Economic

Noi lucrări pentru foraje la zăcământul de la Caragele

Romgaz a scos la licitație un contract de 37 milioane de lei pentru foraje pregătitoare și probe de producție în două perimetre, Caragele și Noul Săsesc. Lotul Caragele este cel mai mare, ca valoare, în cuantum de 24 de milioane lei.

Ofertele se deschid în 29 mai, departajarea lor se face în funcție de preț și de componenta „Accidente de muncă”, anume că firma care aduce dovada că, în ultimii trei ani, nu a înregistrat vreun accident de muncă, primește punctaj suplimentar. Firmele participante la licitație trebuie să aibă o cifră de afaceri medie, în ultimii trei ani, de la cel puțin 10 milioane lei pentru lotul 1, Noul Săsesc, și cel puțin 20 de milioane lei pentru lotul 2, Caragele.

Zăcământul de la Caragele este cel mai important de pe uscat din România. Romgaz a descoperit aici cele mai mari rezerve de pe teritoriul național, estimate la circa 30 de miliarde de metri cubi, adică de trei ori consumul național anual al României. De aici se extrag deja gaze, însă cantitățile importante sunt la adâncime mare și nu au început încă să fie extrase. Într-un răspuns remis Economedia.ro anul trecut, Romgaz preciza, cu privire la dinamica proiectului „Caragele”: „Zăcământul comercial Caragele, județul Buzău, se află deja în exploatare din anul 2009, proces cu caracter continuu de dezvoltare pe măsura identificării de noi acumulări de hidrocarburi. Acumulările de hidrocarburi din zăcământul Caragele sunt situate la diferite trepte de adâncime. Cele situate la adâncimi cuprinse între 1.500-3.600 metri au fost introduse în exploatare treptat în timp, începând cu anul 2009 – momentul la care a început exploatarea comercială a zăcământului Caragele, iar cele situate cu adâncimi cuprinse între 3.300-5.075 metri, acumulări de adâncime mare (<Caragele Deep>), descoperite în anii 2015-2016 prin intermediul a două sonde de explorare. Exploatarea comercială a acumulărilor de hidrocarburi din Caragele Deep a început în anul 2019. În zona de mare adâncime (<Caragele Deep>), lucrările de explorare–evaluare sunt încă în desfăşurare şi reprezintă o zonă cheie de investiții pentru Romgaz în scopul identificării de noi resurse de hidrocarburi și de dezvoltare. Romgaz realizează toate formalitățile necesare și utile pentru lansarea procedurilor de achiziție lucrări în vederea săpării a minim 6 sonde de explorare în Caragele Deep până la sfârșitul anului 2024. Până în prezent în cadrul proiectului Caragele s-au săpat un numar de 46 de sonde cu caracter de explorare din care 28 au înregistrat producţii de hidrocarburi”.

În anul 2021, producția realizată din zăcământul de la Caragele a reprezentat 7,5 la sută din producția totală de gaze naturale și 84 la sută din producția totală de condensat înregistrată de Romgaz. Astfel, zăcământul de la Caragele este al doilea ca pondere a producției, dintre cele aflate în subordinea Romgaz, potrivit celor transmise de reprezentanții companiei.

De asemenea, la finalul anului 2022, Romgaz anunța că producția de la Caragele a scăzut puternic, existând zăcăminte inundate cu apă și nisip. „În anul 2022, zăcământul Caragele a cunoscut un declin accentuat de producţie, de peste 40 la sută, determinat de fenomenele naturale din zăcăminte: mecanismul natural de producere al zăcămintelor, acestea fiind delimitate de acvifere active care, pe măsura exploatarii gazelor din zăcăminte, avansează în zăcământul de gaze şi inundă formaţiunile şi afluxul de nisip din stratele neconsolidate, deşi formaţiunile productive sunt echipate cu sisteme de control al afluxului de nisip″, transmitea atunci Romgaz.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker