Administrație

Neagu: ,,La televizor, lucrurile în România merg perfect, și când vii dimineață la serviciu nu sunt bani la PNDL”

Consiliul Județean va găsi banii necesari pentru plata facturilor lucrărilor realizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, chiar dacă va fi nevoie să taie de la alte capitole, a anunțat, marți, președintele Petre Emanoil Neagu, la o conferință de presă pe parcursul căreia a prezentat bilanțul activității acestei instituții în primele șase luni ale anului.

Neagu spune că dorește să alunge temerile agenților economici care execută asemenea lucrări, după ce oficialii Ministerului Dezvoltării au anunțat că nu mai există bani pentru onorarea plăților pentru facturile emise: „Anul acesta bugetul e unul de supraviețuire dar, indiferent cât de mic sau de mare ar fi, noi, cei aleși, trebuie să găsim soluții ca lucrurile să meargă mai departe. Vreau însă să trag un semnal de alarmă și să aduc liniște și în rândul constructorilor, pentru că au apărut anumite temeri printre constructori și ­po­pulație. Practic, piața materialelor de construcții a explodat, iar constructorii nu se mai pot încadra în normele de pe care au licitat. Pe de altă parte, nici noi nu putem să depășim cu anumite procente cuantumul licitației și este, așa, o neînțelegere. S-au făcut demersuri și așteptăm o soluție la nivel național. Chiar dacă va trebui să sa­crificăm anumite activități, am găsit și vom găsi soluții să putem să plătim facturile celor care lucrează pe PNDL pentru Consiliul Județean”, a spus Neagu.

Acesta atrage atenția că dacă la nivelul instituției pe care o conduce se vor găsi banii necesari, nu același lucru se va întâmpla cu alte unități administrativ-teritoriale mai mici care nu dispun de un buget precum al Consiliului Județean. Mai mult, Neagu este de părere că anunțul Ministerului Dezvoltării a fost pripit: „Avem PNDL, un program care funcționează de mai multă vreme, unde atât Consiliul Județean, cât și alte unități administrativ-teritoriale mai mici, sunt beneficiare ale programului. Cred că a fost o abordare nefericită a Ministerului Dezvoltării care a trimis o circulară în care se spunea că angajamentele bugetare s-au epuizat și să se identifice surse proprii sau sistarea lucrărilor. Probabil că din grabă sau din alte motive a fost trimisă, așa, în orb, și s-au creat probleme, atât pentru noi, cei din administrație, dar mai ales în rândul constructorilor, care au venit și au început să întrebe ce se va face. Este și greu în situația aceasta, pentru că, dacă nu îi dai banii două-trei luni, îl poți băga în faliment, iar lucrări de mare complexitate se sistează și este dificil să le conservi. Eu zic că ar trebui mai mare aplecare și atenție în decizia de guvernare, pentru că aceste lucruri pot afecta sute de mii sau ­mi­lioane de cetățeni și chiar, în unele șantiere, siguranța națională, pentru că sunt lucrări la munte, pe anumite drumuri sau poduri și, cu ploile acestea, dacă nu se iau măsuri minime riști să se întâmple lucruri care să necesite costuri mult mai mari”, a spus președintele Consiliului Județean.

„Eu nu vreau să fac politică pentru că mi-am propus să nu fac politică la Consiliul Județean, dar nu prea mai pot să mă uit la televizor (…) Este incredibil ceea ce văd. Lucrurile în România merg perfect, lumea e fericită, economia duduie, lucrurile sunt într-o normalitate, și când vii dimineață la serviciu nu sunt bani la PNDL (…) Și mai este o chestie care pe mine mă deranjează teribil. E la modă acum, la politicieni, o chestie… mint cu atâta nonșalanță de începi să îi crezi. Pandemia asta cred că ne-a mai adus o pandemie: boala de a spune adevăruri pe jumătate și de a minți cu zâmbetul pe buze. Dar, una peste alta, cred că au făcut ăștia niște cursuri cu oameni de specialitate de și ei ajung să creadă ceea ce spun. Cred că ajung acasă și realizează câte lucruri mărețe au făcut în România. Nu se mai poate așa. Noi avem nevoie de lucruri concrete și totul este bine la televizor, dar dacă mergi pe la țară, așa, și chiar pe la oraș, observi că nu prea mai este așa de bine”, a mai spus președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

2 Comentarii

  1. La cite minciuni si baliverne spune E. Neagu ar fi printre politicienii de top; Spune ca a explodat pretul materialelor , dar daca investitiile se incadrau in termene rezonabile nu se mai faceau costuri suplimentare; a devenit insa o practica sa se lalaie toate lucrarile pe multi ani fiindca le convine situatia ; e nevoie de alti politicieni activi si seriosi , iar cei incapabili sa caute o meserie la care se pricep

    1. A venit nota de plata…si ce sa vezi nu au cu ce. Pai cu toate cheltuielie nejustificate pe ronduri cu avioane si locomtive,etc. nici nu aveau cum sa iasa pe plus. Acum vezi doamne de vina sunt cei de la putere cu ne le finanteaza lor proiectele ,ca ei vor si ceilalti nu ii lasa samd. O bataie de joc trecuta de orice limita. Poate acesti oameni noi sositi la PNL sa faca ceva si pentru orasul asta,care este capusat excesiv de zeci de ani de ciuma asta rosie. Aproape ca nu mai respiram de atata prostie si indiferenta.

Articole similare