Administrație

Moment special la Mărăcineni: recepţia finală a reţelei de gaze

Ziua de 19 decembrie 2023 va rămâne un reper în activitatea Primăriei Mărăcineni, odată cu organizarea şi consumarea evenimentului pentru recepţia finală a investiţiei care a presupus construirea reţelei locale pentru distribuţia gazelor naturale la aproape 4.000 de gospodării. Primarul de Mărăcineni, Constantin Dumitru, amfitrionul evenimentului care i-a indus o încărcătură emoţională deosebită, a avut invitaţi, în primul rând, reprezentanţii constructorilor, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi centrale, nu în ultimul rând reprezentanţii comunităţilor din cele trei sate componente ale comunei – Potoceni, Căpăţâneşti şi Mărăcineni -, prin consilierii locali.

Un proiect ambițios, derulat cu succes. Aproape 4.000 de gospodării din Mărăcineni vor fi racordate la rețeaua de gaze. Traian Popa, director general la IRIGC Bucureşti, constructorul reţelei, a rezumat efortul echipelor din teren într-o cifră: aproximativ 75 de kilometri de şanţuri săpate pentru instalarea conductei de aducţiune a gazelor naturale şi extensiile pentru amenajarea branşamentelor. Conform spuselor constructorului, la Mărăcineni urmează să fie pusă în practică faza a doua, racordarea imobilelor, activitate ce va demara odată cu semnarea tuturor documentelor care presupun predarea reţelei, de la constructor, către viitorul concesionar. Potrivit aprecierilor directorului Traian Popa, primele solicitări pentru branşarea la reţeaua comunală de distribuţie a gazelor naturale ar putea fi consemnate după 1 februarie.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, reprezentantul instituţiei care şi-a asumat susţinerea plăţilor neeligibile în proiectul implementat la Mărăcineni, a apreciat eforturile constructorului, care a acceptat executarea lucrărilor în timp record, mai puţin de 11 luni, pentru a putea fi evitată varianta returnării finanţării din fondurile europene, o condiţie impusă de Comisia Europeană pentru situaţiile în care se înregistrează întârzieri nejustificate în implementarea proiectului. Chiar dacă legislaţia românească pe domeniu a fost, oarecum, aliniată celei europene încă din anul 2019, în cazul investiţiilor pe aducţiuni de gaze naturale, în România, nu au fost reglementate eficient procedurile de contestare la licitaţii. În cazul proiectului de la Mărăcineni, astfel de practici, exclusiv autohtone, au făcut ca termenele impuse în contractul de finanţare cu Uniunea Europeană să fie întârziate cu cel puţin doi ani (inclusiv perioada pandemică)!

De altfel, instituţia Consiliului Judeţean Buzău a reacţionat prompt la nevoile financiare, suplimentare, apărute în derularea procesului de execuţie şi a subvenţionat lucrările, în etapa finală, cu două milioane de lei, fonduri alocate din bugetul propriu al judeţului.

Evenimentul organizat de primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, a avut şi un oaspete special, în persoana secretarului de stat buzoian Alexandru Stoica. Prezenţa acestuia la Ministerul Dezvoltării, pe departamentul Fonduri Europene, a făcut ca finanţarea proiectului de la Mărăcineni, iniţial de la Bugetul Naţional, să fie transferată la capitolul „finanţări europene”, o variantă cu trasee determinate şi, mai ales, cu decontări financiare garantate.

Investiţia pentru realizarea reţelei de aducţiune a gazelor naturale la gospodăriile din cele trei sate ale comunei Mărăcineni s-a ridicat la o valoare totală de 92 de milioane de lei.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker