Cultură

Trei tineri încearcă să transforme, din nou, Buzăul în capitala rockului din România 

Trei tineri din Buzău s-au hotărât să transforme orașul într-un magnet pentru trupele tinere de rock de calitate, atât din țară, cât și din străinătate. Totul a început în anul 2016, când Răzvan Mihalcea, Lavinia Lăpădatu și Bogdan Tănase au înființat Asociația Cerc Posibil, cu scopul de a promova tinerii artiști indiferent de domeniul în care aceștia se manifestă. Astăzi, asociația derulează programul „This You Can Trust (not men, not women, not beasts)”, prin care vor să reia tradiția buzoiană a interesului pentru subcultura metal, abandonată în ultimii șase-șapte ani la nivel de concerte live și evenimente.

„Top T s-a reorientat către folk și blues”

„În 2016, am înființat asociația care are scop principal încurajarea feno­menelor ce au în centru persoane tinere, fie artiști plastici, fie muzicieni etc. Prima noastră activitate a fost o strângere de fonduri pentru un copil bolnav. Am făcut cu acest scop o expoziție de artă plastică cu vânzare, alături de artiști consacrați și puști care expuneau. Acum mergem mai departe cu proiectul nostru. Buzăul era pe vremuri foarte bine cunoscut în țară prin festivalul de muzică Top T. De la o vreme, Top T s-a reorientat, incluzând și trupe de folk și blues. Am constatat în toamnă că nicio trupă tânăra de metal nu a reușit să intre la Top T. De aceea, noi am făcut două liveuri cu patru trupe tinere de rock, una din Baia Mare, din Slatina, alta din București și alta din Brașov (Kroppen, Deathrattle, Ethernus, Mental Disorder)”, declară Răzvan Mihalcea.

Toate evenimentele organizate sunt complet non profit. Asociația se folo­sește de donații, sponsorizări și câteva cotizații. Chiar dacă numărul membrilor a crescut până la 20, nimeni nu face bani din aceste evenimente, singurul profit este unul moral, ba, uneori cei trei pun și bani de la ei.

Ajutați de promotori celebri ai rockului din România    

„După primele concerte lumea a început să se arate interesată. În general trupe care știau de Top T. Titus Constantinescu și Mihai Ca­ravețeanu sunt două persoane foarte cunoscute în promovarea fenomenului rock. S-au arătat foarte receptivi și ne recomandă trupe care se află în turneu. Mihai ne-a lăudat la Lenți Chiriac, cel care avea Heavy Metal Magazin prin ‘90 și acum are o emisiune pe Radio România Cultural. ­Ca­ravețeanu a venit la noi cu trupa Heresy din Costa Rica chiar la începutul lui 2019. Așa s-a aflat că la Buzău lucrurile încă se mișcă în domeniul acesta. Puștii de la Event Relentless au un manager suedez care ne-au contactat să ne includă în turneu lor balcanic și au cântat la noi pe 22 martie. Tot în turneu au fost și băieții de la Katara și prieteni lor unguri de la Mors Silens”, mai declară Răzvan Mihalcea.

Interviuri cu artiștii în publicația proprie

Concertele organizate de asociația buzoiană se desfășoară de obicei în două locații: la Felinare și la Underground Pub. „Percepem bilete la concerte, dar toți banii merg la onorariul artiștilor. În general un bilet costă 15 lei. Sunt și trupe, cum e Necronomicon din Germania, cu o activitate de 30 de ani, care au tarife fixe, dar am reușit să ne înțelegem cu banii pe bilete”, explică Răzvan.

Pe lângă organizarea de concerte asociația buzoiană a editat și un funzin, adică o revistă făcută de amatori, de fanii unui gen muzical, care conține interviuri cu trupele care au cântat la Buzău, inclusiv cu trupele din Statele Unite, Columbia, Germania, Olanda. Publicația este distribuită gratuit. „Orașul este mic, dar nu vrem să aducem orice trupă ca să banalizăm evenimentele. Încercăm să aducem trupe deosebite. În toamnă sperăm să aducem trupe din afară și să facem chiar un mic festival pe parcursul a două zile”, mai declară Răzvan Mihalcea.

Ce concerte urmează la Buzău 

După concertele care au avut deja loc Ethernus, Kroppen, Deathrattle, Mental Disorder, la Buzău urmează să concerteze la invitația asociației Cerc Posibil urmă­toarele trupe:  Avaria, Predicator – 13 aprilie, la Felinare (promotoare ale stilurilor industrial-metal și dark-industrial, slab reprezentate în România), Sanctuar – 5 aprilie (heavy metal) și Necronomicon – 7 mai, (o legendă nemțească a anilor optzeci a stilului thrash-metal, cu puternice tușe de punk).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker