marți, 22 septembrie 2020

Misiune imposibilă! Pesta porcină ia avânt pe fondurile de vănătoare

Pesta porcină africană se extinde în mediul sălba­tic. 30 de focare erau active marți pe fonduri de vânătoare din județul Buzău, în ultima săptămână fiind confirmate încă două cazuri. Virusul se răspân­dește cu repeziciune, dat fiind că sălbăticiunile străbat distanțe lungi în căutarea de hrană, dar și pentru împerechere.

Autoritățile par să fie depășite de situație. După o perioadă lungă de stagnare, focarele din me­diul sălbatic încep să se înmulțească. Toți porcii mistreți din zonele declarate focar de pestă porcină africană (PPA) ar trebui împușcați, însă misiunea gestionarilor fondurilor de vânătoare este una imposibilă. Această măsură are rolul de a preveni răspândirea virusului, dar este greu de pus în practică având în vedere că, odată deschis focarul de PPA în mediul sălbatic, mistreții pot fi împușcați doar la pândă sau dibuire.

Autoritățile buzoiene au căutat permanent soluții pentru stoparea extinderii, dar și pentru localizarea eficientă a exemplarelor astfel încât acestea să poată fi mai ușor vânate. De aceea s-a decis că administrarea de hrană la locurile de hrănire a mistreților se va realiza doar pentru momire și se vor efectua inspecții/patrulări zilnice de către gestionarii fondurilor de vânătoare pentru depistarea de porci mistreți morți ori bolnavi.

Pe fondurile de vânătoare din județul Buzău situate în vecină­tatea județelor cu evoluție confirmată a PPA în me­diul sălbatic se va realiza, în cel mai scurt timp posibil, ,,recoltarea integrală” a cotelor de intervenție și a cotelor aprobate pentru mistret, vulpe, șacal, cioară grivă, coțofană. În toate fondurile de vânătoare din județul Buzău se vor respecta cu strictețe prevederile legale în vigoare cu privire la câinii hoinari (fără stăpân) identificați pe fondurile de vânătoare. Toți gestionarii fondurilor de vânătoare din județul Buzău, prin metode legale, inclusiv prin optimizarea politicilor financiare, vor intensifica vânătoarea până la atingerea cotelor de recoltă aprobate și a celor de intervenție pentru mistreț, vulpe, șacal, cioara grivă, coțofană.

Responsabilii Comitetului Local de Combatere a Bolilor susțin că este foarte greu de prevenit extinderea focarelor la porci mistreți. Cele mai multe fonduri de vânătoare afectate de răspândirea PPA sunt gestionate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău și de pe care au fost deja împușcați câteva sute de mistreți.

Împușcarea porcilor mistreți este prevăzută în planul național de măsuri împotriva PPA, iar proprietarii fondurilor de vânătoare primesc despă­gubiri și pentru fiecare porc mistreț găsit mort sau împușcat pe fondul care le aparține.

Gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuit, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zona afectată. De asemenea, vehiculele utilizate la exploatarea pădurilor, precum și vehiculele agricole utilizate în zonele afectate vor fi dezinfectate pentru prevenirea virusului de către personal instruit.

În ceea ce privește numărul focarelor în gospodării, acestea au sta­gnat în ultima săptămână la șase. Până acum au fost plătite despăgubiri pentru 58 de exploatații afectate, în ­va­loare de 242.730 de lei.

loading...
error: Content is protected !!