Politic

FOTO / Mesaje de la social-democratele din Buzău către ministrul Firea

Miercuri, 22 martie, după-amiază, femeile social-democrate din municipiul Buzău  au participat la un  eveniment organizat de senatorul Liliana Sbîrnea pentru a dezbate pachetul legislativ propus de Ministerul Familiei, la inițiativa ministrului Gabriela Firea, pentru membrii familiilor tinere care vor să devină părinți. Gabriela Firea, ministrul Familiei, a prezentat, în aceeași zi, un set de zece măsuri legislative care vor ajunge pe masa Guvernului şi ulterior a Parlamentului, pentru susţinerea familiei şi a tinerilor, în vedere creşterii natalităţii. Măsurile guvernamentale pregătite se adresează familiilor care își doresc să aibă copii, dar care amână acest moment, de cele mai multe ori din motive financiare. De asemenea, propunerile oferă un sprijin și pentru creșterea copiilor din familiile cu venituri mai mici. Cele zece propuneri sunt: TVA redus la 5 la sută pentru produsele destinate copiilor, propunere pentru reducerea TVA până la 5 la sută la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă), vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță, pentru familiile cu venituri de maximum două salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

La eveniment au participat senatorul Liliana Sbîrnea, viceprimarul Oana Matache, președintele organizației municipale a femeilor social democrate (OFSD) Buzău Oana Gheorghiu, consilierul județean Cristina Iuliana Iacob, director al Colegiului Pedagogic, inspectorul școlar general Daniela Palcău, precum și deputatul Romeo Daniel Lungu. Subiectul a fost de mare interes, sala de conferințe a PSD Buzău devenind aproape neîncăpătoare pentru doamnele care au dorit să participe la dialog cu inițiatorii întâlnirii.

Senatorul Liliana Sbîrnea a precizat încă de la bun început că este nevoie de propuneri astfel încât  pe masa Guvernului să ajungă în forma cea mai bună „măsuri sociale care să stimuleze natalitatea și familiile să capete siguranța că atunci când au un copil nu vor întâmpina probleme în creșterea lui”. Președinta OFSD Buzău, Oana Gheorghiu, a subliniat această inițiativă unică în România de a crea un pachet de măsuri care să contribuie la educația și sănătatea populației și în final la creșterea natalității. Discuțiile au fost productive, pentru că foarte multe doamne prezente la întâlnire au ales să împărtășească din experiențele proprii legate de nașterea, educația și creșterea copiilor, în speranța că propunerilor lor vor se vor adăuga celor zece măsuri pe care  ministrul Gabriela Firea le dorește legiferate pentru creșterea natalității, măsuri care, de altfel, au fost bine primite în rândul femeilor și mai ales a celor care sunt deja mame.

 Cu ce propuneri au venit femeile social-democrate din Buzău

Conștientizând impactul pe care declinul demografic îl are asupra economiei și societății românești, doamnele din OFSD Buzău, împreună cu reprezentante ale ONG-urilor, asociațiilor de părinți și ale societății civile, au dezbătut setul de zece propuneri legislative pentru susținerea familiilor cu copii și pentru creșterea natalității în România, propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Atât viceprimarul Oana Matache, cât și senatorul Liliana Sbîrnea și-au notat cu atenție propunerile venite din partea doamnelor, care nu au fost deloc puține. Dezbateri pe aceeași temă au avut loc și la Râmnicu Sărat și Nehoiu, unde femeile PSD  au discutat aceleași propuneri venite din partea ministrului Gabriela Firea, extrem de importante în contextul scăderii dramatice a natalității în România.

Participantele la întâlnire au  fost de acord că măsurile propuse de minister sunt binevenite pentru creșterea natalității și sprijinirea familiilor, dar au avut în completarea acestora și propriile propuneri pentru a fi trecute în agendă. Printre acestea amintim acordarea de asistență psihologică și emoțională atât mamelor, cât și taților, din momentul în care aceștia iau decizia să devină părinți până după nașterea copilului, necesitatea înființării în România a băncilor de ovocite și spermă pentru sprijinirea familiilor ce se confruntă cu probleme de fertilitate, protejarea locurilor de muncă pentru femeile care decid să aibă un copil pe o perioadă de doi ani după întoarcerea din concediul de maternitate, dar și oferirea posibilității bărbaților de a fi prezenți în sala de nașteri, dacă cei doi membri ai cuplului își doresc acest lucru, în vederea implicării bărbaților în sarcină, dar și în momentul nașterii și apropierii în acest fel de copil și nevoile lui încă de la primele clipe de viață.

De asemenea, s-a discutat și despre necesitatea implicării în viața tinerelor mame a moașelor, personal medical specializat în asistența medicală și emoțională a femeilor în timpul sarcinii, nașterii și perioadei postnatale .Discuția a fost deschisă de Melania Tudose, președinte al Asociației EMA, președinte al  Asociația Moașelor Independente, vicepreședinte al Asociației Moașelor Europene, moașă și consilier genetic la Maternitatea Buzău, organizator de congrese europene pe educația moașelor. Ea a explicat că nu mai este o problemă vârsta la care o femeie devine mamă, acum când există atâta tehnologie, chiar dacă vârsta aduce unele probleme gravidei. Ea a subliniat că trebuie tratată cu seriozitate și partea psihoemoțională și nu numai partea materială pe care le implică în viața unei familii aducerea pe lume a unui copil: „Femeile trebuie să fie pregătite din punct de vedere prihoemoțional să devină mame. Femeile au valori, credințe și au uneori experiențe negative la naștere. Și unul dintre motivele pentru care femeile nu mai doresc al doilea, al treilea copil, este exact această experiență.  Și a dat exemple din țările ideale pentru a deveni mame, țările Nordice, și Australia, unde moașa este pionul principal în îngrijirea antenatală, la naștere și după naștere și natalitatea este crescută”.

 Prezența moașelor în schema de îngrijire a femeii gravide

Abia întoarsă de la un congres de specialiate din Serbia, Melania Tudose a povestit că se află în posesia unor statistici care arată că suntem pe primul loc în Europa la mame tinere, de fapt, mult prea tinere, și că două treimi dintre mamele tinere din Europa sunt în România și jumătate dintre tinerele care nasc la vârsta sunt 15 ani sunt din România. „Propunerea noastră este să militați alături de noi pentru reintroducerea acestei profesii nu numai în instituții, acolo unde va sprijini psihoemoțional femeia gravidă și o va împuternici pentru că femeia gravidă are și lipsa încrederii în puterea ei de a naște, pentru că nu este informată. Moașa este permanent lângă femeie și aceeași moașă să îngrijească gravida în sarcină, la naștere și după. Moașa vine acasă, pentru că multe femei au frica aceasta că nu se vor descurca cu copilașul”, a explicat Melania Tudose.

Aceasta a rezonat cu viceprimarul Oana Matache, care a mărturisit că aceasta era una dintre propunerile pe care dorea să le facă la această întâlnire, având în vedere experiența sa de mamă care a adus pe lume un copil în Germania și a beneficiat de o astfel de asistență. „Este  mare nevoie de acest sprijin psihoemoțional. Propunerea cu care și eu vreau să vin este ca în primele trei luni mamele să beneficieze de moașă, care să vină de două-trei ori pe săptămână o oră să sprijine mama și tatăl în procesul de adaptare”, a spus Oana Matache, care a povestit mai departe cum a beneficiat timp de trei luni, de la Primărie, de o moașă care venea de trei ori pe săptămână și o ghida în creșterea copilului,  prezența acesteia fiind benefică în a elimina acele frici pe care fiecare prospăt-mămică le are  legate de eventuale îmbolnăviri ale copilului.

Din sfera farmaciilor, doamnele au aflat câte ceva din politica practicată de unele asemenea unități, care au sesizat scăderea rulajului la unele produse de bază pentru nou născuți, precum laptele și scutecele. În acest sens, măsura privind scăderea TVA pentru produsele destinate copiilor a fost primită cu mult interes de mămici. Despre lapte și scutece a vorbit, la rugămintea președintei Oana Gheroghiu, una dintre doamnele farmacist care a explicat și politica umanitară pe care o duce farmacia unde își desfășoară activitatea: „Pentru laptele și scutecul care au ajuns la un an înainte de expirare, am favorizat gratuitatea produsului și eliberarea pentru familii cu posibilități reduse. Este foarte important, pentru o familie care are un copil și apoi a apărut și al doilea, orice mic ajutor și orice mică scădere din prețul laptelui și al scutecului care sunt produse uzuale și sunt sume mari pe care trebuie să le aloce  pentru acestea o familie normală. Am încercat să cerem ajutorul firmelor distruibuitoare să scadă prețul. Se vede o oarecare scădere în rulajul acestor produse”.

Discuțiile s-au purtat și pe marginea dificultăților pe care le întâmpină mamele de a reveni la locul de muncă după ce au stat doi ani acasă cu copilul, mare parte dintre acestea fiind puse pe liber la revenire de către angajatori. S-a discutat inclusiv despre necesitatea felxibilizării programului mamelor și despre prelungirea intervalului de timp până la care un angajator să nu pată disponibiliza o angajată care a devenit mamă, la reîntoarcerea în câmpul muncii. S-a mai discutat și despre acordarea de vouchere pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame, reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase, protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii, un program flexibil de muncă pentru părinți.  Toate discuțiile au dus către subiectul educației copiilor și timpul alocat de părinți pentru aceștia, și cum pot fi ajutați copiii care au părinții în străinătate. S-a discutat despre sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Se cere timp pe care părinții să-l aloce copiilor

Pentru prima dată, s-a discutat la modul cât se poate de serios despre timpul de care au nevoie părinții pentru a se ocupa de copii, pe care să-l aloce nu numai când trebuie să meargă la medic, când sunt bolnavi, ci și despre timpul pentru educație, timpul pentru a-l lua de la școală, timpul de calitate pe care orice părinte trebuie să-l aloce unui copil care trebuie educat și de care în momentul de față nu dispun.

„O societate educată este o societate sănătoasă. Și reducerea cu 5 la sută a TVA pentru produsele destinate copiilor este în folosul tuturor, fie că suntem părinți, fie că suntem bunici”, a spus inspectorul școlar general Daniela Palcău, prezentă la această întâlnire de lucru a doamnelor din Buzău, aducând totodată în discuție și situația copiilor cu cerințe speciale din cadrul DGASPC. Tot la capitolul Educație, inspectorul școlar Cristina Ivan a explicat diferențele existente între grădinițele cu program prelungit și cele cu program normal în ceea ce privește susținerea financiară, chletuielile fiind mai amri la cele unde se lucrează în schimburi.

Pe de altă parte, viceprimarul Oana Matache a subliniat că timpul ar fi o problemă majoră pentru familiile tinere care amână aducerea pe lume a unui copil. „Mai mult descurajează lipsa timpului de a te ocupa, de a crește un copil și mulți dacă au un copil nu mai trec la al doilea copil din acest motiv. Putem completa cu propuneri aceste măsuri, pentru că mamele au nevoie de acest sprijin. De la femei se cere să fie și mame și foarte funcționale la muncă. S-a pus acest semn de egalitate și știm foarte bine că un copil, în primii ani de viață, are nevoie de mama. În România vârsta medie la care apare primul copil a crescut la 29 de ani. Mai bine față de țările din vest unde este 35, dar este destul dificil să mai ajungă la al doilea, al treilea copil. Aceste măsuri trebuie gândite să se aplice pentru toate categoriile sociale, nu doar către cei care au dificultăți financiare”, a mai spus viceprimarul Oana Matache.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker