Educație

Noemi Radu, singurul elev cu 10 la Evaluarea Națională, va învăța Matematică și Informatică la Liceul Teologic Adventist București

,,Mi s-a părut un exa­men­ de nivel mediu. Au fost și lucruri ușoare, dar au fost și lucruri dificile, a fost echilibrat. Nu mă așteptam la media 10. Știam că poate apărea subiectivitatea la Limba română, am avut emoții. Azi dimineață (marți dimineață, n.r.), când știam că urmează să se afișeze rezultatele, tata era plecat și am zis că nu le voi deschide până când nu vine și el acasă, dar am fost sunată de doamna director și m-a felicitat pentru reușită, iar pentru moment nu am înțeles ce s-a întâmplat, dar când am văzut  că era 10 m-am simțit atât de bucuroasă încât nu am mai avut cuvinte. Mă simt emoționată, nu m-am crezut niciodată mai bună decât ceilalți. Am crezut că este loc pe podium pentru toată lumea, iar faptul că am fost șefă de promoție deja pentru mine a fost o mare mulțumire și o realizare, iar la Evaluarea Națională chiar nu mă așteptam să fie 10, dar Domnul mi-a făcut o mare surpriză prin asta”, a declarat Noemi.

Absolventă a Școlii Gimnaziale ,,Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, Noemi este șeful de promoție de anul acesta, cu media 10. ,,Eu am învățat lecție de lecție, aceasta a fost regula mea. Am învățat constant la orice materie, pentru că la noi s-a crezut că la examen generația noastră va da testul PISA, care cu­prinde mai multe materii, și am zis să îmi asum responsabilitatea și să învăț la toate. Nu a fost dificil, sincer, dacă stau și îmi amintesc din evenimentele trecute nu îmi aduc aminte neapărat cum stăteam cu caietul și încercam să învăț cuvintele să îmi intre în cap, ci îmi aduc aminte mai mult de copilărie, de evenimentele fericite, iar învățatul a devenit mai mult ca o obișnuință, un cotidian, mergea în ritm cu mine.  Este greu să ajungi să fii șef de promoție cu media 10, dar este posibil, cu multă muncă și trebuie să fii constant”, ne-a spus Noemi.

Chiar dacă examenul la matematică le-a pus multe probleme absolvenților de clasa a VIII-a, care spu­neau, la ieșirea din săli, că partea de geometrie a fost cea mai grea, în cazul lui Noemi lucrurile au stat diferit, pentru că Româna a fost cea care i-a dat emoții. ,,Am avut mai multe emoții la română decât la ­mate­matică. Matematica este logică și este mai accesibilă pentru mine. La matema­tică m-am obișnuit să lucrez mult dinainte și au fost subiecte unde, într-adevăr; am fost luată prin surprindere, dar eu nu am învățat neapărat o ­pro­blemă, ci am învățat modul de gândire și până la urmă a ajuns ca fiecare problemă să aibă o soluție”, spune aceasta.

Noemi își dorește să meargă la Liceul Teologic Adventist ,,Ștefan Demetrescu” din București – liceul pe care l-a absolvit și tatăl ei -, la secția de Matematică-Informatică. ,,Vreau să merg aici, pentru că am mulți prieteni în București și tatăl meu a făcut tot acest liceu”, spune ea.

Noemi Alexia Radu provine dintr-o familie care îmbrățișează religia Adventistă. Tatăl său, Florentin Radu, este pastor la Biserica Adventistă Fila­delfia de pe strada Transilvaniei, iar mama sa, Amelia Radu, este profesoară de Fizică și, pentru a-și ajuta fiica să treacă cu bine peste perioada cu restricții ­sa­nitare și învățământ on-line, a renunțat la serviciu timp de un an.

O medie de 10 și una de 1,23, acestea sunt extremele Evaluării Națio­nale de anul acesta din județul Buzău, la care proba de matematică le-a dat bătai de cap absolvenților de clasa a VIII-a care spuneau, la ieșirea din săli, că geometria i-a pus în dificultate.

Așadar, la nivelul jude­țului Buzău, a obținut media 10 un singur absolvent de clasa a VIII-a, elev al Școlii Gimnaziale ,,Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”. Cea mai mică medie, 1,23, a fost obținută de un elev de la Școala Gimnazială Năeni, cu 1,00 la proba de Română și 1,45 la Matematică.

În județ sunt nouă absolvenți care s-au prezentat doar la o probă, respectiv șapte la Română și doi la Matematică, care se adaugă celor  245 care au lipsit de la ambele probe ale Evaluării Naționale.

Este al doilea an când notele elevilor la Evaluarea Națională au fost făcute pu­blice prin anonimizarea numelui și a prenumelui fiecărui candidat, din cauza regulamentului GDPR și a soli­citării Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. În aceste condiții, elevii și-au aflat notele pe baza unui cod unic pe care l-au primit la examen.

Articole similare