Cultură

FOTO / Muzeul Județean, proiect în premieră cu Muzeul Național „George Enescu”

Muzeul Județean vine în programul dedicat femeii – eveniment aflat la a VII-a ediție -, și cu o premieră. Este vorba despre un concert susținut de baritonul Ștefan Ignat, sâmbătă, 4 martie, ora 11.00, în sala Amfiteatru a Muzeului Județean Buzău. Acest proiect inedit este derulat de instituția buzoiană de cultură, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”. Evenimentul este denumit „Enescu pe înțelesul tuturor”, este la granița dintre concert și conferință și are în prim-plan interpretarea și explicarea capodoperei „Oedipe” prin prisma melosului popular, a ethosului românesc, precum și prezentarea altor opusuri enesciene.

Artă și muzică la Muzeul Județean Buzău

Derulat de Muzeul Județean în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, concertul este susținut de baritonul Ștefan Ignat, și a fost itinerat în numeroase orașe din țară și de peste hotare. În afara acestui concert, Muzeul Județean are planificate și alte evenimente dedicate Zilei femeii.

Astfel, Muzeul Județean invită publicul buzoian în perioada 1-4 martie, la sediul instituției din Bulevardul Nicolae Bălcescu și la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă” din strada Războieni, pentru a lua parte la o serie de evenimente dedicate Zilei Femeii. Este vorba despre participarea la ateliere, unul unde se vor confecționa mărțișoare și unul unde artiștii plastici profesioniști le vor arăta cum se împâslește lâna, dar și despre participarea la deschiderea unei expoziții de artă ce poartă semnătura artiștilor plastici profesioniști Georgeta Hlihor, Daniela Frumușeanu și Mihai Hlihor.

Parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor 

O altă premieră înregistrată de Muzeul Județean Buzău este adăugarea pe lista de parteneri, tot în premieră, alături de Muzeul Național „George Enescu” și Asociația Meșterilor Populari și Artiștilor Buzău. „O altă premieră este reprezentată de faptul că am semnat un protocol, un acord pentru tot anul cu AMPA pentru susținerea unor ateliere cu tematică etnografică la Muzeul de Etnografie «Vergu Mănăilă»”, spune directorul Daniel Costache. Motivul pentru care s-a luat această decizie a fost legat, în primul rând, de interesul față de astfel de evenimente demonstrative pe care l-a dovedit publicul buzoian, în special copiii și tinerii. „Vom avea ateliere pentru copii în fiecare lună. Toate se vor ține la Muzeul de Etnografie, la <Vergu Mănăilă>. Accesul este gratuit. Singura condiție de participare este de a se înscrie din timp. Am deschis seria atelierelor la Muzeul Județean, în 2018, la sediul central. Apoi am migrat cu activitățile legate de specificul etnografic către Muzeul de Etnografie. Colega noastră Raluca Brașoveanu a făcut față cu brio provocărilor și atelierele au avut succes. Pe fiecare an participarea la ateliere a crescut. În 2019 la sediul central au fost 1.901 participanți. În 2021 s-au resimțit efectele pandemiei în ceea ce privește prezența publicului la muzeu și au fost 639 participanți la ateliere, pentru ca în 2022 să avem o prezență de 2.533 de participanți la ateliere. Interesul publicului pentru astfel de ateliere, de demonstrații a fost unul bun”, mai spune directorul Daniel Costache.

Parteneriat cu Liceul de Arte

Și seria concertelor va continua la Muzeul Județean Buzău pe parcursul întregului an. Ele au început practic vineri, 24 februarie, la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă” în cadrul evenimentului „Dragobete versus Sf. Valentin”, unde a concertat orchestra Liceului de Arte „Margareta Sterian”. „Am încheiat un parteneriat pentru tot anul cu Liceul de Arte. Este primul concert dintr-o serie desfășurate sub denumirea de «Keeping the exhibition alive». O să avem în ultima zi de vineri din lună concerte, fie aici la sediul central, în sălile de artă, fie la Vergu Mănăilă. Vom mai avea concerte pe 31 martie la sediul central, pe 28 aprilie la sediul central, la colecția de artă, pe 26 mai la Muzeul de Etnografie <Vergu Mănăilă>, pe 9 iunie, pe 29 septembrie, pe 26 octombrie, 23 noiembrie și 21 decembrie, la sediul central. Toate spectacolele vor începe la ora 11.00”,mai spune directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

„Keeping the exhibition alive” este de asemenea un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului buzoian, el fiind lansat în 2018 și suspendat în perioada pandemiei. „Muzeul poate să ofere în parteneriat cu liceul de Arte <Margareta Sterian> acte muzicale de cultură în spațiile muzeului cu regularitate. Este vorba despre consolidarea imaginii celor două instituții în sânul comunității căreia se adresează. Liceul de Arte are o extraordinar de bună secție de muzică și a contribuit la această decizie să reluăm programul «Keeping the exhibition alive», program pe care l-am inițiat în 2018”, afirmă directorul Daniel Costache.

Programul proiectelor muzeului dedicate Zilei femeii

Iată programul complet al evenimentelor pe care Muzeul Județean le dedică femeii, la care accesul este gratuit:

  • Miercuri, 1 martie, ora 11.00 – atelier de mărțișoare tradiționale, coordonat de Mariana Trif și Nicoleta Matei, meșteri populari din cadrul AMPA. Atelierul se desfășoară la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.
  • Vineri, 3 martie, ora 17.00 – deschiderea expoziției de artă decorativă „Sensuri”, cu lucrări semnate de artiștii plastici profesioniști Georgeta Hlihor, Daniela Frumușeanu și Mihai Hlihor. Evenimentul are loc în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean Buzău, Secția Artă, etajul al II-lea. Proiectul reunește panouri decorative textile de diferite dimensiuni, realizate în tehnici diverse, precum și obiecte din sticlă parietale şi rond-bosse în tehnica pate de verre. Expoziția „Sensuri” rămâne deschisă până în data de 15 aprilie 2023.
  • Sâmbătă, 4 martie, ora 11.00 – atelier de împâslit lâna, coordonat de artista Nicoleta Bică Bucșaru, la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”. La fiecare dintre cele două ateliere sunt disponibile 15 locuri, iar vârsta minimă de participare este 7 ani. Pentru detalii și programări, cei interesați pot contacta organizatorii la numărul de telefon 0772.255.131.

Accesul publicului este gratuit la toate activitățile din cadrul programului „Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău”, ediția a VII-a.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker