Sănătate

Neagu: ,,Rog pe toți cei care s-au vindecat de coronavirus să vină să doneze plasmă. Vor face foarte mult bine celor care încă sunt bolnavi”

Persoanele care au suferit de COVID-19 și s-au vindecat au dezvoltat în plasmă anticorpi, care pot combate noul ­coro­navirus. Această plasmă sanguină poate fi folosită pentru a-i trata pe cei aflați într-o situație critică. Pentru acești pacienți care s-au vindecat de covid-19, printr-o inițiativă privată a fost înființat registrul donatorilor de plasmă covalescentă. Acest registru a fost realizat de covidplasma.ro pentru a facilita înregis­trarea donatorilor de plasmă convalescentă COVID-19, precum și pentru pro­­movarea acestei activități vo­­luntare care poate salva vie­țile pacienților cri­tici infectați cu noul coronavirus.

Tânăr de 19 ani, primul donator de la Buzău

Registrul donatorilor de plasmă covalescentă își aș­teaptă salvatorii. Un pacient vindecat poate salva viața altor trei pacienți.

Aparatul de plasmafereză utilizat pentru colectarea de plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19, care a ajuns la Centrul de Transfuzii Buzău cu sprijinul Consiliului Județean, a fost folosit în premieră și la Buzău. Primul donator este un tânăr buzoian vindecat de covid-19, care a donat plasmă convalescentă, pe care medicii o administrează pacienților critici și le oferă acestora anticorpi ce neutralizează noul coronavirus, ajutându-i să se vindece. Fo­losindu-se de acest exemplu, directorul Centrului de Transfuzii, biolog Adriana Crăciun, adre­sează un îndemn tuturor celor care pot să facă acest gest să nu stea pe gânduri și să doneze plasmă.

„Salvatorul poți fi chiar tu! Un pacient vindecat de ­coro­navirus poate salva alți  trei pacienți aflați în stare gravă, donând plasmă convalescentă!”, spune directorul Centrului de Transfuzii Bu­zău, biolog Adriana Cră­ciun.

La rândul său, președintele Consiliului Ju­­dețean Buzău, Petre Emanoil Neagu, adresează mulțu­miri firmei Besmax Pharma Distribution SRL, sponsorul acestor echipamente, pentru că a făcut posibil ca și la Buzău să se lupte cu toate resursele împotriva coronavirusului.

„Aparatul a fost donat către Consiliul Județean și l-am dat mai departe Centrului de Transfuzii, de către firma Besmax Pharma Distribution SRL. Și pe această cale vreau să le mulțumesc pentru că această donație a început să funcționeze. Iată că i se vede uti­litatea”, a declarat președintele Consiliului Ju­dețean, care a mai adresat mulțumiri și primului donator, lansând tuturor posibililor donator invitația de a veni în sprijinul semenilor lor: „Aș vrea să mulțumesc primului donator care, după ce a scăpat de această boală numită Covid-19, a venit să  facă donația de plasmă. Îi rog pe toți cei care au avut acest virus și s-au vindecat, să vină să doneze această plasmă, pentru că vor face foarte mult bine celor care încă mai sunt bolnavi. Fac un apel către toți cei care v-ați vindecat de Covid-19, după cel puțin două săptămâni de la externarea din spital, să contactați Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău în vederea recoltării de plasmă.”

„Înscrie-te în registru acum și ajută-i pe cei care nu pot lupta singuri cu boala!”, este și me­sajul specialiștilor pentru bolnavii vindecați de Covid-19.

Besmax Pharma Distribution SRL, sponsorul acestor echipamente, nu este distri­buitor de echipamente sau consumabile pentru colectarea de sânge, plasmă sau alte componente sanguine, iar aparatele donate de firmă au ajuns la 14 Centre de Transfuzii din țară, Buzăul numărându-se printre acestea. Pe 30 martie 2020, Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) a semnat împreună cu Ministerului Să­nătății un protocol prin care a donat trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de recoltare de plasmă uma­nă.

După ce tot mai mulți medici  din țară au solicitat astfel de echipamente esențiale în lupta pentru salvarea pacienților COVID-19, BPHD a decis să ofere gratuit statului încă 50 de echipamente similare, pentru a fi utilizate timp de un an de zile, exclusiv pentru colectarea de plasmă convalescentă COVID-19, așa cum se întâmplă și la Buzău.

Datele personale ale donatorilor sunt puse la dipoziția centrelor de transfuzie și Insti­tu­tului Național de Hematologie Transfuzională, exclusiv pentru facilita programarea la testare si donare.

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru donare

Pentru a putea participa la donarea de plasmă, un donator trebuie să îndeplinească câteva condiții: persoana care se prezintă pentru donare de plasmă trebuie să fi suferit de COVID-19, cu un diagnostic confirmat printr-un test de laborator;  trebuie ca în prezent să nu mai aibă niciun simptom specific infecției cu SARS-COV2. Donarea se poate face la cel puțin 14 zile de la ultima dată în care a avut simptome specifice COVID-19. Este necesar să aibă o confirmare de laborator care atesta că nu mai suferă de COVID-19 la data donării.

Articole similare

error: Continut protejat!!