Politic

Moraru (PLUS): ,,Prefectul va merge cu un proiect clar, pe care dacă nu îl realizează va pleca acasă”

Numele noului prefect va fi stabilit săptămâna viitoare, a anunțat, joi, președintele organizației județene a Partidului Libertății, Unității și Solida­rității, Mihai Răzvan Moraru, într-o conferință de presă pe parcursul căreia a prezentat și procedura de stabilire a celui care va ocupa cel mai înalt fotoliu de la Casa Albă, cât și prioritățile acestuia, indiferent de persoana care va fi desemnată să ocupe această demnitate.

Așa cum este știut, în urma negocierilor de la centru, postul de prefect de Buzău aparține PLUS, în timp ce ambii subprefecți vor fi numiți de Partidul Național Liberal. În acest sens, Moraru a spus că va avea o întâlnire cu reprezentanții PNL, cu scopul de a stabili împreună echipa de la conducerea Prefecturii: ,,Urmează ca în zilele următoare să avem o întâlnire cu colegii de la PNL pentru a gândi și a valida împreună echipa comună care, peste aproximativ 30 de zile, va prelua mandatul de la Prefectura Buzău. Și vreau să vă spun că indiferent cine va fi propunerea PNL  sau PLUS  pentru una dintre cele trei poziții, vreau să mergem acolo cu un proiect clar. De prea mult timp funcția de prefect a fost văzută ca un ficus al politicii locale și de foarte puține ori prefecții au ieșit în ­evidență cu realizări, cu obiective asumate, și noi ne dorim cu totul altceva. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, dar nu trebuie să fie un instrument politic, ci trebuie să fie persoana care reușește să pună în același proiect autoritățile locale și Guvernul pentru a atinge lucrurile obiective”, a spus Răzvan Moraru.

Cum va fi desemnat prefectul

Acesta a explicat și ­meca­nismul intern prin care PLUS Buzău va desemna persoana care va deveni prefect al Buzăului: „Procedura de desemnare a prefectului din partea PLUS este urmă­toarea: am început un proces prin care persoanele care își doresc să aplice pentru această funcție o pot face până la finalul zilei de vineri; mai departe, o comisie internă PLUS va face o selecție a acestor candidaturi, urmând ca votul final să îl aibă Biroul Național în cursul săptămânii viitoare. Dacă vă întrebați cine va fi prefectul, îl vom anunța săptămâna viitoare. Am văzut că deja o parte dintre dumneavoastră m-ați nominalizat pe mine ca viitor prefect, îmi voi depune candidatura, asta pot să spun, dar asta nu înseamnă că voi fi și prefect. Sunt două voturi care se vor face, unul Biroului Național, unul în Comisia de Evaluare. Indiferent cine va merge la Prefectură, va merge cu un proiect clar pe care dacă nu îl realizează va pleca acasă”, a spus președintele PLUS Buzău, Mihai Răzvan Moraru.

Concursuri în deconcentrate   

Conform acestuia, manda­tul noului prefect trebuie să înceapă cu un audit, pentru a vedea cum a fost gestionat anul 2020, și va continua cu o serie de obiective care trebuie implementate. Mai mult, Moraru a spus că nu va împărți funcțiile din deconcentrate pe criterii politice, ci că toată lumea va trebui să dea concurs. „Primul pas în preluarea mandatului de la Prefectură va fi un audit al activității care a fost în 2020. De ce? Pentru că am constatat de foarte multe ori de când a început pandemia, de când s-a instaurat starea de urgență, am constatat de foarte multe ori că în Buzău a fost altfel. Dacă ar fi să comparăm situația vaccinării din Buzău față de alte județe putem constata că suntem în urma altor județe și auditul ar trebui să ne spună un lucru foarte important: care a fost mecanismul de management al situației epidemiolo­gice, care au fost persoanele, care au fost instituțiile și care au fost măsurile care s-au luat? În ceea ce privește obiectivele, acestea sunt următoarele: avem o zonă de nord, zonă montană care, în fiecare an, a avut probleme importante din cauza calamităților naturale. Avem încă o zonă amenajată și nepregătită pentru inundații alunecări de teren. Vorbim în această perioadă de un buget național cu constrângeri foarte mari. Vedem că bugetele locale sunt, la fel, insuficiente pentru nevoile pe care le are, inclusiv Buzăul. Vedem un mediu economic care se zbate și încearcă să iasă din criza economică, deci, cu alte cuvinte, fiecare ban cheltuit, fiecare ban investit va trebui să fie bine calculat și în spate cu niște obiective clare, iar asta ar trebui să facă și prefectul. Un alt obiectiv pe care prefectul îl va avea este cel legat de transparență. M-am uitat de multe ori la Prefectura Buzău cum nu reușește să comunice cu buzoienii, fără să ofere informații despre ce a realizat, despre cheltuirea banului. Bugetele pe care le are Prefectura, salariile care sunt în Prefectură, dar și obiectivele pe care prefectul le va avea către fiecare departament din instituție vor fi ­pu­blice. Un alt obiectiv important al prefectului sunt deconcentratele. Pot să spun că am văzut de multe ori în politica românească momentul în care deconcentratele erau negociate între partidele politice doar cu scopul de a împărți funcții. Noi am anunțat încă de la învestirea Guvernului că nu vom participa la acest joc. Vrem ca deconcentratele să iasă din jocul politic. Oamenii care își doresc o funcție să meargă frumos la examen, să fie pregătiți să fie în deconcentrate oameni care au rezultate, care au experiență și care reușesc să și asume un proiect de management în instituția respectivă”, a mai spus Mihai Răzvan Moraru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker