Cultură

Muzeul râmnicean, la Chișinău în expoziția dedicată lui Corneliu Baba cu lucrarea „Gladiole”

Muzeul „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat este prezent la expoziția „Corneliu Baba”, deschisă săptămâna trecută la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, cu lucrarea „Gladiole”, aflată în patrimoniul său din anul 1970.

Corneliu Baba, „artistul realismului profund”, transmit reprezentanții muzeului râmnicean citându-l, spunea despre el: „Ca pictor născut la începutul acestui veac am rămas cu prejudecata că tabloul, această ficțiune, are nevoie nu de recomandarea scrisă sau rostită la adresa lui, ci de tăcerea meditației și a sensibilității subiective a celui ce îl privește și încearcă să-l înțeleagă… Vă invit deci, să priviți și să meditați după care, bineînțeles… judecați”.

A fost membru titular al Academiei Române, membru de onoare al Academiei de Artă a Rusiei şi membru corespondent al Academiei din Berlin. A obținut Premiul de Stat pentru Artă (1954) și Premiul pentru Excelenţă acordat de Fundaţia Culturală Română (1997). Principale genuri plastice abordate de Corneliu Baba sunt autoportretul, arlechinul-regele nebun, portretul cu caracter social, peisajul şi natură moartă. A fost inspirat de Grigorescu şi Tonitza, iar dintre europeni de El Greco, Goya şi Rembrandt.

Articole similare