ActualitateCultură

Muzeul Județean, prezent la Timișoara în expoziție tematică despre perioada comunistă

În perioada 9 decembrie 2023 –15 ianuarie 2024, la Timișoara va fi deschisă publicului expoziția „Rețeaua Memoriei – Identități, itinerarii și confluențe muzeale”, eveniment realizat în cadrul celei de a X-a ediții a workshop-ului „Rețeaua memoriei”, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Memorialul Revoluției din Timișoara, și Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR). La această expoziție a fost invitat și Muzeul Județean Buzău, care în ultimii ani a organizat câteva importante expoziții aplicate pentru  perioada comunistă.

„Prezența Muzeul Județean Buzău la acest eveniment este o premieră. Expozițiile tematice și activitatea de valorificare muzeală a patrimoniului legat de perioada comunistă pe care le organizăm anual au atras atenția specialiștilor din cadrul IICMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), cei care ne-au lansat invitația de a prezenți la eveniment”, explică directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Daniel Costache

Prima expoziție cu tematică despre perioada comunistă a Muzeului Județean Buzău a avut loc în 2018. Era vorba, ne amintește directorul Daniel Costache despre  expoziția „Vacanțele și concediile în perioada comunistă”, „organizată în parteneriat, la ideea și cu sprijinul colegilor de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Apoi, anual, în cadrul Programului de Valorificare a Patrimoniului am implementat un eveniment expozițional ce a abordat din diferite perspective perioada regimului comunist”.

Succesul de care s-au bucurat aceste expoziții este multi-cuantificabil pentru un muzeu mixt, așa cum este Muzeul Județean Buzău, apreciază directorul Daniel Costache, care exemplifică pe cele din domeniul cultural.

„După cinci expoziții temporare și două valorificări în spațiile expoziționale de bază, în ultimii șase ani, putem face următoarele observații: timpul alocat vizitării este important în raport cu alte expuneri temporare/cca. 65 min/spațiu; sunt expoziții care facilitează dialogul între generații, iar schimbul informațional și experiența muzeală capătă alte valențe la nivel de individ; generează vizite repetitive; vizitele în grupuri non-formale și de familie depășesc numărul celor formale; din numărul total de vizitatori 27,6% sunt din afara județului Buzău”, spune directorul Muzeului Județean Buzău.

În cadrul workshop-ului ce va avea loc astăzi și mâine la Timișoara, delegația Muzeului Județean Buzău va vorbi despre valorificarea muzeală și mesajul ei cultural, științific și educativ în rândul publicului, despre impactul pe care expozițiile ce abordează perioada comunistă îl au pentru noile generații, dar și despre rolul muzeelor în ceea ce privește datoria de a valorifica patrimoniul legat de istoria recentă.

Ce semnificație are „Rețeaua Memoriei- Identități, itinerarii și confluențe muzeale” 

Prin „Rețeaua Memoriei- Identități, itinerarii și confluențe muzeale”  este prezentată pentru prima dată, într-un spațiu și concept unitar publicului larg: atât cel timișorean, cât și vizitatorilor capitalei culturale, preocupările și proiectele instituțiilor și specialiștilor interesați de istoria comunismului. Aceste instituții cu profiluri și structuri administrative diferite, activează pe tot cuprinsul țării prin persoane cu ocupații și interese diverse, dar toate convergând spre un numitor comun: activarea, păstrarea și transmiterea memoriei recente.

Istoria Rețelei a debutat în anul 2015, când Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a lansat o structură neformalizată juridic, a majorității inițiativelor publice și private de prezervare și valorificare a locurilor de memorie, de organizare a spațiilor muzeale ce abordează perioada comunistă în România și Republica Moldova.

Muzeul Județean Buzău participă la această expoziție alături de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Exilului Românesc, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Memorialul Revoluției din Timișoara, Muzeul Universității din București, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Naţional Brătianu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Casa Muzeelor Iaşi, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunii politice, Mereni din Republica Moldova, Institutul de istorie ProMemoria din Chişinău, Muzeul de Istorie Avdarma UTA, Găgăuzia,  Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Casa Memorială Iuliu Maniu, Bădăcin, Muzeul Amintirilor din Comunism, Brașov, Muzeul Marton Aron Harghita, Muzeul Cineastului Amator Reșița, Casa memorială a victimelor dictaturii comuniste din România, Muzeul Abandonului, Societatea Culturală Condiția Română, Petrila, Muzeul Mineritului din Petroșani, Muzeul Colectivizării, Tămăşeni, Neamţ, Centrul de Informare şi Documentare privind regimurile totalitare, Casa memorială Gh. Gheorghiu Dej, Bârlad, Muzeul Consumatorului Comunist, Muzeul de Pânze și Povești, Mândră, Ţara Făgăraşului, Braşov.

Expoziția a fost concepută și dezvoltată de o echipă formată din: dr. Irina Hasnaș Hubbard, muzeograf – design de expoziție și grafica; arh. Adina Anghel și arh. Dan Ionescu – design mobilier expozițional; Rado Gino, președinte Memorialul Revoluţiei din Timişoara alături de Alexandra Groza, manager MOCR – coordonatori și Andreea Alexandra Dinu – responsabil comunicare.

Expoziția poate fi vizitată între 9 decembrie 2023 și 15 ianuarie 2024, de luni până vineri între orele 8.00-18.00, iar sâmbăta și duminica între orele 10:00-18:00, la Memorialul Revoluției din Timișoara, pe str. Oituz nr.2B.

Ediția a X- a workshop-ului Rețeaua Memoriei este evenimentul inaugural al proiectului Memorialului Revoluției din Timișoara, intitulat „1945, de la Marea Epurare – la Revoluția din 1989”, care la rândul său se încadrează în seria de evenimente „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Articole similare