai mult la politică și la propriile orgolii decât la cum să acționeze ca să scape medicii și bolnavii de această urgie. Informațiile care ni se aduc sunt deseori contradictorii și ne fac să credem că Manda trage într-o parte, iar Tanda în alte parte… Cât privește campania de vaccinare, nu voi face mare filozofie, dar voi aduce un argument forte: în timp ce în România zilnic se fac 30-32.000 de vaccinări, în Republica Moldova în zilele de odihnă vaccinările s-au stopat, pentru ca nu cumva cineva să obosească de atâta muncă!!! INCREDIBIL!!! Până unde poate ajunge prostia omenească?

Fără comentarii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker