Actualitate

De ce nu poate fi confiscat de Poliție Hummerul proxenetului ,,Rățoi”

De două luni, polițiștii buzoieni se chinuie să confiște un autoturism care aparține unui personaj controversat, condamnat anul trecut definitiv într-un dosar de proxenetism și spălare de bani și aflat în prezent în arest la domici­liu. Pe 5 aprilie, Judecătoria Rm. Sărat a respins cererea Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău prin care a cerut permisiunea instanței ca Ninel Manea să fie lăsat în ziua de 14 aprilie 2021, în interva­lul orar 10.00-12.00, să părăsească domiciliul pentru a însoți lucrătorii de poliție la o adresă din Rm. Sărat, în vederea punerii în aplicare a prevederilor sentinței penale rămasă definitivă încă din 7 iulie 2020, pentru confiscarea ­autouti­litarei marca HUMMER, aflată sub sechestru în această cauză. Este a doua oară când IPJ depune o solicitare în acest sens la Judecătoria Rm. Sărat, după ce pe 1 martie instanța a mai respins o cerere similară. Astfel că, pe 10 martie nu a putut fi pusă în aplicare procedura de confiscare.

Ninel Manea, zis Rățoi, fost finanțator al clubului de fotbal din Balta Albă, este trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi convins un polițist de la Rutieră, cunoscut al său, să-l scape de o amendă pentru exces de viteză pe E85. Manea este în arest la domiciliu din luna ianuarie, după ce judecătorii i-au admis ­ce­re­rea de înlocuire a măsurii preventive cu o alta mai permisivă. „Rățoi”, care a susținut financiar câțiva ani A.S. Balta Albă, este acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Jude­cătoria Rm. Sărat că, în primăvara lui 2019, ar fi convins-o pe concubina sa să-și asume depășirea ­li­mitei legale de viteză pe DN2-E85, aceasta fiind sancționată cu amendă și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile, deși el se afla la volanul mașinii și săvârșise contravenția. Polițistul care l-a tras pe dreapta a fost de acord să întocmească în fals procesul verbal de contravenție, anchetatorii stabilind că acesta este un cunoscut al lui „Rățoi”. Pe fir au intrat și ofițerii anticorupție.

Se pare că totul ar fi ieșit la iveală după ce relația cu concubina sa s-a deteriorat. Aceasta, cu care are și o fetiță, i-a intentat mai multe procese, cerând în instanță, printre altele, emiterea unui ordin de protecție față de Ninel Manea. În vara anului trecut, tânăra a obținut în instanță un ordin de protecție prin care Manea a fost obligat să păstreze o distanță de 200 de metri față de ea și de fetița lor pentru o perioadă de șase luni.

După mai bine de un an de la comiterea faptelor, toate cele trei persoane implicate au fost trimise în judecată pe 30 septembrie 2020, cu propunere de arestare preventivă a lui Ninel Manea, zis „Rățoi”. Cererea a fost respinsă de judecătorii de la Rm. Sărat, însă procurorii au reușit să convingă instanța superioară, Tribunalul Buzău, să dispună arestarea preventivă a lui Manea pentru 30 de zile.

„Prin rechizitoriul din data de 29.09.2020, procu­rorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat au dispus tri miterea în judecată a inculpaților: V.I.C., agent de poliție în cadrul IPJ Buzău – Serviciul Rutier, sub aspectul comiterii infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual; M.N., sub aspectul comiterii infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual; R.M., sub aspectul comiterii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul ­pub­lic a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la fals intelectual.

Procurorii au reținut că în data de 04.05.2019, în calitate de polițist rutier în cadrul IPJ Buzău – Serviciul Rutier, fiind în ­exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN2-E85, pe raza com. Valea Râmnicului, sat Oreavu, jud. Buzău, inculpatul V.I.C. și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu (cu încălcarea prevederilor OUG 195/2002), prin aceea că, deși a constatat comi­terea unei contravenții la regimul rutier de către inculpatul M.N. (acesta, în calitate de conducător auto depășind limita de viteză pe sectorul de drum respectiv cu mai mult de 50 km/h), a consemnat în mod nereal în procesul verbal de contravenție că fapta a fost comisă de inculpata R.M., cu consecința aplicării acesteia a sancțiunii contravenționale a amenzii în cuantum de 1.305 lei și a sancțiunii complementare a suspendării exercitării drep­tului de a conduce pe o perioadă de 90 zile, acestea constituind un prejudiciu și o vătămare a drepturilor inculpatei R.M. și totodată un folos necuvenit obținut de M.N. S-a mai reținut faptul că inculpatul V.I.C. a fost determinat de inculpatul M.N. să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu în condițiile în care cei doi se cunoșteau.

De asemenea, s-a mai reținut că activitatea infracțională a inculpatului V.I.C. a fost înlesnită de inculpata R.M. care a acceptat să înmâneze permisul de conducere agentului de poliție și să semneze procesul verbal de contravenție deși acesta cuprindea aspecte nereale, inculpata menționând în mod expres în cuprinsul procesului verbal că nu are obiecțiuni cu privire la cele consemnate (…) Pe parcursul cercetărilor procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Sărat.

Client mai vechi al Poliției

În primăvara lui 2019, „Rățoi” a fost reținut într-un dosar de proxenetism și spălare de bani. La înce­putul lunii mai, procurori și polițiști din cadrul Poliției Municipiului Râmnicu Să­rat au efectuat șapte percheziții la locuințele mai multor persoane bănuite de infracțiunile mai sus menționate. În urma ­veri­ficărilor au fost ridicate în vederea continuării cerce tărilor mai multe sume de bani, dispozitive electro­nice, două autoturisme de lux și materie vegetală în formă vrac, susceptibilă a avea efecte psihoactive.

Vizați de întreaga acțiu­ne a fost râmniceanul de 38 de ani și mama acestuia, în vârstă de 65 de ani, tot din Râmnicu Sărat. Conform anchetatorilor, cei doi au reușit să determine mai multe fete să practice prostituția în diferite țări europene, iar banii astfel obținuți au fost utilizați pentru a-și cumpăra mașini de lux și pentru a duce o viață extravagantă. Râmni­ceanul de 38 de ani era chiar Ninel Manea, zis „Rățoi”, iar femeia care îl ajuta în comiterea faptelor este mama acestuia.

Una dintre fetele păcă­lite i-a dat pe mâna oamenilor legii. După un an de zile, Ninel Manea a fost condamnat la 3 ani ­închi­soare pentru proxenetism și spălare de bani, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 4 ani, potrivit sentinței Judecătoriei Rm. Sărat, fiind obli­gat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Bazei Sportive Chiajna sau la Liceul Teoretic Doamna Chiajna, cu indicație la prima entitate raportat la acuzațiile aduse, pe o durată de 120 de zile. Mama sa, Viorica Băieș, a fost condamnată la 2 ani închi­soa­re, de asemenea cu suspendare, pentru spălare de bani, fiind obligată să pres­teze muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul uneia din entitățile Administrația Domeniului Public Rm. Sărat sau SC Acvaterm Rm. Sărat, pe o durată de 60 de zile.

„Rățoi” a reușit să atragă atenția asupra sa în primul rând prin autoturismele luxoase pe care le conducea, cel mai recent fiind un autoturism american marca Hummer pe care anchetatorii i l-au pus sub sechestru, împreună cu un apartament în Chiajna, achiziționat pe numele unei terțe persoane și apoi trecut formal în proprietatea mamei sale, bunuri ce vor fi valorificate pentru acope­rirea prejudiciului de aproape 700.000 lei.

Manea mai deținea și un bar cu manele în localitatea buzoiană Balta Albă. Pentru aproximativ cinci ani, Ninel a fost cel care a finanțat echipa de fotbal AS Balta Albă, unde a și activat ca jucător.

În iarna anului 2018, fratele lui Ninel Manea, Gabriel Manea a ucis, printr-o lovitură aplicată cu un corp dur, un sătean din Balta Albă. Atacul s-a comis pe fondul unor discuții în contradictoriu, moment în care fratele lui „Rățoi” l-a lovit fulgerător în cap, cu un obiect dur, pe Lucian Vâlcea, un sătean în vârstă de aproximativ 60 de ani, care a murit. În 2019, acesta a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker