ActualitateEducație

Medicul Lucica Mardale spune cum ar putea ajunge la Buzău 5-7 milioane de dolari pe an pentru prevenirea tuberculozei

Lucica Mardale Diţiu, medic specialist în boli pulmonare şi cercetător, director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Buzău”. S-a născut la Buzău în data de 11 mai 1968, a urmat cursurile Şcolii Generale Nr.15, a absolvit Liceul „B.P.Hasdeu”, iar în anul 1992 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. A devenit medic specialist în boli pulmonare la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, iar în anul 1999 a primit un certificat de specialist în Sănătate publică internaţională de la Universitatea „George Washington”.

Medicul a fost omagiat de Primăria Buzău în cadrul proiectului „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”. Nu locuiește în România, dar spune că privește cu foarte mare bucurie ce se întâmplă în Buzău și vorbește despre o creștere în ultimii ani  a vizibilității orașului Buzău la nivel național și la nivel european, lucru pe care îl atribuie  primarului Constantin Toma și echipei sale.

Cu ocazia  festivităţii în care i-a fost conferit titlul de „Ceățean de onoare”, medicul a atins și subiectul despre situația României și a Buzăului în ceea ce privește situația bolnavilor de tuberculoză. Ea a afirmat că România ocupă primul loc din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte numărul de pacienţi bolnavi de tuberculoză.

„Din păcate, în România se găseşte cel mai mare număr de cazuri de persoane cu tuberculoză din Uniunea Europeană. Acum vreo 15 ani erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din UE şi acum continuăm să fim pe primul loc, avem vreo 13.000 – 14.000 de cazuri, inclusiv în judeţul Buzău şi din nou continuăm să fim de departe pe primul loc. Ca şi raportate la suta de mii de locuitori, ne putem compara cu Kazahstan, Uzbekistan, Tajikistan, Filipine”, a spus medicul Lucica Diţiu, care a subliniat importanța prevenției în reducerea numărului de îmbolnăviri. De asemenea, a subliniat și importanța programului naţional de control al tuberculozei, dar și a unor proiecte pe care administraţiile locale pot să le desfăşoare inclusiv cu ajutorul unor fonduri puse la dispoziţie de Naţiunile Unite.

„Trebuie făcută prevenţie. Eu conduc o organizaţie care se numeşte STOP TB Partnership a Naţiunilor Unite în Geneva. Derulăm în jur de 300 de milioane de euro pe an, bani pe care îi oferim ţărilor cu cazuri numeroase de tuberculoză. Avem parteneriate cu oraşe mari precum Mumbai, Seul, Johannesburg. Am încercat la Bucureşti, nu prea a mers şi o să încerc la Buzău. 5-7 milioane de dolari pe an ar putea accesa un astfel de oraş”, a mai precizat cercetătorul român.

A dat prioritate carierei

Cariera internaţională a medicului buzoian a început în anul 2000 la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca ofiţer medical pentru Tuberculoză în Albania, Kosovo şi Macedonia. În anul 2012 a devenit director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Naţiunilor Unite, unde conduce o echipă de peste 100 de persoane. A avut parte de o carieră bogată, dar care i-a adus şi neajunsuri în special în plan personal. „Am acordat prioritate carierei mele, o viaţă frumoasă, dar am pierdut destul de mult personal. Mi-am neglijat destul de mult părinţii; veneam de două ori pe an, la Crăciun şi la Paşte şi aveam şi atunci altă treabă. După ce a murit mama, am început să vin mai des şi să vorbesc cu colegii, cu nepoţii mei. Eu sunt singurul copil al părinţilor mei care erau nişte persoane foarte simple, de la ţară. Şi dacă am ajuns aici este datorită lor. Deşi sunt medic – ştiţi cum zic părinţii noştri: <Te fac tata şi mama medic să ai grijă de noi şi să ne salvezi> -, nu am putut să îi ajut deloc; au murit amândoi de cancer, la un an diferenţă, sunt încă marcată de situaţia asta, dar datorită lor am învăţat o lecţie: cât trăiesc cei dragi de lângă noi, trebuie să le arătăm dragostea”, a mărturisit Lucica Mardale Diţiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker