Politic

Ministrul Florin Spătaru: „Buzăul este un pol industrial important pentru economia românească”

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a făcut vineri, 10 februarie, o vizită la câteva fabrici din Buzău, pentru a vedea cum pot ajuta autoritățile mediul de afaceri buzoian. Alături de ministrul Economiei a fost și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, totodată președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat, primarul Buzăului, Constantin Toma, primarul Râmnicului, Sorin Cîrjan, președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu și vicepreședintele Adrian Petre, subprefecții Constantin Cristea și Gabriel Ilie, responsabili din Ministerul Economiei, precum și parlamentarii social-democrați Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș.

Autoritățile au vizitat fabricile Green Group, Yazaki România și Sara SRL, trei jucători importanți pentru mediul de afaceri local, cu un număr însemnat de angajați și provocări pe măsură. Ministrul Economiei a recunoscut importanța Buzăului în țară din punct de vedere economic și a dorit să știe cum pot fi aplicate aici schemele de ajutor de stat ale Guvernului.

„Am venit la Buzău pentru că am primit o invitație de ceva timp să văd un performer al reciclării din România. Ne-am dus la compania Green Group, am văzut cum se asigură reciclarea și cam care sunt proiectele de viitor pe care și le propun. De asemenea, Buzăul este un pol industrial important pentru economia românească și atunci am venit împreună cu echipa de la ministerul Economiei să promovăm la fața locului, în mediul de afaceri, instrumentele, schemele de ajutor de stat, pe care Ministerul Economiei le-a adoptat, le-a promovat în cadrul Guvernului României și pe care le implementează în acest moment”, a transmis ministrul Florin Spătaru.

La rândul său, ministrul Lucian Romașcanu a spus că vede o preocupare a autorităților locale pentru mediul de afaceri buzoian, dat fiind că mare parte din veniturile de la bugetul local provin din activitățile firmelor. Cu toate acestea, președintele PSD Buzău recunoaște că firmele au nevoie de mai mulți angajați pentru a acoperi posturile disponibile, iar aceștia vor veni, cel mai probabil, din străinătate.

„Buzăul este un județ extrem de activ din punct de vedere economic. Sunt probleme, avem totuși șansa unor lideri locali care să înțeleagă până în profunzime mediul de afaceri, vorbesc aici de primarul Toma și de președintele Consiliului Județean, Petre Neagu. Există preocupare la un nivel extrem de ridicat pentru binele mediului de afaceri, așa cum spune și primarul Toma, 95 la sută din bugetul Primăriei Buzău direct este asigurat din contribuțiile mediului de afaceri. Există o rată a șomajului în Buzău doar de 0,5 la sută. Este ca la inflație: dacă este atât de mic, deja nu mai este bun. Avem nevoie, prin transportul local, ceea ce se face în acest moment, să aducem oameni din mediul rural în oraș pentru a lucra. Cu certitudine va trebui să urmăm și un model internațional, unde compensarea lipsei de forță de muncă se va face din resurse internaționale”, a mai spus Lucian Romașcanu.

„Munca este mult prea taxată”

Majoritatea oamenilor de afaceri veniţi la întâlnirea cu ministrul Economiei s-au plâns de preţurile mari la energie, de lipsa materiilor prime şi de taxele prea mari pe forţa de muncă.

„Unul dintre reprezentanţii unei companii din Buzău vorbea de reducerea taxării muncii, iar PSD a venit cu o propunere în acest sens, care urmează să fie prezentată în coaliţie, şi, sperăm noi, adoptată, pentru că mediul de afaceri are nevoie de sprijin în acest moment. Am avut creşteri masive la energie şi la gaz, am făcut plafonarea începând cu 2023, dar, în continuare, trebuie să ajutăm mediul de afaceri să îşi păstreze competitivitatea, să păstrăm locurile de muncă, să facem investiţii şi să asigurăm cadrul necesar pentru creşterea economică”, a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru.

La rândul său, liderul PSD Buzău, Lucian Romaşcanu, a afirmat că munca este mult prea taxată în România: „Un reprezentant al mediului de afaceri a solicitat o măsură anunţată deja de PSD, şi anume reducerea taxării muncii. Este o propunere ce vine din mediul de afaceri şi colegii noştri de coaliţie ar fi trebuit să îmbrăţişeze această chestiune. Sper ca tipul acesta de semnale vor face ca decizia în coaliţie să fie luată în această direcţie, munca este mult prea taxată, iar resursele pentru reducerea taxării muncii trebuie să vină din acea taxă de solidaritate pe care o promovăm, iar ceea ce facem şi ce ne dorim să implementăm este în linie cu ceea ce mediul de afaceri îşi doreşte”, a spus Romaşcanu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker