Actualitate

Apele Române: plasticul, 90 la sută dintre deșeurile colectate de pe râul Buzău

Reprezentanții Administrației Naționale Apele Române au realizat un studiu în zona acumulării de la Siriu și a râului Buzău, care arată că 90 la sută din deșeurile colectate sunt reprezentate de plastic din care 70 la sută provin din degradarea obiectelor din plastic de unică folosinţă, precum tacămuri şi veselă. Totodată, a fost identificată prezenţa fragmentelor de microplastic în apă şi sedimente, acesta fiind un semnal de alarmă, afirmă specialiştii.

De Ziua Mondială a Apei, la Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Oana Ristea, şefa Laboratorului de Calitate a Apelor din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa, a prezentat rezultatele proiectului ProtectStreams4Sea, primul studiu realizat la nivel naţional pe fracţia de macroplastic, respectiv de microplastic pe ape interioare (lac şi râu). Acesta a fost realizat în zona-pilot reprezentată de acumularea Siriu şi râul Buzău din dreptul localităţii Pătârlagele şi respectiv Siriu.

„Studiul de macroplastice a identificat faptul că 90 la sută din deşeurile colectate sunt reprezentate de plastic, din care 70 la sută provind din degradarea obiectelor din plastic de unică folosinţă (tacâmuri, veselă)”, au transmis reprezentanţii Apele Române.

Conform acestora, pentru prima dată, în România a fost analizat microplasticul în probele de apă (din suspensii şi sedimente). „În cadrul studiului privind fracţia de microplastic, în toate probele de sediment şi apă au fost identificate fragmente din plastic într-o concentraţie scăzută, având în vedere că era o zonă de munte cu puţine localităţi. Totuşi, cea mai importantă este prezenţa fragmentelor de microplastic în apă/sedimente, acesta fiind un semnal de alarmă”, a declarat Oana Ristea.

„Schimbările climatice au impact asupra resurselor de apă, în special din punct de vedere cantitativ. În acelaşi timp, însă, există un impact şi asupra calităţii apelor. Pe termen lung, pot apărea şi modificări în compoziţia, abundenţa şi distribuţia speciilor acvatice, fiind posibilă dezvoltarea unor specii invazive. Iar poluarea factorilor de mediu nu face decât să ducă la accelerarea schimbărilor climatice. Depozitele de deşeuri necontrolate se află într-o dinamică continuă, de aceea, sunt destul de dificil de identificat. Persistenţa deşeurilor de plastic pe maluri şi/sau în cursurile de apă poate produce pe termen lung modificări ale calităţii apelor, macroplasticele descompunându-se în microplastice cu impact asupra folosinţelor apei şi asupra ecosistemelor acvatice”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române.

Articole similare