Administrație

Ce spune ambasadorul Israelului despre proiectul-pilot de irigații al primarului Toma

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a transmis câteva concluzii de la finalul unei vizite efectuate de către experți din cadrul Autorității guvernamentale israeliene pentru apă și canalizare (IWA) în județele afectate de seceta din vara anului trecut. Delegația israeliană a vizitat zonele afectate din Călărași și Buzău, pentru a înțelege care sunt problemele din teren, în contextul în care acestea încep să arate din ce în ce mai mult precum cele din Israel, pentru că nu sunt suficiente resurse de apă potabilă adecvată pentru agricultură.

De asemenea, specialiștii israelieni au împărtășit o parte din experiența lor cu privire la diferitele soluții pe care Israelul le-a dezvoltat pentru sectorul apei. „După cum știți, Israelul este o țară cu foarte puține resurse de apă. În medie, în Israel plouă doar cinci luni pe an, pentru perioade scurte de timp, avem o creștere uriașă a populației și nu există suficientă apă. De aceea, am dezvoltat diferite soluții cu privire la gestionarea apelor, evitarea scurgerilor de apă, de purificare a apei, de desalinizare și, desigur, soluții moderne de irigații pentru a economisi apa. Deci, grație tuturor acestor soluții, am reușit să aducem Israelul într-o poziție în care, nu doar că avem suficientă apă pentru noi, dar reușim chiar să exportăm apă către țările vecine. Această vizită este concentrată pe segmentul purificării apelor și gestionării apei”, a precizat ambasadorul.

Impresionați de ce au găsit la Buzău

La sfârșitul lunii noiembrie, delegația israeliană a venit și la Buzău, la auzul veștii că primarul Constantin Toma dorește să folosească apele uzate de la stația de epurare pentru irigații. Anterior, proiectul-pilot primise avizul favorabil al premierului Nicolae Ciucă, al miniștrilor Agriculturii, Petre Daea, și Mediului, Tanczos Barna. „În Buzău, experții s-au întâlnit cu primarul Buzăului, Constantin Toma, care face progrese cu un proiect foarte inovator la nivel european, nu doar la nivelul României, privind utilizarea apei purificate pentru agricultură”, a transmis ambasadorul Israelului.

Deși Israelul este o țară cu foarte puține resurse de apă, aceasta reușește să-și mențină agricultura, pentru că 70 la sută din culturi sunt irigate cu apă purificată. Proiectul primarului Toma le-a surâs israelienilor, care îl văd ca putând fi extins la nivel național. Aceștia au invitat autoritățile responsabile la o vizită în Israel pentru a vedea cum funcționează sistemul implementat acolo și pentru a se inspira în crearea unuia care să funcționeze și în țara noastră.

„În România, am avut plăcerea să vizităm câțiva agricultori și eu personal am fost impresionată cum a avansat agricultura. Am întâlnit fermieri educați care vor să realizeze ceva, să reîntoarcă România să fie grânarul Europei. Am văzut sistemele de irigații, construite cu ani în urmă, dar care pot distribui apa necesară agriculturii. Ne-am întâlnit cu domnul primar Toma în Buzău și am vorbit despre proiectul-pilot inițiat de el, care poate fi multiplicat în întreaga țară, ne-am întâlnit cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare și Asociației Române a Apei. I-am invitat să vină la noi, să le arătăm succesele noastre și să continuăm să împărtășim din experiența noastră”, a declarat Mella Shvartz, director general adjunct al Departamentului pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Apă și Canalizare din cadrul IWA.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker