marți, 02 iunie 2020

Neagu: ,,Și eu aș putea fi nemulțumit de buget, dar trebuie să ne descurcăm”

Sumele repartizate județului Buzău de la bugetul consolidat al statului nu au fost pe măsura aștep­tărilor, ceea ce i-a nemul­țumit pe aleși, însă preșe­dintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, spune că, deși și-a dorit ca și instituția pe care o coordonează să primească  mai mulți bani, fiecare trebuie să se descurce cu ce are, până la rectificare.

„Astăzi a fost o ședință extraordinară în care am repartizat anumite sume către UAT-uri. Noi am avut la dispoziție 29 de milioane de lei pe care i-am trimis către unitățile administrativ teritoriale. Sunt pentru cofinanțări pe proiecte europene, cofinanțări pe proiecte naționale și, în caz de necesitate, se pot folosi și pentru cheltuieli curente. Bugetul județului Buzău este de 386 de milioane și să știți că și eu aș putea fi nemulțumit, dar nu mai are nicio importanță, și trebuie să facem în așa fel încât să ne putem descurca cu acest buget. Eu cred că, și mă refer strict la Consiliul Județean, ne vom descurca. Acest buget este fără fondurile europene și fondurile naționale și mă refer la PNDL și altele. Municipiul Buzău și Râmnicu Sărat au primit câte 1.300.000, orașele câte 400.000 și comunele câte 300.000. Pentru restul sumelor nu am făcut noi repartizarea, ci doar am luat act de aceasta, pentru ca unitățile administrative teritoriale să își poată vota bugetele în termen. Probabil că se vor găsi și alte surse. Nu vreau să uite vreun primar că este un buget care va fi rectificat, și nu vreau să fac vreo aluzie că s-a votat foarte târziu, dar niciodată nu este prea târziu și, vrem nu vrem, trebuie să ne apucăm de treabă. De fiecare dată au fost făcute rectificări. După legea bugetului, prima rectificare nu poate fi făcută înainte de 1 iulie. Eu cred că rectificarea, în acest an, va fi în luna august-septembrie. Nu cred că s-a întâmplat de când sunt eu preșe­dinte ca vreun UAT la sfârșitul anului să rămână cu salariile neplătite, cheltuieli curente, proiecte nerealizate, din lipsă de fonduri”, a precizat Petre Emanoil Neagu.

Acesta spune că trebuie făcute cât mai multe proiecte cu fonduri europene. ,,Trebuie să accesăm fonduri europene pentru că niciodată, indiferent în ce conjunctură ne-am afla, bugetele naționale nu sunt îndestulătoare. Noi avem o șansă unică de a aduce cât mai multe fonduri europene sau altfel de fonduri”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău.

Consilierii județeni, convocați în ședință extraordinară au votat, luni, repartizarea cotei de 17,5% din impozitul pe venit și a sumelor din taxa pe ­va­loarea adăugată, bugetul propriu al județului  și bugetul comunelor, orașelor și municipiilor, repartizarea pe commune, orașe și municipii a sumei de 28,49 mii lei din fondul constituit la dispoziția Consiliului Jude­țean Buzău pentru sus­ținerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe anul 2019 și estimări pe anii 2020-2022. Totodată, aleșii județului au votat pentru repartizarea sumelor defalcate din taxa pe ­va­loarea adăuată pentru finanțarea cheltuielilor cu drumurile județene în anul 2019 și estimări pentru următorii trei ani.

loading...
error: Content is protected !!