Economic

Migrația internă în pandemie. Câți buzoieni au ales să locuiască la țară, părăsindu-și orașul de reședință în 2020

• 999 de persoane au plecat din județul Buzău în 2020

Munca de acasă, pe care mulți români au experimentat-o în pandemie, i-a determinat pe aceștia să aleagă o locuință la țară într-un loc liniștit, pentru a scăpa de haosul orașului. Mulți români au ales să se mute la munte, în timp ce alții au plecat chiar în Zanzibar, în funcție de cum și-au putut permite, emoțional sau financiar, acest lucru.

Potrivit celor relatate de hotnews.ro, 78.000 de români au ales să se mute anul trecut din orașele țării în zonele rurale, conform datelor transmise de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. În aceeași perioadă, de la sat la oraș s-au mutat aproximativ 120.000 de români. Astfel, cea mai vizibilă migrație a avut loc în Iași, unde 2.904 de persoane au ales să își mute domiciliul într-o localitate rurală din interiorul aceluiași județ, în timp ce 1.582 de persoane au ales mutarea domiciliului într-un sat din alt județ.

Pandemia și-a făcut simțită prezența și în Buzău, unde munca de acasă i-a determinat pe unii buzoieni chiar să părăsească județul. Prin urmare, 999 buzoieni au ales să plece și să se mute într-un sat din alt județ, în timp ce 1.014 de persoane și-au mutat domiciliul într-o localitate rurală din Buzău.

În anul 2020, 1.762 de persoane și-au stabilit domiciliul în mediul urban, venind dintr-un sat al județului. Comparativ cu alte județe ale țării în care migrația de la rural la urban s-a făcut și din alte județe, la Buzău nu a avut loc nicio astfel de mutare, fiind singurul județ care nu s-a bucurat de primirea unor noi localnici.

Cei mai mulți români care au ales să se mute de la sat într-un alt oraș, au ales Hunedoara, în timp ce Giurgiu înregistrează cel mai mic număr de persoane care și-au mutat reședința de la sat în acest oraș, conform datelor hotnews.ro.

Migrația de tip Urban-Rural caracteriza până anii trecuți fluxurile de imigrare în județele din zona Moldovei. În prezent, dacă ar fi să scoatem din ecuație Iașiul, locurile următoare sunt ocupate de Cluj (2.257), Timiș (1.957 de persoane) și Bihor (1.947), unde au fost înregistrați cei mai mulți migranți care preferă sate din interiorul aceluiași județ.

Pandemia de Covid-19 a afectat puternic economia țării, iar acest lucru i-a determinat pe români să facă anumite schimbări în viața lor pentru a reuși să supraviețuiască. Faptul că migrația Urban-Rural s-a simțit și în județele mai sărace precum Botoșani (904) sau Teleorman (700) dovedește că revenirile din urban în rural s-au făcut din considerente economice, mai mult din obligație, pentru a supraviețui mai ușor la sate decât în orașe.

Conform sursei menționate, tinerii care au vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani sunt cei mai mobili, după vârsta de 35 nivelul schimbărilor de domiciliu fiind mult mai redus, având o tendință evidentă de scădere la persoanele vârs­tnice care depășesc 60 de ani. În privința pensionarilor care trăiesc la oraș, aceștia preferă să se stabiliească la țară, dacă li se oferă această oportunitate, deoarece pe un termen mai lung cheltuielile sunt mai mici comparativ cu mediul urban.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker