Sănătate

Mesajul unui chirurg râmnicean către Colegiul Medicilor: „De când spitalul a devenit suport-Covid, activitatea chirurgicală a fost inexistentă”

Aproape toate spitalele s-au umplut cu pacienți cu Covid și, în aceste condiții, spitalele desemnate Covid nu își mai au rostul.

Spitalul Județean Bu­zău a ajuns să spitalizeze  dacă nu mai mulți  – deși, în anumite perioade, chiar a depășit internările pacienților cu Covid  din Râmnic -, cel puțin tot atâți pacienți cu Covid decât spitalul desemnat Covid din Râmnicu Sărat. Vineri dimi­neață, situația pacienților cu Covid 19 din cea mai mare unitate medicală din județ se prezenta astfel: pe ATI erau șase pacienți, dintre care unul era intubat, iar restul  foloseau oxigen. Tot la SJSU se mai aflau internați 14 pacienți cu Covid 19 pe Secția Boli Infecțioase și 37 pe Secția de Pneumo­fiziologice.

Nu mai mult decât în urmă cu câteva săptă­mâni, ministrul Nelu Tătaru a dat  sarcină spitalelor municipale de a pune la dispoziție locuri pentru pacienții cu Covid-19, sarcină care revine acum tuturor spitalelor de fază III, județene și municipale, care nu au fost transformate în unități de suport-Covid.

Opt luni de la declanșarea pandemiei în­seamnă, în cazul spitalelor desemnate Covid  ca în tot acest timp să pui pacienții din zona respectivă pe drumuri să se trateze la alte spitale, iar  pe de altă parte pe medicii specialiști din spitalul respectiv să-i pui în imposibilitatea să profeseze în specialitatea pentru care ceea s-au pregătit din greu ani de zile.

Au trecut opt luni  de la  declararea unor unități spitalicești în categoria „spitale  suport Covid”, timp în care au fost lăsați fără asistență medicală în special pe bolnavii cu afecțiuni grave ce necesită asistență de specialitate. Este și cazul pacienților râmniceni. Odată cu declararea unității me­di­cale din Râmnicu Sărat drept spital suport Covid râmnicenii au trebuit să-și trateze problemele me­dicale grave la alte spitale. Pe de altă parte, împărțirea spitalelor în Covid și non- Covid pentru o perioadă atât de îndelungată produce efecte negative și în rândul me­dicilor specialiști, care și așa sunt în număr prea mic comparativ cu necesarul din unitățile me­di­cale.

Este vorba despre o problemă semnalată de medicul chi­rurg Adnan al Alaoul de la Râmnicu Sărat într-o scrisoare pe care a trimis-o la Colegiul Me­dicilor din București, unde este membru: „Ca membru al acestui Colegiu, vă rog

res­pectuos să ne sprijiniți prin demersuri comune către autoritățile responsabile pentru a ne desfășura activitatea în sfera chirurgicală și să nu ne deprofesiona­lizăm! Este dezideratul major al echipei de chirurgi, al întregului colectiv al spitalului, dar și al pacienților cu patologie non Covid care sunt nevoiți să se adreseze unor specialiști din alte localități! În speranța înțe­legerii apelului nostru vă asigu­răm de implicarea noastră fermă și vă mul­țumim”.

În această scrisoare, la care medicul chirurg nu a primit răspuns, acesta explică situația unității me­di­cale, dar și a celor cinci medici chirurgi care au rămas fără activitate de mai bine de opt luni de zile.

„Sunt dr. Al Alaoul Adnan, medic primar chirurgie generală la Spitalul Muni­cipal Râmnicu Sărat, județul Buzău; din data de 23. 03.2020 spitalul a devenit prin hotărâre de guvern spital suport  COVID.  În toată perioada în care am funcționat ca spital  suport- Covid activitatea chirurgicală în totalitate a fost inexistentă, și mă refer nu numai la chirurgi ci și la ortopezi, ginecologi.

Toți am tratat pneumonie Covid  și rareori pacienți Covid cu probleme chirurgicale (pancreatite acute- tratament conservator, plastron apendicular vechi de 2 săptămâni- tratat conservator, pacienți care au avut intervenții chirurgicale de urgență, operați la SJSU Buzău, și după ieșirea testului SARS Cov-2 pozitiv au fost transferați la secția noastră pentru urmărirea plăgii post-operator. Conducerea spitalului a încercat să ieșim din această situație prin scrisori către minister și către DSP Buzău, am venit cu un plan de două circuite, unul Covid și altul non-Covid și am primit răspuns negativ.

Men­ționez că din data transformării spitalului nu a fost nici o intervenție chirurgicală, suntem cinci chirurgi generaliști în acest spital și nu suntem singurii care nu suntem lăsați să facem chirurgie, pentru care suntem pregătiți.”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker