Economic

Este o motocositoare necesară pentru tine?

La prima vedere, în funcție de necesitățile fiecăruia, o motocositoare poate reprezenta o investiție inutilă, dar vom afla că lucrurile nu stau chiar în felul ăsta. Există mai multe tipuri de motocositoare, dar nu vom acoperi prea multe detalii legate de acest lucru, în schimb vom acoperi avantajele și dezavantajele asociate cu aceste dispozitive.

Dacă ai un teren perfect plat de dimensiuni relativ mici, atunci e posibil să nu ai nevoie de o motocositoare. Dar, atunci când ai un teren cu multe gropi și dorești să tunzi masa de buruieni din șanțuri, un astfel de dispozitiv este mai mult decât ideal. Motocositoarea cu bară nu are o greutate prea mare și poate fi manipulată cu ușurință, dar este mai lentă decât cele cu tambur sau cu disc. În plus, acest model are un avantaj foarte mare față de celelalte două: poate cosi terenuri care nu sunt drept și, în funcție de model, poate cosi chiar și vertical.

Care sunt avantajele unei motocositori cu bară

 Raportul dintre eficiență și cost

Un avantaj este reprezentat de raportul dintre eficiență și costul de funcționare. Motoarele sunt de obicei de până la 3000 de W pentru cei care au nevoie de unul compact, iar cu un rezervor de 1.5 L vei putea să cosești întreaga grădină.

Greutate totală relativ mică

Dacă nu ai un tractor la care să îi pui o cositoare cu bară, atunci o motocositoare poate reprezenta o variantă ideală. Desigur, nu înseamnă că se poate ridica întregul dispozitiv, dar el poate fi manipulat cu ușurință indiferent de situație și tipul de teren. Mai mult decât atât, din această cauză o motocositoare cu bară reprezintă cea mai sigură variantă pe care o poți alege, reducând riscurile unui accident.

Folosirea la terenuri accidentate

Indiferent de unghiul de care e nevoie pentru a se cosi, o motocositoare cu bară va fi alegerea ideală. Ele pot cosi șanțuri adânci, terenuri care nu sunt drepte, garduri vii (unde e necesară poziționarea lamelor în poziție verticală), și așa mai departe.

Nu produc mult praf

Spre deosebire de motocositorile cu tambur sau cu disc, care sunt adeseori mai puternice, cele cu bară nu dispersează prea mult praf în atmosferă, deoarece nu există mișcări care să producă un flux mare de aer.

Care sunt dezavantajele unei motocositori cu bară

Viteza

Aceasta este una dintre cele mai mari dezavantaje ale unei motocositori cu bară. Cele cu tambur sau cu disc au o viteză mult mai mare de cosire, uneori fiind chiar și de 2 ori mai mare. Dar este bine de știut că asta depinde și de modelul ales, unele având un motor destul de puternic.

Se blochează destul de des

Un alt dezavantaj asociat cu acest tip de motocositoare este faptul că se blochează cu ușurință, mai ales atunci când o folosim pe terenuri cu vegetație deasă sau unde s-a cosit deja și trebuie trecut încă o dată.

Reparații și costuri

Contează foarte mult calitatea metalului și a construcției generale a barei de motocositoare. Putem oricând să dăm peste un morman de pietre care ne poate distruge lama, iar prețul de a o înlocui este destul de mare. Uneori, este mai bine să cumpărăm o bară nouă, deoarece costul e foarte ridicat și, totodată, se pierde foarte mult timp. Iar pentru mulți dintre fermieri, timpul este extrem de important, deoarece unele culturi trebuie să fie cosite doar într-o anumită perioadă a anului. Pentru a cumpara motocoase ieftine intra pe Shopu.ro.

Cum au cosit bunicii și străbunicii noștri

Acum foarte mulți ani, când bunicii noștri erau niște copii pe plaiurile satelor românești, cositorile erau trase de cai, iar cositoarea cu bară a fost prima concepută în istorie. Ceea ce este incredibil e faptul că designul lor nu s-a schimbat prea mult. De fapt, tot ce-am făcut este să îi adăugam un motor, după 100 de ani evoluție. Asta înseamnă că ei au reușit să creeze un dispozitiv aproape perfect, pe care îl folosim chiar și în secolul XXI.

În ziua de azi, cositoarele au lame care se mișcă înainte și înapoi. Pe timpuri, fermierii trebuiau să exercite o anumită acțiune ca să poată cosi: să meargă înainte și înapoi pe același petic de teren de mai multe ori, pentru a îl cosi cu eficiență. Iar dacă aceștia nu aveau cai care să îi ajute, totul era făcut în mod manual.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker