Educație

Ministerul Educației vrea catalog electronic… dar tipărit

Printre numeroasele schimbări din Educație trâmbițate de ministrul Sorin Cîmpeanu se numără și aceea a introducerii catalogului electronic începând din toamna acestui an. Contractul pentru proiectul în cauză a fost semnat încă din 2019, dar ministrul Cîmpeanu spune că nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, citând drept cauză o „slabă capacitate administrativă”.

Ministerul Educației propune introducerea catalogului electronic, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, privind modificările aduse Regulamentului de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar. Documentul care aduce și alte modificări, după ce structura anului școlar a fost modificată în Monitorul Oficial din toamnă, va fi discutat în Consilului de Dialog Social. Licitația pentru catalogul electronic ar trebui să fie organizată în prima parte a acestui an, spunea în martie, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației într-un răspuns pentru Edupedu.ro.

„Alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine – catalogul electronic – este vorba de un instrument fără de care orice dezvoltare digitală sustenabilă nu poate fi concepută. Până acum, deși contractul a fost semnat în 2019, nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, dară-mi-te încheierea contractului de peste 40 de milioane de euro, care, pe baza unei slabe capacități administrative, nu a putut nici măcar să fie demarat. Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR. (…) Lucrurile trebuie să se deruleze cu o viteză mult mai mare pentru că acel ministru al Educației care nu va reuși să valorifice această oportunitate, nu va mai avea la dispoziție nici măcar scuza pe care toți miniștrii Educației au avut-o până acum – nu am avut resurse”, a spus Cîmpeanu, în urmă cu o săptămână.

Pe principiul „să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica”, procesul de digitalizare este doar pe jumătate realizat deoarece, deși Ministerul va permite introducerea catalogului electronic, școlile sunt obligate să îl tipărească și să îl arhiveze la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat, mai scrie aceeași sursă.

„Rezultatele evaluării se consemnează în catalogul electronic, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării și arhivării acestuia la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat”, se arată în propunerea Ministerului Educației.

Schimbările din Educație au devenit, în ultima vreme, destul de haotice, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, iar în urmă cu o săptămână, ministrul Sorin Cîmpeanu anunța o serie de modificări în structura anului școlar viitor. Astfel, vacanța din februarie va avea loc în săptămâni diferite din lună pentru mai multe județe, iar tezele și mediile semestriale vor fi eliminate, lăsând loc unei singure medii generale.

Articole similare