vineri, 16 aprilie 2021

Nicolai Tăicuțu, dublă lansare de carte

Sâmbătă, 27 februarie, a avut loc la clubul Femina din cadrul Centrului Cultural „Florica Cristofo­reanu” din Rm. Sărat un eveniment literar deosebit. Valorosul poet Nicolai Tăicuțu și-a lansat două cărți: „La dispoziția poemului” (vol. I, Ed. Editgraph, 2017) și antologia de versuri „Câmpia ca sentiment” (Ed. Editgraph, 2020).

Poate părea bizar faptul că autorul a lansat o carte apărută cu aproape patru ani în urmă, dar nu este deloc așa. Din desfășurarea manifestării, gândită de autor, am înțeles cu toții legătura dintre cele două. Prima carte este o colecție de cronici literare despre volumele, începând cu primul, ale lui Nicolai Tăicuțu, așezate în pagină, după fiecare volum al său, în ordinea aparițiilor. A doua carte este o antologie ce cuprinde o selecție făcută de autor din cele 16 volume de versuri publicate până în acel moment.

După partea de des­chidere și o scurtă prezen­tare a întâmplării, făcută de Sorin Călin, din partea gazdelor evenimentului, Nicolai Tăicuțu a citit cronicarii ce au scris despre cărțile sale, în ordinea aparițiilor, iar din unul a citat un pasaj din cronică. După fiecare volum, Valeria Manta Tăicuțu a recitat un poem ales cu atenție de autor. Activitatea a continuat în acest mod până când a fost epuizat ultimul volum antologat.

Despre cele două cărți și-au exprimat opiniile Manuela Camelia Sava, Nina Beldie, Mirela ­Gri­gore, Ecaterina Chifu și subsemnatul. Au mai fost prezenți Cornelia Ionescu Ciurumelea, Vasile Ghinea, Viorel Dodan, Genovel Frățilă ș.a. A fost o întâlnire relaxantă, într-o perioadă în care nevoia de literatură și de întâlniri culturale este extrem de necesară. Participanții au respectat prevederile legale referitoare la măsurile de protecție împotriva Covid-19.

loading...