Sănătate

Nicio farmacie din Buzău nu vaccinează antigripal

Începând cu data de 17 ianuarie, românii se pot imuniza împotriva gripei în farmaciile comunitare din România autorizate în acest sens de Ministerul Sănătății în cadrul unui program pilot.

„Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”, se arată într-un comunicat al Colegiului Farmaciştilor.

Vaccinul gripal nu este oferit gratuit în farmacii; cei care doresc să le fie administrat trebuie să îl cumpere în prealabil. Administrarea lui în farmacie îi scutește, însă, pe doritori, de un drum suplimentar cu vaccinul cumpărat din farmacie la medicul de familie. Vaccinarea se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România, în perioada noiembrie-decembrie 2022. 92 de farmacii din România vor vaccina antigripal românii și, din păcate, niciuna din Buzău.

Surse din Colegiul Farma­ciștilor Buzău susțin că pentru a putea fi posibilă vaccinarea și în farmaciile din județ, asistenți de farmacie sau chiar farmaciști ar fi trebuit să absolve cursuri organizate de către Direcția de Sănătate Publică. În plus, pentru a se desfășura o asemenea activitate, fiecare farmacie participantă la program ar fi trebuit să aibă un spațiu dedicat și un om dedicat, ceea ce nu este deloc la îndemână. Mai mult, în acest an buzoienii nu prea au fost la fel de interesați să achiziționeze vaccinul antigripal, comparativ cu anul trecut, motiv pentru care se înregistrează și o scădere de 75 la sută a vânzărilor, mai spun aceleași surse.

Poate și din acest motiv, la Buzău, statisticile privind gripa nu arată tocmai grozav. Mai mult, săptămâna aceasta a fost confirmat primul focar de gripă din județ, la o școală din comuna Smeeni, unde jumătate dintre elevii dintr-o clasă s-au îmbolnăvit. Starea acestora este bună, așa că nu s-a impus internarea. Restul copiilor din școală merg în continuare la ore, dar sunt monitorizați.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker