Administrație

Mii de hectare de pădure din județ nu au proprietar

Peste 16.000 de hectare de pădure din județul Buzău, reprezentând un procent de 10 la sută din totalul fondului forestier, ar urma să fie preluate în pază de ocoalele silvice, ca urmare a faptului că nu fost identificați proprietarii, scrie „Agerpres”. Potrivit datelor Gărzii Forestiere, la data de 1 ianuarie 2023, suprafața fondului forestier de pe raza judeţului Buzău era de 159.650 de hectare care, raportată la toată suprafața judeţului, reprezintă 26 la sută, aproape de media națională de 28 la sută. După natura proprietății, fondul forestier național este format din fond forestier proprietate publică (a statului și a unităților administrative-teritoriale) și din fond forestier proprietate privată (a statului, a persoanelor fizice și juridice și a unităților administrativ-teritoriale).

În urma unor verificări, autoritățile au stabilit că peste 10.000 de hectare de pădure au fost abandonate de proprietari sau aceștia nu au putut fi identificați, motiv pentru care s-au realizat demersuri cu scopul preluării lor în pază de către ocoalele silvice. Pădurile fără proprietari au devenit și țintele hoților de lemn, care s-au „abonat” la copacii nepăziți și au recoltat în voie de-a lungul anilor.

„Sunt o serie de suprafețe de fond forestier cu proprietari necunoscuți sau cu proprietari care au decedat, nu s-a realizat dezbaterea succesorală. Practic, sunt abandonate, nu știi cu cine să discuți, nu știi cu cine să corespondezi și atunci statul a luat decizia de a le prelua în pază și de a deconta toate cheltuielile pentru asigurarea pazei. Asta presupune identificarea acestor terenuri, după aceea notificarea unității administrativ-teritoriale cu privire la necesitatea preluării în pază, după aceea identificarea în teren a limitelor, să identifice tăierile ilegale, pagubele pentru că ele se iau în gestiune de către pădurari care răspund patrimonial. Am identificat până la această dată 10.557 de hectare, au fost preluate în pază 6.216 de hectare, s-au constatat 31.469 de arbori tăiați ilegal cu un volum de 12.254 de metri cubi, să nu se înțeleagă că aceste tăieri s-au realizat într-un timp scurt, s-au întâmplat de-a lungul timpului”, a declarat pentru sursa citată coordonatorul Gărzii Forestiere Județene Buzău, Camelia Irimia.

Autoritățile au mai identificat alte peste 5.000 de hectare de pădure pentru care fac demersuri în vederea stabilirii proprietarilor. „Mai sunt de identificat 5.868 de hectare, numai că trebuie să analizăm pe documente dacă se încadrează în aceste prevederi, dacă proprietarul este cunoscut, dacă proprietarul este necunoscut, nu mai sunt evidențe la primării pentru că majoritatea suprafețelor sunt predate în baza Legii 18/1995”, a mai declarat Camelia Irimia.

Suprafețele de pădure pentru care nu au fost identificați proprietarii reprezintă 10 procente din totalul fondului forestier al judeţului Buzău, după cum a constatat prefectul Daniel Țiclea, care a adăugat că este lăudabilă acțiunea Gărzii Forestiere de a prelua pădurile abandonate pentru a le proteja de hoți. „Nu mă așteptam să fie suprafețe atât de mari, 10.000 cu 5.000 de hectare înseamnă aproximativ 10 la sută din cele 160.000 de hectare, nu mă așteptam ca aproximativ 10 la sută din păduri să fie aproape ale nimănui în momentul acesta și nu mă așteptam ca dumneavoastră să reușiți să identificați și să preluați 60 și ceva la sută din aceste păduri ale nimănui. E o surpriză plăcută faptul că au fost preluate în pază și există o formă de administrare responsabilă. Era de ajuns să se știe că erau ale nimănui și toată lumea se năpustea asupra lor”, a precizat prefectul judeţului Buzău.

Suprafețele nepreluate până la această dată în pază sunt amplasate în special în zona de munte unde, într-un trup de pădure, există încheiate contracte de administrare cu trei-patru ocoale silvice de stat sau de regim. Există astfel o intercalare a suprafețelor cu contracte cu cele care nu au asigurată paza, cu probleme în stabilirea limitelor acestora, arată un raport al Gărzii Forestiere. Totodată, lucrările de teren se desfășoară cu greutate, pe de o parte din cauza accesului care nu se poate realiza cu mijloace de transport, ci doar pedestru și a terenului accidentat care face dificilă orientarea în vederea delimitării și parcurgerea pentru identificarea pagubelor.

Articole similare