Administrație

Neagu, despre cofinanțarea unor proiecte la Chișinău: „Avem o înfrățire cu o instituție, nu cu un om”

Ședința Consiliului Județean Buzău de ieri a fost una dinamică, cu numeroase proiecte de hotărâre supuse votului, dar și cu lămuriri suplimentare în legătură cu subiecte intens discutate de către opinia publică. Președintele instituției, Petre Emanoil Neagu, a detaliat ce activități vor cuprinde festivalurile Buzău Fest și Zilele Chișinăului, dar a ținut să clarifice și care este poziția sa vizavi de faptul că primarul Chișinăului, Ion Ceban, este etichetat drept politician pro-rus.

Printre proiectele aprobate s-a numărat și cel legat de organizarea festivalurilor Buzău Fest și Zilele Chișinăului, în perioada 2-5 iunie. Deși locația vehiculată anterior era Tabăra de sculptură de la Măgura, autoritățile s-au răzgândit și au decis să organizeze festivalurile tot la Sărata Monteoru, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Printre artiștii care vor încânta publicul se numără Inna, The Motans, Zdob și Zdub, precum și Orchestra Municipală de muzică poulară „Frații Advahov”.

Evenimentele comasate se vor extinde dincolo de concertele unor artiști cunoscuți și vor cuprinde tabere militare, istorii legate de orașul nostru, dar și de Chișinău, precum și degustări ale unor produse tradiționale din ambele țări. Nelipsită va fi și parada cu torțe, ce va avea loc pe 2 iunie, de la ora 21.00, cu punctul de plecare de la Catedrala Episcopală. Buzoienii care vor să ajungă la festival vor avea la dispoziție două autobuze etajate, care vor efectua curse gratuite, în zilele de 3 și 4 iunie.

Către ce proiecte merg sumele aprobate de Consiliul Județean

Pasaj pietonal Bulevardul Dacia, Chișinău

În cadrul aceleași ședințe, a fost aprobat și proiectul de hotărâre ce vizează cofinanțarea unor investiții din municipiul Chișinău. Astfel, Consiliul Județean a alocat suma de 350.000 de euro pentru amenajarea și modernizarea Parcului Catedralei și alți 50.000 de euro pentru reparații capitale ale unui pasaj pietonal subteran aflat pe Bulevardul Dacia, din Sectorul Botanica.

Aceasta nu este singura investiție a Consiliului Județean, iar consilierii au mai aprobat anterior, în două rânduri, alocarea a zece milioane de lei moldovenești (puțin peste 2,5 milioane lei, respectiv o jumătate de milion de euro), pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în municipiul Chișinău, în sectoarele Buiucani și Botanica.

Potrivit lui Ion Ceban, primarul Chișinăului, citat de agenția Moldpres, printre proiectele care vor fi realizate cu asistență financiară din România se numără și reabilitarea scuarului Catedralei Mitropolitane: „Am mulțumit președintelui Consiliului Județean Buzău, dar și consilierilor care au aprobat recent ajutorul financiar pentru municipiul Chișinău, în valoare de 8 milioane de lei moldovenești. Este o a doua donație, după ce, anterior, de la Consiliul Județean Buzău au venit încă două milioane de lei (moldovenești, n.r.), pe care le-am folosit la reabilitarea scuarului din strada Nicolae Titulescu, din sectorul Botanica”.

„Nu poți să condamni o masă de cetățeni, pentru că un om ar fi într-un fel sau altul”

În lumina evenimentelor din Ucraina, țară invadată de Rusia la sfârșitul lunii februarie, primarul Chișinăului, a fost catalogat drept pro-rus, dat fiind proveniența politică a acestuia, de fost membru al Partidului Socialist, de factură pro-rusă și anti-europeană. Ceban a părăsit partidul în urma neînțelegerilor cu fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și și-a înființat propriul partid, denumit Mișcarea Alternativă Națională.

Parcul Catedralei, Chișinău

Dincolo de apartenența politică, primarul Chișinăului a stârnit controverse și din cauza unor afirmații lansate în spațiul public, cu privire la refugiații ucraineni, insinuând că unii dintre ei sunt un pericol pentru societate, din cauza faptului că sunt hoți sau vandali. „Atestăm că în această perioadă sunt oameni care au nevoie de asistență, dar avem și oameni care sunt foarte obraznici. Sunt oameni care se comportă inadecvat. Tot ce facem din bunul nostru simț, nu trebuie în instanță finală să fie stricat ca imagine și, nu dă Doamne, să fie pusă în pericol securitatea locuitorilor din Chișinău. Acest risc persistă la această etapă (…) Estimăm că în perioada următoare, din bunul nostru simț, ne putem trezi cu lucruri urâte, începând de la furturi, tâlhării, abuzuri și vandalism, care deja au loc”, a declarat Ion Ceban, citat de realitatea.md.

Petre Emanoil Neagu a ținut să clarifice faptul că nu împărtășește viziunea primarului moldovean și a declarat că acordul încheiat vizează instituțiile pe care cei doi le conduc, nu „înfrățirea cu un om”. Mai mult, parteneriatul dintre Consiliul Județean și Primăria Chișinău este unul vechi, care precede evenimentele din Ucraina, iar instituția buzoiană nu este singura din țară care are parteneriate active cu autoritățile de la Chișinău. Președintele Consiliului Județean a mai specificat că nu dorește să condamne o masă de oameni prin prisma acțiunilor unuia singur, iar activitățile derulate între cele două instituții erau deja planificate de multă vreme.

„Vreau să fiu foarte clar: atât noi, ca români, cât și ca instituție a Consiliului Județean și orice înseamnă autoritate responsabilă în România, clar condamnăm ce se întâmplă acum în Ucraina. Noi nu avem o înfrățire, un «contract» cu un om. Avem cu Consiliul municipal Chișinău, din care fac parte toate partidele politice, inclusiv partidul de guvernământ sau alte partide. Practic, nu poți să condamni, din punctul meu de vedere, o masă de cetățeni, pentru că un om ar fi într-un fel sau altul. Cel puțin eu, și sunt responsabil de ce vă spun, noi când mergem la Chișinău nu facem politica unui om, facem politica românismului, a României și a Basarabiei (…) Noi avem o colaborare foarte veche, Consiliul Județean cu Basarabia, începând din 1992. Nu avea nimeni cum să anticipeze ce se întâmplă acum la câteva sute de kilometri de noi, mă refer la Ucraina. Aceste activități noi le aveam programate de mai multă vreme”, a spus președintele Consiliului Județean.

În luna aprilie a acestui an, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anulat evenimentul de înfrățire dintre cele două municipii, deși acordul fusese aprobat de consiliile locale din ambele orașe. Motivația Primăriei Constanța a fost aceea că nu dorește ca evenimentul să fie „utilizat în sens politic”, de aceea „decidem anularea evenimentului respectiv și reanalizarea oportunității demersului de semnare a documentului menționat”. Reacția primarului moldovean nu a întârziat să apară și a fost una pe cât de ironică, pe atât de acidă la adresa edilului Constanței, adresându-i-se prin prisma funcției deținute în Marină, de contraamiral: „Amiralul a capitulat sub presiuni și frustrări personale! Este o vorbă la moldoveni «singur cânt, singur dansez». Așa și în cazul lui. El a anunțat, el a renunțat. De Paște, ouăle se vopsesc dacă ele există, Dle amiral”, a scris pe Facebook primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Un comentariu

  1. reparati craterele de pe DJ203I

    mai usor cu Chisinaul … sa va fie rusine.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker