Cultură

Ce pot vizita buzoienii în Noaptea Muzeelor

Accesul în muzee este gratuit

Noaptea Muzeelor 2023, ediția cu numărul 19, va avea loc pe data de 13 mai în muzee din România, dar și în Republica Moldova. Cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va fi prezentă în Republica Moldova în 14 muzee: cinci instituţii muzeale din Chişinău, inclusiv cele patru mari muzee naţionale, dar şi nouă de pe cuprinsul a cinci raioane. În România, Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe.

Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat

  • „Note de călătorie”, expoziție cu lucrări semnate de Petre Chirea, ajunge la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat. Deschiderea oficială este programată pentru sâmbată 13 mai, ora 19.00, cu ocazia evenimentului „Noaptea muzeelor”. Participă la eveniment criticul de artă Ana Melia Dincă și Alexandru Măciucă.
  • De la ora 20.00, buzoienii sunt invitați la o întâlnire cu maestrul Florin Menzopol, care este prezent cu expoziția „Abisal 22”.
  • O oră mai târziu publcul iubitor de pictură se va întâlni cu artistul plastic Cornel Vanea, care vine la întâlnire cu expoziția „De dor și lacrăme”.
  • Marian Avramescu vine cu o altă propunere pentru vizitatorii Muzeului „Octavian Moșescu”, care pot vedea expoziția acestuia de caricatură intitulată  „Politikum” până la ora 23.30, în aceeași seară, ora stabilită pentru închidere.

Muzeul Județean

Cu acest prilej, Muzeul Județean Buzău deschide expoziția de bază „Numismatica”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, la ora 19.00, în sala 8, etajul I. Spațiul, dotat cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diverse tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch vor permite vizitatorilor să descopere, într-un mod inedit, comorile numismatice deținute de instituția noastră.

Sediul Muzeului Județean se va deschide însă de la ora 18.00 și va include mai multe activități culturale:

  • La Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central), str. Aleea Castanilor, nr. 1, mun. Buzău, programul de vizitare  gratuită a colecțiilor este  în intervalul orar 18.00 – 00.30;
  • Începând cu ora 20.00  va avea loc vernisajul expoziției panotate „Splendid Costumes of Chinese Ethnic Groups”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze. La eveniment va fi prezent Ambasadorul Republicii Populare China în România, Han Chunlin. Expoziția cuprinde imagini ale costumelor tradiționale a 56 de minorități etnice ce locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Alături de instantaneele spectaculoase, surprinse în momente de sărbătoare, se regăsesc texte ce oferă informații despre aceste populații, precum și despre semnificația costumelor tradiționale.
  • De la ora  21.30  va avea loc un alt vernisaj. De această dată este vorba despre  vernisajul expoziției de pictură a artistei Mariana Constantinescu, membră a Filialei Constanța Unu a U.A.P. România. Adeptă a unui expresionism abstract disecat în note particulare în ceea ce privește vibrația cromatică și sentimentul de libertate al ființei, expoziția este o destăinuire prin artă. Ea vine în întâmpinarea respingerii derapajelor contemporane umane și afirmării celor mai nobile și fragile trăiri ale omului. Evenimentul va avea loc la etajul II, sala 14, în prezența artistei Mariana Constantinescu.

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

La Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”, din str. Războieni, nr. 8, programul de vizitare gratuită a colecțiilor este în intervalul orar 18.00 – 00.30;

Aici, începând cu ora 21.00, are loc deschiderea proiectului expozițional „Oamenii satelor”, realizat de către fotograful-documentarist Patricia Marina Toma, din județul Sălaj, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziția se compune din 12 panouri și o instalație de obiecte ce ilustrează viața cotidiană a bătrânilor din satele zilelor noastre.

Muzeul Chihlimbarului

La Muzeul Chihlimbarului, din localitatea Colți, programul de vizitare gratuită a colecțiilor este cuprins în intervalul orar 18.00 – 00.30;

Aici, începând cu ora 20.00  va avea loc un spectacol de muzică populară, susținut de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

 

Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei

Sâmbătă, 13 mai, în intervalul orar 18.00 – 24.00, Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, situat în municipiul Buzău, pe strada Aleea Episcopiei, nr. 3, la intrarea în incinta Centrului Eparhial, își deschide porțile cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”. Muzeul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei se prezintă în fața  celor  care îi vor trece pragul cu colecțiile sale de icoane și tablouri aparținând unor pictori precum Nicolae Teodorescu și Gheorghe Tăttărescu, dar și cele de veșminte și odoare sfinte, cărți tipărite chiar la Episcopia Buzăului, începând cu secolul al XVII-lea, țesături și alte obiecte de patrimoniu bisericesc, se arată pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Accesul la toate evenimentele este gratuit!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker