Cultură

Muzeul Itinerant „Perpetuum Țăndărică”, la „Antante”

Sâmbătă, 4 iunie, buzoienii, mici și mari, sunt invitați în vizită la Centrul Cultural și Educațional  „Alexandru Marghiloman”,  unde va poposi Muzeul Itinerant „Perpetuum Țăndărică”.  Prezența acestui teatru la Buzău se înscrie în suita de evenimente culturale și educative care vor avea loc în zilele de 4 și 5 iunie, în cadrul Festivalului „Anntante”.

„Este important ca lumea să știe de Muzeul Teatrului Țăndărică. Expoziția o să aibă loc începând din data de 4  iunie  și o să țină o lună de zile, la Centrul Cultural și Educațional <Alexandru Marghiloman>”, spune actorul buzoian Ștefan Craiu, președinte al Asociației „Pe bune”, asociație parteneră  instituției de cultură și Primăriei Buzău în organizarea Festivalului „Antante”.

Reprezentanții Muzeului Itinerant „Perpetuum Țăndărică” spun că  acesta constă într-o prezentare interactivă artistică a patrimoniului Teatrului de Animație Țăndărică. Aici, păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de peste 75 de ani a teatrului și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii cât și personajele ce au consacrat această artă. Totodată sunt prezentați pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete, de la butucul de lemn – materie primă, la produsul final – păpușa sau marioneta, obiect de joc și operă de artă”.

De fapt, Muzeul Itinerant „Perpetuum Țăndărică” va fi deschis publicului până pe 27 iunie. Vor fi, însă, în cadrul festivalului „Antante” numeroase evenimente  care se vor petrece numai pe parcursul celor două zile, de sâmbătă și duminică. Actorul Ștefan Craiu s-a ocupat de selecția spectacolelor pentru copii care vor ajunge la Buzău și îi vor încânta pe cei mici. Selecția a fost făcută din mai multe zone ale teatrului și educației, spune actorul buzoian: „Am invitat spectacole de copii, diferite ca gen: spectacol de marionete, spectacol de ventrilocie, spectacol de teatru-dans, spectacole de păpuși, spectacole de circ contemporan, animație contemporană etc.  Vor fi în jur de  40 de invitați la Festival”,   spune acesta.

Articole similare