Opinii

Moldova next?

Logica arată că proxima mișcare a lui Putin este în Republica Moldova. Mai mulți factori contribuie la acest posibil curs al viitoarei acțiuni a Moscovei.

Cel mai important este oportunitatea. Deși scenariile privind un eventual atac rus în Republica Moldova au fost rulate încă din primele zile ale războiului din Ucraina, majoritatea analiștilor (militari sau civili) au concluzionat că o astfel de opțiune nu ar fi viabilă. Argumentele au fost, în mare, prezența nesemnificativă a trupelor rusești (1.300-1.500 de militari) în Transnistria, incapacitatea ca ele să fie aprovizionate, lipsa de interes pentru un război al populației transnistrene (care nu a răspuns prea entuziast la apelurile de mobilizare lansate de Kremlin), vechimea arsenalului disponibil (estimat la 20.000 tone, dar pe jumătate expirat) în marele depozit de muniții și echipamente de la granița cu Ucraina.

Și, mai important, în eventualitatea unui atac din Transnistria, dacă pe cei aproximativ 3.000 de militari moldoveni echipați cu tehnică din anii ’80 nu te poți baza, în schimb armata ucraineană nu ar avea nicio problemă să ocupe enclava în câteva zile. Mai ales că acum rușii sunt în degringoladă și nu au cum să își ajute trupele, în aceasta eventualitate.

Dar situația s-a schimbat. Iar ideea este că Moscova are la dispoziție alte metode pentru a-și avansa planurile și nu se bazează exclusiv pe planuri militare.

Vorbeam de oportunitate. Oportunitatea a fost construită prin războiul energetic început de Kremlin împotriva Republicii Moldova. Astăzi moldovenii plătesc cel mai ridicat preț pe energie din tot spațiul ex-sovietic. Oligarhii și politicienii pro-Moscova au început deja procesul de exploatare a nemulțumirilor populației și este o problemă de timp până când vor organiza o încercare de răsturnare a Maiei Sandu. Nu numai că sunt motivați de sprijinul explicit de la Kremlin, ci și de interesul direct al opririi anchetelor de corupție care îi vizează. Șor și Plahotniuc sunt direct interesați de răsturnarea guvernului actual de la Chișinău.

Prețurile au crescut, facturile la fel, oamenii sunt nemulțumiți: aceasta este oportunitatea.

Moscova ar mai câștiga ceva. Un nou front. Mai puțin relevant militar, dar foarte relevant politic. În eventualitatea răsturnării Maiei Sandu, atât Ucraina, cât mai ales România, ar fi obligate la o implicare mult mai directă. Nu mai merită vorbit despre implicațiile diplomatice pentru Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii care decurg din situație.

Nu trebuie uitată o realitate. Maia Sandu este în situația în care a fost votată masiv de moldovenii stabiliți în afara țării, dar ea trebuie să îi conducă pe cei care au rămas în Moldova. Un pic altă situație. Nu mai spun că pentru Putin ar fi ocazia perfectă sa mai respire și să mute conflictul, să creeze noi probeleme în alinața pro-ucraineană și să escaladeze războiul.

Nu văd cum ar putea să rateze o astfel de șansă.

 

Articole similare