joi, 22 octombrie 2020

Muzeul de la Colți, promovat de Institutul Cultural Român din Bruxelles

Redeschisă publicului într-o nouă prezentare, demnă de a rivaliza cu ma­ri­le muzee din lume, colecția de chihlimbar de la Colți a ajuns în atenția Institutului Cultural Român (ICR) Bruxelles. Mai exact, ICR promovează la nivel internațional, printr-un text în limba franceză, Muzeul de la Colți, precizând că una dintre surprizele pregătite pu­blicului este vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc, cu rafturi cu design futurist, lumini, ecrane și sunete, menită să redea atmosfera dintr-o peșteră, plasme pe care rulează imagini și filmulețe de colecție.

Institutul Cultural Român este o instituție aflată sub autoritatea ­Se­natului României, având misiunea de a face cunoscută cultura română în afara țării și de a-i asigura vi­zibi­litate și prestigiu. Institutul Cultural Român are o rețea de 17 institute, care funcționează în 16 țări, și face parte din rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană – EUNIC.

„Am simțit o mare bucurie”

„Am fost încântat să descopăr că ICR Bruxelles a prezentat pe pagina sa de Facebook Muzeul de la Colți. Am simțit o mare bucurie pentru că nu este ușor să ajungi pe pagina ICR. Trebuie să precizez că nu am căutat pe nimeni pentru această promovare și nu m-a căutat nimeni. Cred că este doar o urmare firească a ceea ce se întâmplă la noi, la Muzeul Județean, în ultimii ani”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean.

Muzeul de la Colți găzduiește o varietate largă de probe de chihlimbar, o expoziție cu peste 270 de piese brute și transformate, unel­te folosite la extragerea și prelucrarea chihlimbarului, colecții de flori de mine, pietre și pietre semipre­țioase, dar și fosilele unor animale preistorice (mamuți, urși, lupi). Toate pietrele semiprețioase au fost extrase din minele din regiunea muntelui Buzău.

Câți vizitatori au trecut pragul într-o lună 

Modernizarea Muzeului de la Colți, aflat la peste 70 km de municipiu Buzău, care până anul acesta avea wc-ul în curte, a făcut ca în mai puțin de o lună de la redeschidere, să atragă atenția unui număr important de vizitatori.

„De pe data de 21 august când am făcut inaugurarea și până astăzi am înregistrat 3.621 de vizitatori. Este o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, chiar dacă acum suntem în pandemiei. Cei mai mulți vi­zitatori se înregistrează de vineri până duminică, iar vârful de vizite a fost înre­gistrat într-o zi când ne-au trecut pragul 147 de vizitatori”, a mai declarat Daniel Costache.

loading...
error: Content is protected !!