Actualitate

ÎPS Ciprian, lăudat de oficina rusă Sputnik: ,,Luptător împotriva dictaturii sanitare”

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înalt Prea-Sfințitul Ciprian, este lăudat în publicația online Sputnik, controlată de Rusia, pentru poziția anti-vaccinare pe care o exprimă în Pastorala de Crăciun publicată pe site-ul eparhiei. În articolul dedicat ÎPS Ciprian, publicația Sputnik îl prezintă pe acesta ca pe un apărător al „libertăților individuale” și ca pe un luptă­tor împotriva „dictaturii sa­nitare”.

Conform G4media.ro, mai mulți preoți parohi din Vrancea au declarat că au rămas stupefiați la mesajul transmis de ÎPS Ciprian; mai mult, aceștia spun că se așteptau la un mesaj de dragoste și bunătate, nu la „frustrări personale”. Înaltul ierarh este de părere că vaccinarea și certificatul verde sunt măsuri restrictive și „draconice”, luate de guvernele lumii, cu acordul mass-media, și le consideră măsuri ,,restrictive”.

„Întrucât persoanele care manifestă reticență față de serurile existente pe piață și ezită în luarea unei decizii de a le fi administrate sunt de câteva luni subiecții unei discriminări fără precedent în istoria postdecembristă a poporului român, pe care  ne-am dorit-o cu toții să fie ca­racterizată îndeosebi prin li­bertatea de a trăi și circula liberi, fără constrângeri din partea nimănui, de vreme ce liberul arbitru constituie un dat ontologic al omului, un dar de origine divină, și nu un construct social dobândit de acesta, prin bunăvoința mai-marilor lumii.

Indiferent de gravitatea situației în care se află o comunitate umană la un moment dat, război sau pandemie, omul nu poate fi privat de dreptul și libertatea de a opta, în cunoștință de cauză, pentru o soluție sau alta, atâta vreme cât propria decizie nu pune în pericol pe ceilalți, ci, cel mult, pe sine însuși. Or, aplicarea unor măsuri restrictive și discriminatorii persoanelor care – din convingeri medicale, și nu neapărat religioase – evită <pătimirea> unui astfel de act medical cu respectivele seruri și, mai ales, iminenta impunere a obligati­vității vaccinării, prin măsuri coercitive inimaginabile într-un stat de drept, pre­tins democratic, nu pot fi catalogate decât ca încălcări flagrante ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în condițiile în care orice act medical este și trebuie să rămână voluntar, întemeiat pe consimțământul liber și informat al persoanei în cauză”, a spus ÎPS Ciprian în Pastorala de Crăciun.

Ce spune portalul finanțat de Moscova

În articolul titlul ,,Încă un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române se ridică cu claritate și fermitate pentru apărarea libertății și împotriva dictaturii sanitare”, publicația on-line Sputnik scrie, printre altele: ,,Pastorala de Crăciun a arhiepiscopului Ciprian al Buzăului, un text riguros teologic și atent duhovnicesc, este și o pledoarie pentru libertate și împotriva dictaturii sanitare. Ierarhul de la Buzău începe prin a aduce aminte că în anul 2020, Biserica a acceptat multe restricții pe care  le-a tratat cu seriozitate, în speranța că după aplicarea acestor măsuri, viața socială și religioasă va reveni cât mai repede la normalitate. Doar că lucrurile nu au stat așa. Departe de a fi eficiente, aceste măsuri nu au făcut decât să alimenteze o stare de prelungită dictatură”.

Articole similare