AdministrațieSănătate

Noi investiții și reorganizare la Spitalul Județean

Investițiile la Spitalul Județean de Urgență Buzău, cea mai mare unitate spitalicească din județ, sunt departe de a se fi încheiat. În prezent, lucrările sunt pe final la noua Unitate de Primiri Urgențe, iar Consiliul Județean anunță că în curând se va construi o nouă clădire, care va găzdui o secție de recuperare, formată din mai multe cabinete medicale. Investiția masivă, de 15.092.279,60 lei cu TVA, va fi suportată din bugetul Consiliului Județean, iar durata lucrărilor va fi de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Decizia a fost luată de autoritățile județene din mai multe motive, ce țin nu doar de cererea mare din partea pacienților pentru o astfel de secție de recuperare, ci și din dorința de a atrage personal medical la Buzău, care să aibă la dispoziție toate facilitățile pentru a-și face meseria.

„<Sănătatea este o stare de bunăstare totală fizică, mentală și socială și nu constă numai din absența bolii sau infirmității>. Deși s-au depus eforturi susținute de îmbunătățire a sistemului public medical în țara noastră, acesta înregistrează în continuare mari deficiențe comparativ cu alte țări. Lipsa disponibilităților financiare a condus către o infrastructură învechită și deficitară, ce a avut ca efect un exod major al resurselor umane.

În acest context, sistemul medical are nevoie în continuare de modificări legislative, de reformare prin găsirea de soluții viabile ce pot contribui atât la îmbunătățirea și eficientizarea infrastructurii, cât și la fidelizarea resursei umane – condiții primordiale în atingerea unor performanțe de înaltă calitate, precum și în atingerea obiectivelor propuse la nivelul Uniunii Europene cu privire la asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății umane, asigurarea unor locuri de munca în condiții decente și, implicit, creșterea nivelului de trai”, se precizează în documentele Consiliului Județean.

Ce cabinete vor funcționa în cadrul secției de recuperare

Buzoienii vor avea la dispoziție mai multe cabinete pentru a-și trata diversele probleme de sănătate, pentru care, în prezent, sunt nevoiți să meargă în alte județe. Noua clădire va avea un regim de înălțime P+1E, la parter vor fi amplasate cabinetele de electroterapie și ultrasunete+laser, magnetoterapie, înaltă frecvență, kinetoterapie, parafină, baie galvanică, masaj, drenaj limfatic și un cabinet medic consultații. Etajul va fi destinat birourilor pentru personalul tehnic și administrativ, achiziții și aprovizionare, sala de ședințe, precum și vestiarele pentru personal. Clădirea va fi legată de Spitalul Județean printr-un hol, așa încât să se poată ajunge cu ușurință la alte secții. Până la a demara lucrările de construire, terenul pe care va fi amplasată construcția trebuie curățat corespunzător, iar magaziile dărăpănate aflate în zona respectivă trebuie dărâmate.

„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, articulațiile și mușchii se deteriorează, aceștia fiind predispuși la diverse leziuni și complicații (ex: artrită, osteoporoză etc.). Ajutorul de specialitate poate îmbunătăți mișcarea, coordonarea și ajută la păstrarea funcțiilor organelor afectate cât mai mult timp posibil prin tratamente de recuperare medicală care sunt în general non-invazive sau minim-invazive.

De asemenea, recuperarea medicală se impune întregii populații și în urma anumitor intervenții chirurgicale pentru recăpătarea /îmbunătățirea flexibilității, fiind un ajutor în primul rând fizic pentru persoana în cauză, dar și moral, ajutând la o recuperare mai ușoară și la o tranziție mai lină între capacitățile individuale înainte și după operație.

Totodată, recuperarea se înscrie și în specialitatea medicinei preventive, astfel că, printr-un tratament adecvat, se pot preveni diverse intervenții chirurgicale și se pot ameliora dureri datorate unor traumatisme cauzate de accidentări, boli, posturii incorecte la birou, în timpul somnului etc.”, se mai precizează în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean.

 Spitalul Județean va avea și o Unitate de Servicii Proprii

Și munca angajaților din cadrul Spitalului Județean va deveni mai ușoară din anumite privințe, pentru că există planuri de a amenaja o Unitate de Servicii Proprii, în care se vor muta arhiva medicală, serviciul propriu de pompieri și atelierul de mentenanță. Valoarea totală a acestei investiții este de 4.455.824,38 lei cu TVA, bani proveniți tot din bugetul Consiliului Județean.

Tot în plan este și reorganizarea parcării, pentru că fluxul mare de autovehicule „în prezent se realizează haotic”, după cum se precizează în proiectul de hotărâre, ba mai mult, în cazul unui incendiu la Spitalul Județean, autospecialele pompierilor nu ar putea ajunge la toate clădirile. Situația riscantă a fost semnalată în mai multe rânduri de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău, așa că autoritățile au decis să ia măsuri.

„În prezent, spitalul nu are organizată arhiva medicală, documentele fiind depozitate în spații improprii, în subsoluri și în încăperi ce nu îndeplinesc sub nicio formă condițiile de siguranță și securitate adecvate pentru depozitare și operare, fiind anual observații din partea ISU Buzău; observații din partea operatorilor de prevenire și stingere incendiu sunt și în privința circulațiilor carosabile în incinta spitalului, în prezent neputându-se circula cu autospecialele de stins incendiu printre toate clădirile, iar în partea de sud-est a amplasamentului parcarea este neorganizată și neamenajată, în prezent aceasta se realizează haotic și direct pe pământ / platformă balast.

Orice unitate spitalicească are nevoie de spații tehnice care să deservească funcțiuni conexe actului medical și care să asigure, în condiții optime, inclusiv depozitarea și, respectiv, arhivarea documentelor medicale, unele dintre acestea cu obligativitatea păstrării până la 70 de ani (…) Atelierul pentru mentenanță este prevăzut pentru activitatea unui maistru pentru repararea diverselor dotări de dimensiuni mici – funcțiune absolut necesară într-o astfel de unitate. Biroul de  maiștri este destinat grupării în așteptare a tehnicienilor personal propriu, alcătuit din doi maiștri, patru zugravi și trei tehnicieni centrală”, după cum se mai arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean.

Un comentariu

  1. IAR DATI POZE CUM TREBUIE SA IASA SI ALTA FACETI CONSTRUITI DUPA URECHE CUM SE ZICE NU CONFORM PLANULUI CU POZE CUM SA FACUT SI PE PLATOUL DACIA SI IAZUL MORILOR DIN ZECA CA FLORILE DOI CA CIORILE CIORDITE

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker