Cultură

Muzeul Județean, două expoziții internaționale

Două expoziții de pictură pentru Muzeul Ju­dețean Buzău: una la sediul central, alta online, cu caracter internațional. Odată cu ridicarea unora dintre interdicții impuse de pandemie, muzeul buzoian și-a redeschis porțile, putând fi vizitat.

Prima expoziție organizată în ultimele luni va fi des­chisă publicului începând de miercuri, 1 iulie. Este vorba despre expoziția de gra­fică și pictură „Cum am ajuns aici?”, cu lucrări semnate de artistul și arhitectul Vladimir Păun-Vrapciu. În această perioadă dificilă, în care evenimentele artistice se desfă­șoară cu o frecvență redusă și în condiții improprii, Vladimir Păun-Vrapciu ne propune, prin lucrările sale, o analiză lăuntrică a spiritului uman, care să genereze răspunsuri la problemele contemporane ale existenței noastre.

Expoziția „Cum am ajuns aici?” urmează a fi itinerată la New York, după un scurt popas la Muzeul Național al Țăranului Român.

„Această expoziție este inspirata si este arhitectural construită in jurul ideii și a întrebării : <Cum am ajuns de la 10 îngrădiri raționale la milioane de îngrădiri iraționale?>. Prin aceasta expoziție, încerc ca arhitect si artist plastic sa purced împreuna cu publicul iubitor de arta plastica contemporana într-o analiza lăuntrică a spiritului uman prin care sa gasim răspunsuri si rezolvări la problemele contemporane din existenta noastră. S începem cu cele 10 îngrădiri raționale scrise in piatra de Moise, pe Muntele Sfânt sau de către Buda la momentul înfăptuirii minunii de pe marginea raul Nairaajana sau poate de către Confucius in lupta sa pentru moralitatea spiritului uman ….. și apoi sa analizam restul îngrădirilor apărute ulterior in perioada contemporană”, spune Vladimir Păun.

De asemenea, artistul face referire la actuala situație prin care trece omenirea, pandemia de COVID-19. „Să încercam să găsim răspuns împreună si la întrebările pe care eu mi le-am pus in ultimele luni pe fondul pandemiei. Cum am ajuns ca viața noastră sa se schimbe in totalitate in câteva luni? Cum este posibil sa nu ascuți de medici specialiști si sa declari ca nu exista nicio îngrijorare referitoare la virus? Este revoltător sa constați ca spiritul uman și-a pierdut rațiunea și nu a evoluat. Cum au ajuns națiuni sa își fure una alteia echipamentele de protecție împotriva pandemiei? Cum au ajuns spirite umane care își permit sa conducă masini de zeci de mii dolari, sa stea la cozi de câteva ore pentru o cutie cu alimente? Cum am ajuns sa constatam ca in unele țări dezvoltate și care ar trebui sa fie  exemplu pentru țările in curs de dezvoltare, pe fondul unei revolte spiritual umane, sa ajungem in acest secol sa vedem indivizi care provoacă haos in numele unei nedreptati și distrug munca semenilor?”, mai spune artistul buzoian.

Publicul poate vizita expoziția lui Vladimir Păun-Vrapciu în perioada 1-12 iulie. Din păcate, măsurile impuse în perioada pandemiei nu permit reprezentanților muzeului să organizeze și un vernisaj.

„Viziunea artiștilor români din secolul XX asupra Veneției”

Cea de-a doua expoziție este una online, organizată la inițiativa Institutului Cultural Român (ICR), instituție care a cerut sprijinul Muzeului Județean. Este vorba despre „Ve­neția și laguna vene­țiană în viziunea ar­tiștilor români ai secolului XX” („Venezia e la sua laguna: lo sguardo degli artisti romeni del lungo Novecento”), expoziție on-line prezentată pe pagina de Facebook și pe contul oficial de Instagram ale Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în perioada 1 iulie–1 octombrie.

ICR a apelat la mai multe muzee din țară pentru a prezenta publicului din lumea întreagă viziunea artiștilor români din secolul XX asupra Veneției și a lagunei sale, care în cursul veacului trecut au inspirat numeroși pictori din întreaga lume.

Artiști reputați ca Pierre Auguste Renoir, Claude Monet, John Singer Sargent, Anders Zorn, Paul Signac, Vasili Kandinski, Oskar Kokoschka  și alții au surprins în lucrările lor farmecul, frumusețea și magnetismul Veneției și ale lagunei venețiene. La rândul lor, pictorii români au găsit la Veneția sursa ideală de inspirație pentru o peisagistică de o policromie exuberantă de factură impresionistă și neoimpresionistă. Gheorghe Petrașcu, Constantin Artachino, Jean Alexandru Steriadi, Eustațiu Stoenescu, Nicolae Dă­răscu, Rudolf Schwei­tzer–Cumpăna, Corneliu Baba sunt doar câțiva dintre artiștii români care s-au aplecat asupra temelor „venețiene” în creația lor artistică.

„Suntem foarte încântați că cei de la ICR au apelat la noi. Ne-au solicitat să participăm la această expoziție cu două lucrări aflate în colecția noastră. Este vorba despre două lucrări realizate de Brăduț Covaliu, reprezentând Veneția. Avem satisfacția că în ultimii ani, tot mai multe instituții din afara țării ne solicită pentru a derula proiecte comune”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Ju­dețean.

Expoziția urmărește să aducă în atenția vizitatorilor opere ale școlii românești de pictură mai puțin cunoscute în stră­inătate, deși, prin va­loarea lor estetică, merită pe deplin să fie prezentate publicului, contribuind astfel la mai buna cunoaștere a pa­trimoniului cultural românesc în Italia. Fiecare lucrare va fi însoțită de o scurtă fișă în limba italiană, ce va cuprinde date biografice ale autorului și descrierea operei expuse.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker