Cultură

Evenimente în premieră la Buzău, în Noaptea Muzeelor

Muzeul Județean, instituție de cultură, cercetare și artă, ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean, organizează, în data de 14 mai, o serie de evenimente culturale  cu prilejul ediției din acest an a Nopții Europene a Muzeelor, manifestare la care OPINIA este partener media. Este vorba despre evenimente organizate atât la sediul Muzeului de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central) – care va avea program de vizitare gratuită a colecțiilor între orele 19.00 și 1.00 -, la Muzeul Chihlimbarului de la Colți, cu program de vizitare gratuită în intervalul  19.00-23.00, cât și la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”, care va putea fi vizitat, gratuit, între orele 19.00 și 1.00. La Colți, va avea loc și un concert de muzică populară susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

Patru vernisaje la sediul Muzeului Județean

Pentru sediul central al Muzeului Județean sunt pregătite nu mai puțin de patru vernisaje.

Este vorba despre expoziția temporară panotată „Israel – File din natură”, acțiune culturală în cadrul programului anual „Escapadă culturală internațională nocturnă”. „Ca de fiecare dată, în cadrul acestui program ne-am propus să aducem în atenția publicului buzoian atracții turistice, istorice și naturale ale unor țări de importantă destinație turistică. Pentru ediția din acest an, la organizarea momentului am colaborat cu Ambasada Statului Israel”, spune directorul instituției de cultură Daniel Costache.

De asemenea, tot aici va avea loc și vernisajul expoziției temporare „Instantanee de pe Pink Planet”, expoziție personală a artistului Vladimir Păun Vrapciu.

O altă expoziție temporară care va fi vernisată la Noaptea Muzeelor este „Chihlimbar baltic, provenit din contrabandă, indisponibilizat de DIICOT, valorificat de ANABI, expus la muzeu”, expoziție organizată în parteneriat cu Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate din cadrul Ministerului Justiției. „Piesele ce urmează a fi expuse, în premieră națională la Muzeul Județean Buzău, începând cu 14 mai și până în data de 17 iulie 2022, fac obiectul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Pepitele de rășină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate și predate în țări precum Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. Doar efortul susținut și profesionalismul procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, structura centrală, au făcut ca o parte din cantitate de peste 800 kg de chihlimbar sechestrată, cu o valoare estimată cuprinsă între 800.000 și 3.200.000 dolari, să ajungă în această expoziție inedită”, mai transmite directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Și, nu în cele din urmă, buzoienii vor putea participa la vernisajul expoziției temporare „Praise of the Black”,  o expoziție personală a pictorului Mice Jankulovski. Artist de mare valoare internațională, Mice Jankulovski este unul dintre cei mai cunoscuți artiști europeni, deținător al numeroase premii precum Lorenzo Magnificul (Bienala de la Florența, ed. a XII-a), Artist of the World (Bienala de la Larnaca, 2018).

Accesul la toate evenimentele este gratuit.

2 Comentarii

    1. Stimate domn,
      Sunt convins că un om dornic să participe la o asemenea manifestare, intrată de mult timp în conștiința iubitorilor de cultură, are capacitatea de a căuta pe Google pentru a afla când se desfășoară ediția din acest an: 14 mai.
      Acest lucru îl deosebește de un om care comentează on-line doar pentru a se afla în treabă.

Articole similare