Administrație

Microbuze electrice pentru elevii din județ și din municipiu

Consiliul Județean și Primăria Buzău încearcă să vină în sprijinul elevilor în ceea ce privește transportul către unitățile școlare și au de gând să achiziționeze mai multe microbuze electrice în perioada imediat următoare. Motivația Consiliului Județean pentru implementarea proiectului este de a facilita accesul copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător în același timp, iar a Primăriei este de a decongestiona traficul în preajma școlilor din municipiu, zone cunoscute pentru blocajele frecvente.

Microbuze electrice pentru 61 de comune. Opt primari au refuzat să participe

La nivel de județ, 61 de unități administrativ teritoriale vor beneficia de microbuze electrice, dintr-un total de 69 eligibile. Opt dintre primarii de localități au refuzat să participe la acest proiect din mai multe motive, cum ar fi lipsa resurselor bugetare, numărul de copii în scădere sau faptul că dețin în prezent un microbuz școlar. Valoarea totală a proiectului propus de Consiliul Județean este de 66.406.186 lei, TVA inclus, însă valoarea totală eligibilă nerambursabilă din Planul Național de Redresare și Reziliență este de 30.172.560 lei, ceea ce înseamnă că instituția județeană va suporta o bună parte din cheltuieli.

„Pentru cele 61 de UAT beneficiare ale proiectului, vor fi achiziționate un număr de 61 de microbuze electrice de capacitate 16 + 1 (capacitate ce include și un loc special amenajat pentru persoane cu dizabilități), iar costurile de achiziție pentru acestea depășesc cu mult valoarea estimată prin Ghidul Solicitantului pentru achiziția unui microbuz electric (ghidul prevede la nivel național suma de 250.000.000 euro pentru achiziția unui număr de 3.200 microbuze electrice, ceea ce înseamnă un cost aproximativ de 78.125 euro/bucată, or costurile rezultate din studiul de piață necesar pentru bugetarea proiectului pun în evidență un cost mediu de 185.000 euro fără TVA, respectiv 220.000 euro cu TVA). Din aceste considerente, a rezultat necesitatea asumării cheltuielilor neeligibile ale proiectului”, se arată într-un document al Consiliului Județean Buzău.

Durata de implementare a proiectului este 8 iulie 2023 – 31 decembrie 2024, iar unitățile administrativ teritoriale care vor beneficia de microbuzele electrice pentru elevi sunt Amaru, Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brădeanu, Breaza, Buda, C.A. Rosetti, Calvini, Cănești, Cătina, Chiliile, Chiojdu, Cilibia, Cislău, Costești, Gălbinași, Ghergheasa, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliștea, Grebănu, Gura Teghii, Largu, Lopătari, Luciu, Măgura, Mânzălești, Mărăcineni, Merei, Mihăilești, Murgești, Pârscov, Podgoria, Poșta Câlnău, Robeasca, Rușețu, Scorțoasa, Viperești, Pietroasele, Puiești, Săgeata, Săhăteni, Săpoca, Sărulești, Scutelnici, Siriu, Smeeni, Tisău, Topliceni, Țintești, Unguriu, Vadu Pașii, Vâlcelele, Valea Râmnicului, Vernești, Vintilă Vodă, Zărnești și orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele.

Microbuze electrice inteligente pentru elevii din municipiu

De cealaltă parte, Primăria Buzău a semnat cu Ministerul Dezvoltării un contract de achiziție a 20 de microbuze electrice, în valoare de șase milioane de euro, cu finanțare europeană. Acestea vor fi unele moderne, ce vor veni la pachet cu o aplicație pe care elevii și părinții o vor instala pe telefoane, pentru a le afla locația și a-i lua din anumite stații virtuale, după cum a transmis primarul Constantin Toma.

Acesta a mărturisit că ideea i-a venit când a vizitat două orașe din Germania, care au implementat un astfel de sistem de transport al elevilor, pe care l-a găsit foarte eficient și pentru municipiul Buzău. Invitat la Campus TV, primarul Toma a transmis că speră ca părinții să îi trimită pe copii cu microbuzele și să nu îi mai aducă personal la școli, pentru a evita aglomerațiile create în preajma școlilor.

„Vor funcționa cu un soft, așa cum am văzut la Hamburg și la Berlin, este o tehnologie americană, în care se realizează niște stații virtuale, nu cu adăposturi (…) Trece acest microbuz electric, pe o aplicație foarte simplă, și îl preia pe elev de acolo și îl duce la școală în siguranță maximă. Atunci când s-a terminat programul, tot la fel, aplicație și îl ia pe copil, parcurgând circuitele cele mai scurte, mai ieftine (…) Elevii au transportul gratuit. (Vor veni cu microbuzul, n.red.) în loc să mai vină cu părintele sau cu bunicul să-l aducă la școală și să aglomerăm Buzăul. Copiii vor ajunge în siguranță la școală și vor pleca acasă în siguranță, iar părintele va ști exact unde este în momentul ăla copilul (prin intermediul aplicației, n.red.), a declarat Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker